Tulisko 18.12.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Jak nie ma tam rozdzielacza to może temperatura nie jest za duża. Ja mam kotłownie okolo 6m2, tylko zasobnik, pompa, rozdzielacz na parter, grube rury zasilające podłogowke i zasobnik, zaizolowane podwojnie ale co z tego? Jak rury grzeja zasobnik to są gorące. Do tego rurki z rozdzielacza częsciowo przechodza przez podloge kotłowni żeby rozejsc sie po domu. Mam w samej kotłowni ponad 24stopni, czesto nawet 26, a wszystko w niej jest poizolowane (rozdzielacza nie da się dobrze zaizolować). Żona czasem wstawia tam suszarke z praniem bo schnie bardzo szybko Jakbym miał tam jeszcze dać pętle podłogówki to by mi się chyba sauna zrobila A masz wywiew z reku w tym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.12.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 18.12.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Nie mam. Ja też nie planuję robić wywiewu w gospodarczym zatem zakładam, że może być tam gorąco. Aczkolwiek nie wiadomo czy ten wywiew by cokolwiek pomógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Ja też nie planuję robić wywiewu w gospodarczym zatem zakładam, że może być tam gorąco. Aczkolwiek nie wiadomo czy ten wywiew by cokolwiek pomógł������ Ktoś coś jeszcze napisze jeśli chodzi takie obserwacje? Tam sa rozne przedmoty. Farby, pedzle, robocze ubranie, buty, kosiarka. Wszystko to wydaje jakąs woń. Nawet, gdybym nie był zobligowany obecnoscia kotła gazowego zrobilbym tam wywiew Edytowane 18 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 18.12.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Tam sa rozne przedmoty. Farby, pedzle, robocze ubranie, buty, kosiarka. Wszystko to wydaje jakąs woń. Nawet, gdybym nie był zobligowany obecnoscia kotła gazowego zrobilbym tam wywiew Pewnie masz rację Tylko że u mnie to będzie zaledwie 3m2, także zmieści się tam jedynie baniak 300 litrowy i urządzenie grzewcze i kilka rurek. Na kosiarkę i ubrania robocze będzie inna klitka:-) Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.12.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Rozdzielacz w kotlowni niczego nie ogrzeje, mam tam 12 sekcyjny zamknięty w szafce i co, i nic. Gdybym w kotłowni nie zrobił podłogówki, było by tam zimno i tyle. A rurki to kolejna energetyczna bajka. Przy temperaturze zasilania rzędu 35-39 stopni nie są w stanie w/w rzeczy zagrzać pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.12.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Aż z ciekawości zszedłem do kotłowni sprawdzić jaką tam mam temperaturę. W tym roku jeszcze w piwnicy nie grzałem. Aktualna temperatura na zew. -3oC. W kotłowni znajduje się reku, pompa, zbiornik CWU, jednostka centralna odkurzacza. W dwóch innych pomieszczeniach na tym poziomie, temperatura powietrza jest oczywiście niższa. P.S. Gdzieś w innym wątku wspomniałem o zasadności inwestowania w piwnicy w OP. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.12.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Maciu Mam 138 m2 ogrzewanej podłogi. Tylko 4 m2 - pom. gosp .będące w istocie spiżarnia bez ogrzewania.Kotłownia a bardziej składzik z małym warsztatem miała być bez ogrzewania. Ostatecznie dałem dwie pętle co 40 cm.W efekcie temp. w Kotłowni zbliżona do reszty domu, co z różnych powodów mi odpowiada. Całość domu ogarnąłem ok. 760 m rurki i jednym rozdzielaczem z wyjściem na 9 pętli.Najwyższa temp. zasilania podłogówki jaką osiągnąłem w styczniu br przy ok. -20* to 34*.Standardowo w podłogę idzie 30 stopni, jak trochę chłodniej - 31, jak już zimno -32.W domu trzymam temperaturę nie niższą niż 22,2. Rozstaw pętli trzeba sobie wyliczyć - nie jest to wielka filozofia, lub powierzyć komuś kto się na tym zna.Pętle co 10 cm w całym domu to przejaw niekompetencji montera, bo trudno kogoś takiego nazwać instalatorem. Co do ceny - horror.Całość materiałów, nawet z dwoma rozdzielaczami w przyzwoitej jakości, np Vavin, KAN itp, to jak sądzę nie więcej niż 5 tys. zł.Skąd reszta w twoich wycenach? Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.12.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Rozdzielacz w kotlowni niczego nie ogrzeje, mam tam 12 sekcyjny zamknięty w szafce i co, i nic. Gdybym w kotłowni nie zrobił podłogówki, było by tam zimno i tyle. A rurki to kolejna energetyczna bajka. Przy temperaturze zasilania rzędu 35-39 stopni nie są w stanie w/w rzeczy zagrzać pomieszczenia. Ta energentyczna bajka grzeje mi pomieszczenie 5m2 do 24C bez żadnej podłogówki. W pomieszczeniu pompa, zasobnik, rozdzielacz 9 sekcji, około 6mb rur 1 calowych do zasilania i powrotu (zaizolowane pianką). Rury te często mają okolo 50C jak sie grzeje zasobnik. W pomieszczeniu nie ma wentylacji i jest zamkniete więc ciepło trzyma sie bardzo długo i nigdy nie spada ponizej 24C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 19.12.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Pex Wavin, folia, klipsy, 2-rozdzielacze wraz ze skrzynkami, rozlozenie mojego styropianu, ( Mi majster powiedział 11tys przygotowanie kompletnej instalacji przed tynkami ( kompletnej piony wodne , woda, doprowadzenie wody z garazu do łazienek, inst sciekową, montaż 2 stelaży i gaz po domku z materiałami. póżniej 150m2 podłogówki czyli rurki i klipsy z montażem 5tys. No i na koniec kotłowania pełne uzbrojenie ok 3 do 3,5tys w zależności co finalnie bedzie montował a raczej będzie to gaz + kominek z płaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.12.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Ta energentyczna bajka grzeje mi pomieszczenie 5m2 do 24C bez żadnej podłogówki. W pomieszczeniu pompa, zasobnik, rozdzielacz 9 sekcji, około 6mb rur 1 calowych do zasilania i powrotu (zaizolowane pianką). Rury te często mają okolo 50C jak sie grzeje zasobnik. W pomieszczeniu nie ma wentylacji i jest zamkniete więc ciepło trzyma sie bardzo długo i nigdy nie spada ponizej 24C. Czyli zgniły termos, zatęchły dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.12.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Marek staram się zrozumieć czym spowodowany został atak na kolegę dwiecegly? Niestety nie znajduję żadnego powodudla takiego zachowania. Może kolegi dom ma WM i wtedy teza o zgniłym termosie niestety upada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 19.12.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Ta energentyczna bajka grzeje mi pomieszczenie 5m2 do 24C bez żadnej podłogówki. W pomieszczeniu pompa, zasobnik, rozdzielacz 9 sekcji, około 6mb rur 1 calowych do zasilania i powrotu (zaizolowane pianką). Rury te często mają okolo 50C jak sie grzeje zasobnik. W pomieszczeniu nie ma wentylacji i jest zamkniete więc ciepło trzyma sie bardzo długo i nigdy nie spada ponizej 24C. U mnie podobnie. Z ciekawości teraz sprawdziłem. Jest 23,3*C. U mnie "kotłownia mała 1,7x1,4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.12.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Marek staram się zrozumieć czym spowodowany został atak na kolegę dwiecegly? Niestety nie znajduję żadnego powodudla takiego zachowania. Może kolegi dom ma WM i wtedy teza o zgniłym termosie niestety upada. Dokładnie wytłumaczył Ci to kolega Wiseman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 19.12.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Ale to on napisał że "w pomieszczeniu nie ma wentylacji i jest zamknięte" Efekty takiej sytuacji wszyscy znamy a wg39070 je tylko wyartykułował. Zatęchłe kojarzy mi się z nadmiarem wilgoci. Nie sądzę by u dwiecegly było inaczej niż u mnie. Wigloci w "kotlowni" nie ma. Powiedziałbym że jeśli chodzi o wilgoć to w "kotłowni" jest ona na niekomfortowym poziomie. W sezonie grzewczym jest w okolicach 30%. Wnioski o termosie można wysnuć już samemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korel23 13.08.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Wydaje mi się, że w takich sytuacjach najłatwiej będzie zrobić projekt z wyceną u dużych firm na rynku. Zazwyczaj robią to rzetelnie, bo mają już duże doświadczenie. Ja montowałem podłogówkę 3 lata temu i mi pomógł . Wycena była rzetelna, bo nic nie dopłacałem i tez doradzili, że nie warto montować ogrzewania pod stałymi elementami tj. meble, czy wanna. Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Wycena była rzetelna, bo nic nie dopłacałem i tez doradzili, że nie warto montować ogrzewania pod stałymi elementami tj. meble, czy wanna. Ja żałuję, ze nie zrobiłem pod wanną. Teraz to nawet zagęściłbym jakby się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.08.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Wydaje mi się, że w takich sytuacjach najłatwiej będzie zrobić projekt z wyceną u dużych firm na rynku. Zazwyczaj robią to rzetelnie, bo mają już duże doświadczenie. Ja montowałem podłogówkę 3 lata temu i mi pomógł . Wycena była rzetelna, bo nic nie dopłacałem i tez doradzili, że nie warto montować ogrzewania pod stałymi elementami tj. meble, czy wanna. Doradzili zle, nie zrobili to rzetelnie, omijanie zabudowy stałej niczemu nie pomaga a wrecz przeciwnie bo szkodzi. Zmniejszenie mocy grzejniki podłogowego powoduje zwiekszenie Tz i koniecznosc zastosowania wiekszego grzejnika drabinkowego. Chciałes dosc nieudolnie ich zareklamowac a wyszło jak zwykle Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 13.08.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Ja żałuję, ze nie zrobiłem pod wanną. Teraz to nawet zagęściłbym jakby się dało. Kaizena a skąd takie refleksje? Ze pod wanną ( też będę OP robił i jestem ciekaw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Kaizena a skąd takie refleksje? Ze pod wanną ( też będę OP robił i jestem ciekaw) Cieplejsza wanna to dla mnie zaleta. Grzeje tez conieco - a w łazienkach zazwyczaj brakuje powierzchni grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts