iwan89 13.09.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Podepnę się pod temat. Ile miejsca zostawić na podłogówkę i wylewke przy zalozeniu, ze chcialbym 10 cm EPS na gruncie? Do tego jeszcze dochodzi styropian systemowy ok 4cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.09.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Pododawaj wszystko i masz odpowiedź. Zwykły jastrych to około 7 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 13.09.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Chodzi mi tez o to czy w ogole trzeba stosować ten styropian systemowy. Nie można ułożyć podłogówki bezpośrednio na EPS 100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.09.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Chodzi mi tez o to czy w ogole trzeba stosować ten styropian systemowy. Nie można ułożyć podłogówki bezpośrednio na EPS 100? Ja kładłem rurki bezpośrednio na EPS 100. Nie słyszałem o konieczności stosowania styropianu systemowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 13.09.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Dzieki za odpowiedz. Czyli 10 cm EPS, na to folia i podłogówka i to zalane 7 cm wylewki? Czyli w projekcie powinienem przypilnowac by architekt zostawil mimimum 17 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 13.09.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 10cm nie za mało? ja u siebie na 20cm samego styro miejsce zrobiłem i nie wiem czy wystarczająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.09.2018 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Pod podłogówkę warto dać minimum 15cm. W końcu styropian będzie się stykał z rurkami z wodą o temperaturze 30 czy może nawet 40* - to będzie średnio większa różnica temperatury do gruntu w sezonie grzewczym, niż pomiędzy wnętrzem budynku a powietrzem na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.09.2018 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 (edytowane) Pod podłogówkę warto dać minimum 15cm. W końcu styropian będzie się stykał z rurkami z wodą o temperaturze 30 czy może nawet 40* - to będzie średnio większa różnica temperatury do gruntu w sezonie grzewczym, niż pomiędzy wnętrzem budynku a powietrzem na zewnątrz. 40 stopni w podłogę? Dzieki za odpowiedz. Czyli 10 cm EPS, na to folia i podłogówka i to zalane 7 cm wylewki? Czyli w projekcie powinienem przypilnowac by architekt zostawil mimimum 17 cm. Dobrze Ci radzę ja oraz inni forumowicze, daj więcej styropianu bo już nigdy go nie dołożysz. Edytowane 14 Września 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 26.10.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Projektant sanitarny adoptujący moj projekt do PB zrobil mi projekt ogrzewania podłogowego (miał być to projekt a nie sztuka dla sztuki) Dostarczył mi rzuty z rozmieszczeniem rurek. I informacje że temperatura zasilania wynosi 42 st. Co dokładnie powinien taki projekt zawierać. Najlepiej jakby ktos podal dodatkowo linka do jakichś wytycznych lub normy. Żebym projektantowi wytknął że to co dal to za malo Edytowane 26 Października 2018 przez romanik99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.10.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) 40 stopni w podłogę? Ze strony wiodącego producenta mam projekt podłogówki, gdzie temp zasilania to 45 stopni... Edytowane 26 Października 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 26.10.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 To producent wiodący w paleniu głupa chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 26.10.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Ale to chyba temp. zasilania przy -20st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.10.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Ze strony wiodącego producenta mam projekt podłogówki, gdzie temp zasilania to 45 stopni... Mozesz podac wynki obliczen ozc tego wiodącego producenta, bez nich nie da sie prawidłowo i dokladnie obliczyc i zaprojektowac podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 26.10.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Ze strony wiodącego producenta mam projekt podłogówki, gdzie temp zasilania to 45 stopni... Który to taki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.10.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Mozesz podac wynki obliczen ozc tego wiodącego producenta, bez nich nie da sie prawidłowo i dokladnie obliczyc i zaprojektowac podłogówki. Coś sobie policzyli. Dostali projekt domu i tyle. Dopytali o materiały na posadzki. Pewnie przyjeli jakies wskaźniki i wsio. Robią to gratis to pewnie sie nie przemeczają. Najgorsze jest to, że te wyniki już zostaną i w przypadku zakupienia u nich materiału. Kicha ogólnie. Tak czy siak żeby Was dobić za 2 rozdzielacze rurki i to chyba wszystko , policzyli 17 tys netto. Sterowanie 7,5 tys zł. Edytowane 26 Października 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 26.10.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Nas nie dobijesz co najwyżej siebie)Co ma napędzać tą podłogówkę?pewnie kocioł kondensacyjny?jak samo "sterowanie" tyle kosztuje to myślę że wepchnęli ci sterowanie poprzez siłowniki-porażka) Edytowane 26 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 26.10.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Projektant sanitarny adoptujący moj projekt do PB zrobil mi projekt ogrzewania podłogowego (miał być to projekt a nie sztuka dla sztuki) Dostarczył mi rzuty z rozmieszczeniem rurek. I informacje że temperatura zasilania wynosi 42 st. Co dokładnie powinien taki projekt zawierać. Najlepiej jakby ktos podal dodatkowo linka do jakichś wytycznych lub normy. Żebym projektantowi wytknął że to co dal to za malo Obawiam się, że nic nie wskórasz. Jest rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego, ale znajdziesz tam informacje dotyczące np. zawartości strony tytułowej czy też metryki i skali rysunku, ewentualnie odnośnie instalacji przyjęte założenia i wyniki obliczeń. Jeśli nie naruszają one norm to wszystko jest OK. Nie znaczy to oczywiście, że projektant z uprawnieniami spartoli ci projekt, ale może go spartolić w granicach prawa. Na pocieszenie powiem, że "projektant" bez uprawnień, może go spartolić poza granicami prawa. Inna sprawa, że nie każdy obiekt da się ogrzać podłogówką, dlatego kluczowe jest OZC, żeby można było to ocenić, ale jeśli jest to dom spełniający obowiązujące WT, to raczej powinno się go dać ogrzać na znacznie niższej temperaturze zasilania. W każdej branży i zawodzie są specjaliści i partacze, rolą klienta jest dotrzeć do odpowiedniego. Obawiam się jednak, że ten działał w granicach prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 26.10.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Przypilnować możesz.On powinien to policzyć i sprawdzić normy ( wyjdzie więcej minimum 12cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 27.10.2018 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 (edytowane) Nie o to chodzi czy on to spartolił potem będe chciał to jeszcze sprawdzić. Chodzi mi o to jakie parametry powinien zawierać projekt wykonawczy instalacji podłogowej tak żeby ją później wykonać i poprawnie uruchomić. Wydaje mi się ze powinny być przepływy na poszczegolnych pętlach. Co jeszcze? Obliczeniowa temperatura zasilania 42 st może wynikać z tego że jest full podłogówki bez drabinek i żeby utrzymać łazienki na poziomie 24 stopnie przy -20 to trzeba podniesc temperature zasilania. U mnie założenie jest takie że zasilamy bezpośrednio z kotła niskim parametrem bez mieszaczy i bez moim zdaniem zbędnej automatyki. Projektant napisał jeszcze że wyszły duże przepływy i potrzebne jest sprzęgło hydrauliczne Edytowane 27 Października 2018 przez romanik99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 27.10.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 (edytowane) Przepływy w poszczególnych pętlach to obowiązkowoŚrednice rur do rozdzielaczyTemp.zasilania i powrotuOczywiście rozrysowanie pętli z podaniem rozstawu rur Rodzaj pokrycia podłogi płytki/panel wraz z jego oporem co by użytkownik mógł zakupić odpowiedni rodzaj zwłaszcza paneli by ich opór cieplny wraz z podkładem nie przekroczył podanej wartościParametry pozwalające dobrać ewentualną dodatkową pompę(py)Długości rur w wężownicachOpór hydrauliczny poszczególnych pętliParametry ewentualnych dodatkowych elementów instalacji np.zaworów 3D(jaki Kvs) itpNawet powinna być rozpiska użytych materiałów w tym ilość rury jaka weszła z podziałem ilość metrów rury z krążka 200stumetrowego aby maksymalnie wykorzystać materiał.To tak z grubszaZe sprzęgłem może mieć rację bo przy dużym przepływie pompa kotłowa może nie wydolićCo do temp.zasilania to bez sensu podnosić ją tylko ze względu na osiągnięcie wymaganej temp.projektowej w łazience.Deficyt mocy który zapewne wystąpi w łazience należy uzupełnić np.grzejnikiem drabinkowym zasilanym elektrycznie lub ogrzewaniem ściennym.W ogóle masz projekt OZC?Bo wiarygodny projekt OZC jest podstawą do późniejszego projektu CO Edytowane 27 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts