Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrycznie, sympatycznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 753
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2 pierwsze są genialne :)

Dorzucę widoki z okien domu, które myślę też ładnie by się wkomponowały. Przy okazji warto też zobaczyć wnętrza tego domu.

https://www.youtube.com/watch?v=PiRUpYurZag

Tu trochę więcej zdjęć domu oraz plan

https://www.archdaily.com/140355/vienna-way-marmol-radziner

http://www.marmol-radziner.com/vienna-way-architecture/

Ogród http://www.marmol-radziner.com/vienna-way-landscape/

Edytowane przez pestka56

Elfir, Pestko, absolutnie genialne inspiracje!

Ciekawe, co się sprawdzi na naszej ziemi.

Nie mamy otworów geotechnicznych u siebie, ale mamy w drogach obok ;)

Otwory.jpg

Numer 11:

0,00 - 0,20 - nasyp niekontrolowany, żółty, pospółka

0,20 - 0,40 - glina próchnicza, ciemna szara

0,40 - 0,70 - piasek średni, żółty

0,70 - 1,70 - pospółka, żółta, piasek średni

1,70 - 2,00 - pospółka, żółta

Woda:

zwierciadło na głębokości 1,70

0,00 - 0,20 - grunt wilgotny

0,20 - 0,40 - grunt mało wilgotny

0,40 - 1,70 - grunt wilgotny

1,70 - X - grunt nawodniony (zwierciadło)

Numer 15:

0,00 - 0,30 - gleba, czarna

0,30 - 0,50 - piasek średni + kamienie

0,50 - 2,00 - glina, brązowa

Woda:

zwierciadło na głębokości 0,8

0,00 - 0,80 - grunt wilgotny

0,80 - 1,40 - grunt mokry

1,40 - X - grunt wilgotny

Ogarniamy granice, będziemy wbijać kamienie ;) Znaczy, rękami geodety, pieniędzmi naszymi :D

Atrium, ale da się zastosować przecież też przy kształcie V, U

20160802130533_80Riverside1.jpg

http://www.sekisuihouse.com/smp/architect/img/exa11/exa11_slide_001.jpg

tumblr_njwugmP1Cf1r9xxexo1_1280.jpg

gdyby ktoś nie chciał mieć klasycznego tarasu, jako jednolitej połaci:

20160812180637_WoodlandInspiredCourtyard4.jpg

takie tam ławeczki...

http://www.mvvainc.com/media/files/2b1a165c7c405790d5c60e07af1c2c30.jpg

Nie, jeszcze nie. Masz świętą rację, że na trzeba na to zwracać uwagę i sami też staramy się o tym pamiętać.

Najpierw zrobimy kosztorys budowy. Potem koszty eksploatacji.

Z zastrzeżeniem, że jeśli finansowo będzie zbyt ciężko, to odpuścimy klimatyzację. Ale mając ją już zaprojektowaną - będzie można ją zainstalować w dowolnym momencie :)

Nie taka klima straszna jak ją niektórzy malują :)

Nie wiem, czy już byliście w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę&p=7673292#post7673292

mozna zrobić wąskie drzwi a nie otwieraną całość:
Można. Tyle, że z punktu widzenia komunikacji, ten podział powinien wypaść po lewej, czyli na wprost wejścia. Na pewno będziemy myśleć, jak to ugryźć ;)

Nie taka klima straszna jak ją niektórzy malują :)

Nie wiem, czy już byliście w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę&p=7673292#post7673292

Nie wiem, jak Iscra, ale ja rzuciłem okiem. Ostatnich parę godzin ma tam temperaturę typową raczej dla pieców hutniczych :lol2: Ogólnie klimy się nie boimy, ale żadnych sensownych danych o kształcie i kosztach takiej instalacji w naszym przypadku jeszcze nie mamy. Zbyt świeży pomysł ;)

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Czas na mały update:

Ciągle nie mamy nawet pół rysunku elewacji :bash:

Za to mamy zestawienie stolarki. I zagwozdkę. Architekt zaprojektowała nam okna do wysokości 270 cm. Od zaufanego człowieka z branży dowiedzieliśmy się, że o ile profile i szkło to nie problem, to "nikt w Polsce nie da gwarancji na okucia powyżej 240 cm" i żeby raczej myśleć o naświetlach. Tyle, że powstają w Polsce domy z wysokimi szkleniami i ktoś na to gwarancję daje (daje, prawda?). O co tu chodzi?

Konstruktor też pracuje: dostaliśmy informację, że grunt jest za słaby na ławy fundamentowe i musimy mieć płytę. Będzie cieplej, niż przy ławach, ale przy tej rozpiętości różnicę w cenie odczujemy...

Za to mamy potwierdzenie, że ścianami nośnymi będą wyłącznie ściany zewnętrzne. Wewnątrz tylko działówki :)

• 4 weeks później...

Moniss, a aluminium czy PVC?

Wyceny stolarki są w trakcie. Myślimy, czy będziemy robić PVC na wysokość 2400 + doświetle czy aluminium na wysokość 2700. Cena ma znaczenie, ale nie tylko ona. Bardzo zależy mi na oknie przesuwnym w kuchni między blatem a szafkami - nie spodziewałam się, że z tym będą aż takie problemy!

Zagospodarowanie terenu i elewacje ;) To chyba miła niespodzianka dla czytających, że przerzucamy główny wjazd na frontową ulicę, nie boczną, jak planowaliśmy pierwotnie (na elewacjach jeszcze tego nie ma, tylko na zagospodarowaniu pokazuję) :) Wyszło to dosłownie w ostatnich dniach, kiedy w najnowszym zagospodarowaniu terenu po uwzględnieniu poszerzonego garażu i wypustów na ścianach szczytowych odległości od granicy okazały się takie, że zdecydowanie sensowniej było wjazd przerzucić.Widzicie, może jesteśmy uparci jak osły, ale nie krowy :D Bo tylko krowa zdania nie zmienia!

Na zagospodarowaniu zieloną kreską zaznaczona jest wiata, która będzie dobudowana poza projektem budowlanym.

Na pomarańczowo pomaziany jest mniej-więcej teren, gdzie będzie kostka i wjazd.

Zielone maziaje to miejsca, gdzie myślę o wysokiej roślinności, ale jeszcze nie mam pojęcia co dobrze tam będzie wyglądało... To też miejsca, gdzie chcę zrobić tzw. reprezentacyjną część ogrodu.

Zagospodarowanie terenu.jpg

Na elewacjach na wszystkich południowych oknach są żaluzje przesuwne. Najświeższy pomysł jest jednak taki, aby usunąć żaluzje w oknach od tarasu i zrobić tam duuuużą pergolę z nasuwanym materiałem. Co sądzicie?

Kreski na elewacjach to bonie, prawdopodobnie w kolorze jasnoszarym. Jeszcze tutaj narysowany jest wjazd od garażu od bocznej ulicy, ale będzie od głównej.

Elewacja północna i wschodnia

elew pn-wsch.jpg

Elewacja południowa

elew pd.jpg

Elewacja zachodnia (czyli tylko części nocnej, z pominięciem dziennej bo tę widać na innych elewacjach).

elew zach.jpg

Moniss, a aluminium czy PVC?

Wyceny stolarki są w trakcie. Myślimy, czy będziemy robić PVC na wysokość 2400 + doświetle czy aluminium na wysokość 2700. Cena ma znaczenie, ale nie tylko ona. Bardzo zależy mi na oknie przesuwnym w kuchni między blatem a szafkami - nie spodziewałam się, że z tym będą aż takie problemy!

]

Aluminium. Od samego początku budowy byliśmy zdecydowani na plastiki, ale gdy doszło do wycen wysokich przeszkleń już bez górnych doświetli (30 cm doświetla to bardzo mało szkła a sporo plastiku), to okazało się, że plastikowa stolarka niemieckiej produkcji, która by mogła to udźwignąć, będzie w podobnej cenie jak nasze lokalne alu. Na plus aluminium doszła jeszcze estetyka - ach te cienkie ramki :)

No i HS w aluminium wyszedł kilka tysięcy taniej niż plastikowy.

A co sądzicie o tym małym niskim oknie kuchennym? Razi mnie jego widok na elewacji. Wybitnie nie pasuje do domu. A poza tym.... przynajmniej ja uwielbiam patrzeć przez moje wysokie niemal do sufitu kuchenne okna na ogród, gdy zmywam, albo przygotowuję coś na podokiennym blacie. Jak bym miała takie niskie wydawałoby mi się, że ktoś mi uciął górną połowę pięknego obrazu :(