Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrycznie, sympatycznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 753
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W porównaniu do stawiania domu na bagnie to rzeczywiście pestka ;) Z drugiej strony, ciężko się buduje, kiedy każdy nieostrożny krok może skończyć się nieodwracalną utratą obuwia :p

Żeby nie było: decyzja o wymianie gruntu była skonsultowana z konstruktorem i naszym dostawcą żwiru (mój zaufany człowiek, z potężnym doświadczeniem w robotach ziemnych). Kiedy tylu fachowców zgodnie mówi, że trzeba, to nie ma, że boli... :rolleyes: Kopanie ma skończyć się jutro, bo kołowa koparka nie dawała rady i trzeba było ściągnąć gąsienicową. Jutro też będzie żwirek... skromne 300 ton na dobry początek.

Dziś był w sumie taki dzień, że nawet zdjęć nie było czemu robić. A przynajmniej ja nie jestem koneserem błota ;)

Lecimy z pismem obrazkowym.

Mąż z teściem dogęszczają, bo ekipa zrobiła to za słabo jak na nasze standardy :)

IMG_20190319_090704.jpg

Początek szalowania ścian fundamentowych (a raczej ostróg do płyty fundamentowej... zwał jak zwał)

IMG_20190325_122000.jpg

Układanie bednarki

IMG_20190326_090600.jpg

układanie XPS pod ściankami/ostrogami

IMG_20190326_090604.jpg

Widać powoli zarys domu :)

IMG_20190327_090719.jpg

Te ostrogi to macie jak ławy i ściany fundamentowe. Czym będzie się różniło od ław? Że "chudziak" zbrojony?

Zgodnie z przepisami (§ 184. Rozporządzenia w sprawie WT) uziom ma być fundamentowy. Bednarka pod fundamentem nie jest nim. Chodzi o to, że bednarka zalana betonem jest trwała. Tutaj masz fotki bednarki po kilku latach w glebie. Jak chcesz do gruntu, to trzeba nierdzewną, miedzianą albo chociaż miedziowaną. Ale czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Tylko nawet nie będziecie wiedzieli kiedy ochrona przejdzie do historii.

Tutaj masz super opracowanie dr Musiała na temat uziomów fundamentowych

Edytowane przez Kaizen

@Iscra, zaczątki płyty robią wrażenie.

@Kaizen, ostrogi są zazwyczaj elementem płyty fundamentowej i są izolowane (na zdjęciach widać XPS pod ostrogami), czyli "uziom fundamentowy" wydaje się wątpliwym rozwiązaniem w takiej sytuacji - patrz rozdział 6 dokumentu, do którego linka zamieściłeś.

@Kaizen, ostrogi są zazwyczaj elementem płyty fundamentowej i są izolowane (na zdjęciach widać XPS pod ostrogami),

W megawątku o płytach to wyjątki. I raczej krytykowane. Jako zabezpieczenie w przypadku gruntów wysadzinowych zamiast ostróg z chudego betonu robi się opaskę z XPS. A po co ostroga z żelbetu? I to z metrowej wysokości, sądząc po zbrojeniu?

Nośność załatwia się zbrojeniem i ewentualnie pogrubieniem o kilka centymetrów całej płyty. Zabawa z ostrogami jest bardziej pracochłonna i trudniej dobrze ulożyc XPSa - wiec jak już ktoś się uprze na ostrogi (których IMO lepiej unikać) to najlepiej to zrobić w taki sposób:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=429134

Ale na tym etapie to nie ma co już dyskutować o ostrogach. Trochę za późno. Ale IMO o uziom warto powalczyć.

czyli "uziom fundamentowy" wydaje się wątpliwym rozwiązaniem w takiej sytuacji - patrz rozdział 6 dokumentu, do którego linka zamieściłeś.

Nie ma to wpływu na przepisy ani na trwałość. I jest opisane, dlaczego w przypadku w pełni izolowanego od gruntu budynku tak krytycznie ważny jest uziom i instalacja odgromowa i jak należy zrobić uziom parafundamentowy ze stali NIERDZEWNEJ połączony z kratą wyrównawczą w płycie.

Wrzucanie bednarki ocynkowanej to robienie uziomu na jakieś 10 lat. Przy odrobinie pecha krócej. A że nikt nie robi wymaganych prawem pomiarów co 5 lat to dowiadujesz się o tym jak uziom nie zadziała gdy był potrzebny.

płyta fundamentowa v4.jpg

płyta fundamentowa v4.jpg

Edytowane przez Kaizen

Pestka: w sumie wszystko wydaje się w sam raz :)

Regius: dzięki :)

Kaizen:

Dokładnie tym opracowaniem się sugerowaliśmy robiąc takie, a nie inne uziemienie. Jest inne niż w projekcie, gdzie było otokowe. Zmianę omawiałam z innym elektrykiem z uprawnieniami do projektowania, nawiasem mówiąc absolwentem uczelni p. Musiała. Uziemienie uwzględnia fakt, że mam pełną izolację termiczną od gruntu.

I teraz krótko:

Bednarka z nierdzewki jest o niebo lepsza od bednarki z ocynku.

Ale bednarka z ocynku jest lepsza od braku bednarki.

Gdybyśmy spali na pieniądzach, to byłaby z nierdzewki. Ale nie śpimy, mamy kredyt :p Poza tym okoliczne hurtownie i tak były w szoku, jak mówiłam, ile metrów tej bednarki potrzebuję. Nierdzewki to nawet nie miały gdzie zamówić, bo NIKT w okolicy nie zamawia :p

Lecimy z pismem obrazkowym

I to lubimy najbardziej ;).

Ja się tam nieznam na płycie fundamentowej, bo ja posiadaczka klasycznego fundamentu na ławach, ale bardzo mi to przypomina moje w trakcie prac. Jeśli w tym momencie uważasz, że wilkość jest zadowalajaca to potem bedzie tylko lepiej. Ja tak jak Pestka na poczatku myślalam jakie to małe mimo, że wszyscy w koło pytali czy to fundament pod market ;).

Czekam na kolejne obrazki :).

Szczerze podziwiam wszystkich, którzy są w stanie regularnie prowadzić swoje dzienniki. Nam się tygodnik niechcący zrobił -_-

W telegraficznym skrócie: mamy ściany fundamentowe. Betonowanie zajęło 3 dni i wciągnęło 48 m3 betonu O_O Było trochę obaw, jak szalunki to wytrzymają, ale problemy sprawiła tylko jedna ściana garażu. Reszta jest idealna :) Zdjęcia wrzuci Iscra, bo z telefonu to horror.

Pismo obrazkowe :)

Zaczynamy zalewanie części nocnej :)

IMG_20190403_084040.jpg

Część nocna zalana!

IMG_20190403_100107.jpg

Na drugi dzień - próba rozszalowania, wszystko ładnie wygląda.

IMG_20190404_095845.jpg

Rozszalowana część nocna, przed betonowaniem dziennej.

IMG_20190404_174929.jpg

Betonowanie części dziennej :)

IMG_20190408_120220.jpg

Mamy podział przy betonowaniu na część dzienną i nocną, gdyż jest dylatacja w konstrukcji budynku między obiema częściami.

Lecimy dalej.

Zalewanie belek podwalinowych garażu.

IMG_20190415_084617.jpg

Belki już nie wyszły tak ładnie jak reszta, bo trochę szalunek nie wytrzymał wibrowania - widać na zdjęciu jedyne ubytki. Ale myślę, że i tak jest bardzo dobrze :D

IMG_20190416_094621.jpg

Ocieplenie między domem a garażem.

IMG_20190416_094734.jpg

Widok od pokoi dzieci w kierunku sypialni rodziców :D

IMG_20190416_132709.jpg

Początek zasypywania.

IMG_20190417_081945.jpg