Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przechowywanie wełny szklanej w rolkach w czasie prac mokrych?

ggdh

Recommended Posts

Pytanie krótkie: czy muszę jakoś specjalnie zabezpieczać rolki wełny (URSA HOME 037) podczas poprzedzających jej ułożenie prac mokrych (wylewki i tynki)? Niby wełny są hydrofobizowane, ale nie wiem na ile jest to skuteczne.

Poza tym to takie rolki powinny stać czy leżeć? Już nie pamiętam w jakiej dok. tech. przeczytałem, że jak na paletach to mają stać, a jak rozpakowane to poszczególne rolki powinny leżeć w pozycji poziomej. :confused:

Pozostawić je w belach owinięte fabrycznie folią. Wilgoci jest może i sporo ale ochrona jej powinna się głównie skupić nie na oparach wilgoci zawartej w powietrzu ale raczej na ochronie od bezpośredniego kontaktu z deszczem. śniegiem czy kałużą itp.

Hydrofobizacja wełny i jej włóknisty charakter mają wpływ na chłonięcie przez nią wilgoci ale jeśli stoi ona w kałuży to prędzej czy później woda zostanie wchłonięta i może spowodować uszczerbek w postaci ograniczonego rozprężania po rozpakowaniu lub nawet jej braku..

Jeśli będą robione posadzki to raczej należało by ograniczyć lub wyeliminować stan w którym bele stoją na świeżej wylewce gdyż parowanie wilgoci jest spore.

Położenie natomiast belek czyli kontakt folii z wylewką na dużej powierzchni może negatywnie wpłynąć na wylewkę.

Zima jest najlepszym momentem do wewnętrznych prac ociepleniowych ale jeśli dopiero wiosną ruszą inne prace mokre to należy się z tym wstrzymać.

Edytowane przez Mareks77

Dzięki za odpowiedź, bo na taką z URSY nie mogę się doczekać :no:

Plan tak czy tak mam wynieść wełnę na strych, gdzie ostatnio zrobiłem sobie podłogę. Na pewno nie ma mowy o kontakcie bezpośrednim z wodą, jedyne co to dobrze rozszczelnię wyłaz dachowy, aby w samym szczycie dachu nie gromadził się nadmiar wilgotnego powietrza.

Edytowane przez ggdh