Elfir 06.06.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 (edytowane) inspiracje na efekt wow: Edytowane 6 Czerwca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.06.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 (edytowane) 2 pierwsze są genialne Dorzucę widoki z okien domu, które myślę też ładnie by się wkomponowały. Przy okazji warto też zobaczyć wnętrza tego domu. https://www.youtube.com/watch?v=PiRUpYurZag Tu trochę więcej zdjęć domu oraz plan https://www.archdaily.com/140355/vienna-way-marmol-radziner http://www.marmol-radziner.com/vienna-way-architecture/ Ogród http://www.marmol-radziner.com/vienna-way-landscape/ Edytowane 6 Czerwca 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 08.06.2018 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Elfir, Pestko, absolutnie genialne inspiracje! Ciekawe, co się sprawdzi na naszej ziemi. Nie mamy otworów geotechnicznych u siebie, ale mamy w drogach obok Numer 11: 0,00 - 0,20 - nasyp niekontrolowany, żółty, pospółka 0,20 - 0,40 - glina próchnicza, ciemna szara 0,40 - 0,70 - piasek średni, żółty 0,70 - 1,70 - pospółka, żółta, piasek średni 1,70 - 2,00 - pospółka, żółta Woda: zwierciadło na głębokości 1,70 0,00 - 0,20 - grunt wilgotny 0,20 - 0,40 - grunt mało wilgotny 0,40 - 1,70 - grunt wilgotny 1,70 - X - grunt nawodniony (zwierciadło) Numer 15: 0,00 - 0,30 - gleba, czarna 0,30 - 0,50 - piasek średni + kamienie 0,50 - 2,00 - glina, brązowa Woda: zwierciadło na głębokości 0,8 0,00 - 0,80 - grunt wilgotny 0,80 - 1,40 - grunt mokry 1,40 - X - grunt wilgotny Ogarniamy granice, będziemy wbijać kamienie Znaczy, rękami geodety, pieniędzmi naszymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Atrium, ale da się zastosować przecież też przy kształcie V, U http://www.sekisuihouse.com/smp/architect/img/exa11/exa11_slide_001.jpg gdyby ktoś nie chciał mieć klasycznego tarasu, jako jednolitej połaci: takie tam ławeczki... http://www.mvvainc.com/media/files/2b1a165c7c405790d5c60e07af1c2c30.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 08.06.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Atrium, ale da się zastosować przecież też przy kształcie V, U http://www.sekisuihouse.com/smp/architect/img/exa11/exa11_slide_001.jpg O:jawdrop: Aż szkoda, że musimy tam mieć przejście do ogrodu i taka wielka tafla szkła odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 mozna zrobić wąskie drzwi a nie otwieraną całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 09.06.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Nie, jeszcze nie. Masz świętą rację, że na trzeba na to zwracać uwagę i sami też staramy się o tym pamiętać. Najpierw zrobimy kosztorys budowy. Potem koszty eksploatacji. Z zastrzeżeniem, że jeśli finansowo będzie zbyt ciężko, to odpuścimy klimatyzację. Ale mając ją już zaprojektowaną - będzie można ją zainstalować w dowolnym momencie Nie taka klima straszna jak ją niektórzy malują Nie wiem, czy już byliście w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę&p=7673292#post7673292 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 12.06.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 mozna zrobić wąskie drzwi a nie otwieraną całość:Można. Tyle, że z punktu widzenia komunikacji, ten podział powinien wypaść po lewej, czyli na wprost wejścia. Na pewno będziemy myśleć, jak to ugryźć Nie taka klima straszna jak ją niektórzy malują Nie wiem, czy już byliście w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę&p=7673292#post7673292Nie wiem, jak Iscra, ale ja rzuciłem okiem. Ostatnich parę godzin ma tam temperaturę typową raczej dla pieców hutniczych Ogólnie klimy się nie boimy, ale żadnych sensownych danych o kształcie i kosztach takiej instalacji w naszym przypadku jeszcze nie mamy. Zbyt świeży pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 29.06.2018 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Nic się nie dzieje? Coś się dzieje! Tern złożył zgłoszenie na budowę blaszaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 16.07.2018 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Dodałam spis treści na początku wątku, będzie się łatwiej odnaleźć w dyskusji. Coś zacznie się powoli dziać na przełomie lipca i sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 17.07.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Iskierko, Tern !!! Myślę sobie, że dawno nie zaglądałam na FM, no więc zaglądam, a tu takie wieści gratuluję decyzji i będę za Was trzymać kciuki i zaglądać czasem, jak idą postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 27.07.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Czas na mały update: Ciągle nie mamy nawet pół rysunku elewacji Za to mamy zestawienie stolarki. I zagwozdkę. Architekt zaprojektowała nam okna do wysokości 270 cm. Od zaufanego człowieka z branży dowiedzieliśmy się, że o ile profile i szkło to nie problem, to "nikt w Polsce nie da gwarancji na okucia powyżej 240 cm" i żeby raczej myśleć o naświetlach. Tyle, że powstają w Polsce domy z wysokimi szkleniami i ktoś na to gwarancję daje (daje, prawda?). O co tu chodzi? Konstruktor też pracuje: dostaliśmy informację, że grunt jest za słaby na ławy fundamentowe i musimy mieć płytę. Będzie cieplej, niż przy ławach, ale przy tej rozpiętości różnicę w cenie odczujemy... Za to mamy potwierdzenie, że ścianami nośnymi będą wyłącznie ściany zewnętrzne. Wewnątrz tylko działówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 30.07.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Tern, my mamy przeszklenia na 260 cm wysokie: jedna suwanka i jedne drzwi tarasowe UR. Nikt nie mówił, że okucia (zdaje się że Roto) nie będą się nadawały do tej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 23.08.2018 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Moniss, a aluminium czy PVC? Wyceny stolarki są w trakcie. Myślimy, czy będziemy robić PVC na wysokość 2400 + doświetle czy aluminium na wysokość 2700. Cena ma znaczenie, ale nie tylko ona. Bardzo zależy mi na oknie przesuwnym w kuchni między blatem a szafkami - nie spodziewałam się, że z tym będą aż takie problemy! Zagospodarowanie terenu i elewacje To chyba miła niespodzianka dla czytających, że przerzucamy główny wjazd na frontową ulicę, nie boczną, jak planowaliśmy pierwotnie (na elewacjach jeszcze tego nie ma, tylko na zagospodarowaniu pokazuję) Wyszło to dosłownie w ostatnich dniach, kiedy w najnowszym zagospodarowaniu terenu po uwzględnieniu poszerzonego garażu i wypustów na ścianach szczytowych odległości od granicy okazały się takie, że zdecydowanie sensowniej było wjazd przerzucić.Widzicie, może jesteśmy uparci jak osły, ale nie krowy Bo tylko krowa zdania nie zmienia! Na zagospodarowaniu zieloną kreską zaznaczona jest wiata, która będzie dobudowana poza projektem budowlanym. Na pomarańczowo pomaziany jest mniej-więcej teren, gdzie będzie kostka i wjazd. Zielone maziaje to miejsca, gdzie myślę o wysokiej roślinności, ale jeszcze nie mam pojęcia co dobrze tam będzie wyglądało... To też miejsca, gdzie chcę zrobić tzw. reprezentacyjną część ogrodu. Na elewacjach na wszystkich południowych oknach są żaluzje przesuwne. Najświeższy pomysł jest jednak taki, aby usunąć żaluzje w oknach od tarasu i zrobić tam duuuużą pergolę z nasuwanym materiałem. Co sądzicie? Kreski na elewacjach to bonie, prawdopodobnie w kolorze jasnoszarym. Jeszcze tutaj narysowany jest wjazd od garażu od bocznej ulicy, ale będzie od głównej. Elewacja północna i wschodnia Elewacja południowa Elewacja zachodnia (czyli tylko części nocnej, z pominięciem dziennej bo tę widać na innych elewacjach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.08.2018 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Moniss, a aluminium czy PVC? Wyceny stolarki są w trakcie. Myślimy, czy będziemy robić PVC na wysokość 2400 + doświetle czy aluminium na wysokość 2700. Cena ma znaczenie, ale nie tylko ona. Bardzo zależy mi na oknie przesuwnym w kuchni między blatem a szafkami - nie spodziewałam się, że z tym będą aż takie problemy! ] Aluminium. Od samego początku budowy byliśmy zdecydowani na plastiki, ale gdy doszło do wycen wysokich przeszkleń już bez górnych doświetli (30 cm doświetla to bardzo mało szkła a sporo plastiku), to okazało się, że plastikowa stolarka niemieckiej produkcji, która by mogła to udźwignąć, będzie w podobnej cenie jak nasze lokalne alu. Na plus aluminium doszła jeszcze estetyka - ach te cienkie ramki No i HS w aluminium wyszedł kilka tysięcy taniej niż plastikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.08.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 O oknach się nie wypowiem, bo u mnie takich przeszkleń nie ma. Natomiast zmiana wjazu znakomita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 25.08.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 O oknach się nie wypowiem, bo u mnie takich przeszkleń nie ma. Natomiast zmiana wjazu znakomita Zdecydowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 25.08.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Wjazd wreszcie z sensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 25.08.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Zgadzam się z przedmówczyniami A tak poza tym Wasz projekt jest tak nietypowy, że już czekam na ten czterostronicowy artykuł w Muratorze za rok, dwa kiedy skończycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.08.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 A co sądzicie o tym małym niskim oknie kuchennym? Razi mnie jego widok na elewacji. Wybitnie nie pasuje do domu. A poza tym.... przynajmniej ja uwielbiam patrzeć przez moje wysokie niemal do sufitu kuchenne okna na ogród, gdy zmywam, albo przygotowuję coś na podokiennym blacie. Jak bym miała takie niskie wydawałoby mi się, że ktoś mi uciął górną połowę pięknego obrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts