Tern 24.06.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 4. Po betonowaniu ściany nareszcie ruszyły. Nie jest to tempo, którego spodziewaliśmy się po tej technologii, ale to nie technologii wina. Mówi się trudno i leci w kółko Zwykle pracujemy we trzech: dwóch przy zbrojeniu, ja sam przy układaniu ścian. Od zawsze lubiłem puzzle, tetrisa itp., ale po tej budowie co najmniej przez parę miesięcy nic z tego nie dotknę. Ileż można... Oprócz wałkowanego tu zbrojenia, same okna robią mi pod górę. Są dosłownie 3 czy 4 miejsca, gdzie mogę ułożyć 2 pustaki z rzędu. Reszta to docinki i wyszukiwanie pasujących odpadów. Czasochłonne i wymaga dużego skupienia. Efekt po 8 warstwach: Tak, to w zasadzie wszystkie odpady. Żeby było śmieszniej, teraz jest tego nawet mniej Jako bonus: okno w kuchni z nadprożami 5. Po warstwie 7 widać już naprawdę dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 24.06.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 6. I stan dzisiejszy: 7. Detale: Nasza sypialnia, widok od wejścia: Widok z kuchni na salon (po prawej biblioteka): CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 24.06.2019 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) 8. Ostatni detal: To narożnik łączący część dzienną z łącznikiem (HS po lewej). Konstruktor zaplanował tu 20 cm betonowego rdzenia, więc trzeba było zlikwidować ocieplenie wewnętrzne. Plastikowe przewiązki pozwolą łatwo ustawić szalunek we właściwej odległości i pod właściwym kątem względem reszty ściany. Pionowe zbrojenie dowiążemy bezpośrednio przed szalowaniem tego elementu. EDIT: Jeszcze bardziej ostatni detal A tu widać efekt chwili nieuwagi operatora pompy. Podniósł ramię trochę za wysoko, przez co nie mogłem go utrzymać, kolejny nieuważny ruch i kubek betonu chlapnął na środek salonu. Prosto na niezabezpieczone pustaki czekające na swoją kolej :facepalm: 20 minut dłubania nożykiem po zamkach to drobiazg, ale i niezłe ostrzeżenie, żeby o zamki przy betonowaniu dbać Edytowane 24 Czerwca 2019 przez Tern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 25.06.2019 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Wszystko pięknie , ale tak ilość zbrojenia i nie tylko u Was. Nie lubię tego A tak sobie pomyślałem jako ciekawostkę budowlaną. A nie można by zamiast tych prętów , zalewać betonem ze zbrojeniem rozproszonym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 25.06.2019 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 A nie można by zamiast tych prętów , zalewać betonem ze zbrojeniem rozproszonym ? Z jakiegoś powodu architekt i konstruktor nam to odradzili. Szczegółów nie pamiętam, ale argumenty musiały być mocne, jeśli nas przekonały do takiej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 27.06.2019 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Napaliłem się swojego czasu na dom ze styropianu... Dobrze że się opamiętałem. Teraz ściany z betonu komórkowego stoją i nie żałuje. Wszystko się ładnie w czasie rozkłada, mniej pierd... i jeszcze te ilości stali jaką tutaj widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 27.06.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Podziwiam. Ale coś w tym jest, że samemu zrobi się najlepiej. Powolutku "mury" pną się w górę, brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 27.06.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Te klocki wyglądają imponująco! Taka układanka to wyzwanie. Jako, że wychowałam się na klockach lego, w moich dzieciach też zaszczepiłam tę pasję Mimo, że wyznaczyłam granice (lego tylko na dywanie), co chwilę wymyka się to spod kontroli i klocki atakują całą podłogę : http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=431886 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=431887 Na zdjęciach widok już po wysprzątaniu A powiedzcie, co to za szare wstawki w tych bieluśkich ścianach. Wasza technologia jest mi zupełnie obca, także może głupie pytania zadaję. Ale fajnie się ogląda takie nietypowe budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 27.06.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 A nie można by zamiast tych prętów , zalewać betonem ze zbrojeniem rozproszonym ?Nie jestem w stanie wygrzebać maila, w którym konstruktor nam to tłumaczył Kojarzę argumenty o gęstości betonu (trudne albo niemożliwe uplastycznienie go do wymaganego poziomu), żywotności włókien (znacznie krótsza niż stali. A było to zaraz po katastrofie tego mostu we Włoszech, gdzie zbrojenie rozproszone ponoć było użyte) i problemach z równomiernym rozprowadzeniem włókien, co przy tej konstrukcji mogłoby spowodować, że wybrane miejsca miałyby... pecha. Podziwiam. Ale coś w tym jest, że samemu zrobi się najlepiej. Powolutku "mury" pną się w górę, brawo.Dzięki Fakt, o każdej ścianie jestem w stanie coś powiedzieć. A o niektórych to nawet przy kobietach i dzieciach Te klocki wyglądają imponująco! Taka układanka to wyzwanie. Jako, że wychowałam się na klockach lego, w moich dzieciach też zaszczepiłam tę pasję Tak sobie któregoś dnia pomyślałem, że to naprawdę Lego. Totalnie wypasiony zestaw Technics. Bez pudełka i choćby słowa instrukcji A powiedzcie, co to za szare wstawki w tych bieluśkich ścianach. Wasza technologia jest mi zupełnie obca, także może głupie pytania zadaję. Standardowo pustaki Izodom są szare. Białe są tańsze. Trafiło nam się parę z końca produkcji poprzedniej serii, czy tam coś Od reszty różnią się tylko kolorem Tak w ogóle, to tu powinno być parę kolejnych wpisów o postępach, ale przez awarię domowego serwera (RÓBCIE BACKUPY!) dodanie choćby jednego zdjęcia na forum to droga przez mękę. A czasu ciągle brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 08.07.2019 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 No, wreszcie mam chwilę na dalszą relację Dokładnie 25 czerwca po raz pierwszy tak wyraźnie zobaczyliśmy z Iscrą, że budowanie ścian ma się ku końcowi Pojawiło się pierwsze nadproże: Następny dzień był ostatnim przed blisko tygodniową przerwą na budowie. Praca Iscry ma swoje wymagania, więc chcąc-nie-chcąc musiałem zostawić ten majdan i trochę odsapnąć A majdan zaczął nabierać bardzo przyjemnego kształtu: Przy okazji zakładania nadproża nad oknem w sypialni okazało się, że narożnik uciekł nam do środka na 2 cm, a Izodom takich niedokładności nie wybacza. Do korekty wystarczyły młotek, deska i 10 minut pracy CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 08.07.2019 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 W lipcu wróciłem na budowę w bardzo licznym towarzystwie. Nasza ekipa od fundamentów wróciła, żeby zająć się konstrukcją garażu i słupów w salonie i przy HS. Zaczęli od przypomnienia sobie projektu: Ale efekt ich prac już po jednym dniu był widoczny: A to widok z okna w kuchni. Będzie piękna panorama na garaż Korzystając z okazji udało mi się złapać jedną z pracujących w okolicy koparek i zasypać dziurę przed wejściem. Wszystko wskazuje na to, że nie wykorzystamy fundamentu pod schody, który tam mamy. Z informacji, które do mnie docierają wynika, że ulica będzie na tyle wysoko, że przed wejściem będziemy mieli max jeden niski schodek i minimalne nachylenie terenu. Dosłownie takie, żeby nam woda nie wpadała do domu. Cudownie Efekt: CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 08.07.2019 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) Jeszcze dwa ujęcia garażu: Niestety przez błąd producenta, moje układanie mocno spowolniło, a w sobotę stanęło. Otóż producent źle policzył nam ilość grodzi zamykających pustaki. Nie uwzględnił np. tego, że będą potrzebne do wykonania dylatacji (i już brakuje 30 szt.), a prawdopodobnie również inaczej zaokrąglił wymiary niż ja już na budowie. Jeszcze przed wyjazdem Iscra zamówiła dostawę brakujących elementów, ale tydzień minął, a grodzi ani śladu. Okazało się, że kurier zostawił je u sąsiada, który oddał je dopiero w sobotę pod wieczór W efekcie w sobotę nie było widać imponujących postępów...: CDN Edytowane 8 Lipca 2019 przez Tern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 08.07.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 ... za to w poniedziałek!: Na początek okazało się, że pracuję sam. Sęk w tym, że w planach miałem spięcia nadprożami dwóch, chyba najpaskudniejszych miejsc w całym domu Bywa i tak Oba miejsca mają tą wspólną cechę, że stały sobie wolno i średnio było z czym je spiąć, żeby prawidłowo ustawić przed pierwszym betonowaniem. Teraz miało się okazać, jak dokładnie to wyszło. Nie będę Was trzymał w niepewności: wyszło idealnie Słupek między sypialniami dzieci sprawił mi trochę problemów, bo okazało się, że jeden z narożników ugiął się nieco do środka, ale prostowanie tego miałem już przećwiczone Drugie miejsce to ścianka w salonie, między wielkim fiksem od południa a trzema oknami na taras. Okno dochodzi tam do ściany i nie można użyć narożnika systemowego, zanim nie będzie nadproża: Żeby nie było za prosto, okazało się, że nadproże trzeba oprzeć na 5 cm ocieplenia wewnętrznego Oczywiście mam tam jest solidny słup w ścianie... i to przez ten słup nie dało się pustaka wsunąć głębiej i oprzeć mocniej. Tu widać w czym problem: Pręty wyszły dokładnie w miejscu ocieplenia systemowego nadproża, dosłownie wszystko trzeba by ciąć tak, czy inaczej Cóż, obciążenie przeniesie konstrukcja, trzeba będzie tylko przyłożyć się do zabezpieczenia tego na czas betonowania. Za to efekt końcowy tych prac po raz pierwszy pokazał okna w całej okazałości. Efekt urywa tyłek przy samej podłodze Szkoda, że zdjęcia tego nie oddają: CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 08.07.2019 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) I na koniec jeszcze dwa ujęcia okien oraz stan aktualny: Edytowane 8 Lipca 2019 przez Tern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 08.07.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Fiu, fiu... budowa wygląda jakby miał tam powstać dom za milion $ Miło patrzeć jak powstaje coś, co rodziło się na papierze na naszych oczach Trzymam kciuki Niestety nie widać ostatnich zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 08.07.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Fiu, fiu... budowa wygląda jakby miał tam powstać dom za milion $ Ty mnie nawet nie strasz Niestety nie widać ostatnich zdjęć Poprawiłem, powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.07.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Widać Coraz bardziej dom jest domem. Czy ktoś już napisał, że okolica calkiem fajna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 09.07.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Czy ktoś już napisał, że okolica calkiem fajna?Chyba tak, ale zawsze miło jeszcze raz poczytać Inna rzecz, że to typowe nowe osiedle domków blisko centrum miasta. Nie ma co liczyć na ładne widoki na dłuższą metę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.07.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Widzieliście te wystające z płyty pręty, prawda? No to teraz rozłożyliśmy sznureczek dokładnie w osi domu. Znalazł się w końcu sznurek? Zwracałem na to uwagę jeszcze przed betonowaniem. czemu te "ściany" takie krzywe? Sznurka zabrakło? Sprawdziliście, w jakim zakresie zmienia się szerokość domu? był geodeta sprawdzić przed zalewaniem. Odchyły są do 1 cm. Masz strop monolityczny, który dodatkowo spina Ci konstrukcję I ci ludzie, co budują z gazobetonu, to najczęściej parter + poddasze, więc strop mają, w przeciwieństwie do nas. Mam gazobeton i nie mam poddasza - a stop mam monolityczny. I jakbym drugi raz się budował, to też taki by był. Strop monolityczny ma sporo innych zalet. Jak nie macie wewnątrz ścian nośnych prostopadłych do zewnętrznych które usztywniłyby konstrukcję, to strop monolityczny tym bardziej by się przydał. Do tego akustyka i akumulacja ciepła Z jakiegoś powodu architekt i konstruktor nam to odradzili. Szczegółów nie pamiętam, ale argumenty musiały być mocne, jeśli nas przekonały do takiej zabawy Pewnie prawdziwa przyczyna taka, że nie ma programu do liczenia wytrzymałości i nie potrafi tego określić. Więc podrzucił kilka mitów i przekonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 07.09.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 A co tu taka cisza? Wakacje się skończyły , prosimy o relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts