ggdh 14.12.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Pytanie krótkie: czy muszę jakoś specjalnie zabezpieczać rolki wełny (URSA HOME 037) podczas poprzedzających jej ułożenie prac mokrych (wylewki i tynki)? Niby wełny są hydrofobizowane, ale nie wiem na ile jest to skuteczne. Poza tym to takie rolki powinny stać czy leżeć? Już nie pamiętam w jakiej dok. tech. przeczytałem, że jak na paletach to mają stać, a jak rozpakowane to poszczególne rolki powinny leżeć w pozycji poziomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.12.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Pozostawić je w belach owinięte fabrycznie folią. Wilgoci jest może i sporo ale ochrona jej powinna się głównie skupić nie na oparach wilgoci zawartej w powietrzu ale raczej na ochronie od bezpośredniego kontaktu z deszczem. śniegiem czy kałużą itp.Hydrofobizacja wełny i jej włóknisty charakter mają wpływ na chłonięcie przez nią wilgoci ale jeśli stoi ona w kałuży to prędzej czy później woda zostanie wchłonięta i może spowodować uszczerbek w postaci ograniczonego rozprężania po rozpakowaniu lub nawet jej braku.. Jeśli będą robione posadzki to raczej należało by ograniczyć lub wyeliminować stan w którym bele stoją na świeżej wylewce gdyż parowanie wilgoci jest spore. Położenie natomiast belek czyli kontakt folii z wylewką na dużej powierzchni może negatywnie wpłynąć na wylewkę. Zima jest najlepszym momentem do wewnętrznych prac ociepleniowych ale jeśli dopiero wiosną ruszą inne prace mokre to należy się z tym wstrzymać. Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 20.12.2017 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, bo na taką z URSY nie mogę się doczekać Plan tak czy tak mam wynieść wełnę na strych, gdzie ostatnio zrobiłem sobie podłogę. Na pewno nie ma mowy o kontakcie bezpośrednim z wodą, jedyne co to dobrze rozszczelnię wyłaz dachowy, aby w samym szczycie dachu nie gromadził się nadmiar wilgotnego powietrza. Edytowane 20 Grudnia 2017 przez ggdh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.12.2017 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Tak zrób, przewiew dobrze jej zrobi tylko aby na nią bezpośrednio nie kapało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts