Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe

maciuspala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pod podłogówkę warto dać minimum 15cm. W końcu styropian będzie się stykał z rurkami z wodą o temperaturze 30 czy może nawet 40* - to będzie średnio większa różnica temperatury do gruntu w sezonie grzewczym, niż pomiędzy wnętrzem budynku a powietrzem na zewnątrz.

Pod podłogówkę warto dać minimum 15cm. W końcu styropian będzie się stykał z rurkami z wodą o temperaturze 30 czy może nawet 40* - to będzie średnio większa różnica temperatury do gruntu w sezonie grzewczym, niż pomiędzy wnętrzem budynku a powietrzem na zewnątrz.

40 stopni w podłogę?

Dzieki za odpowiedz. Czyli 10 cm EPS, na to folia i podłogówka i to zalane 7 cm wylewki? Czyli w projekcie powinienem przypilnowac by architekt zostawil mimimum 17 cm.

Dobrze Ci radzę ja oraz inni forumowicze, daj więcej styropianu bo już nigdy go nie dołożysz.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

• 1 month później...

Projektant sanitarny adoptujący moj projekt do PB zrobil mi projekt ogrzewania podłogowego (miał być to projekt a nie sztuka dla sztuki)

Dostarczył mi rzuty z rozmieszczeniem rurek. I informacje że temperatura zasilania wynosi 42 st.

Co dokładnie powinien taki projekt zawierać.

Najlepiej jakby ktos podal dodatkowo linka do jakichś wytycznych lub normy. Żebym projektantowi wytknął że to co dal to za malo

Edytowane przez romanik99

Mozesz podac wynki obliczen ozc tego wiodącego producenta, bez nich nie da sie prawidłowo i dokladnie obliczyc i zaprojektowac podłogówki.

Coś sobie policzyli. Dostali projekt domu i tyle. Dopytali o materiały na posadzki. Pewnie przyjeli jakies wskaźniki i wsio. Robią to gratis to pewnie sie nie przemeczają. Najgorsze jest to, że te wyniki już zostaną i w przypadku zakupienia u nich materiału. Kicha ogólnie.

Tak czy siak żeby Was dobić za 2 rozdzielacze rurki i to chyba wszystko , policzyli 17 tys netto. Sterowanie 7,5 tys zł.

Edytowane przez pandzik

Projektant sanitarny adoptujący moj projekt do PB zrobil mi projekt ogrzewania podłogowego (miał być to projekt a nie sztuka dla sztuki)

Dostarczył mi rzuty z rozmieszczeniem rurek. I informacje że temperatura zasilania wynosi 42 st.

Co dokładnie powinien taki projekt zawierać.

Najlepiej jakby ktos podal dodatkowo linka do jakichś wytycznych lub normy. Żebym projektantowi wytknął że to co dal to za malo

Obawiam się, że nic nie wskórasz. Jest rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego, ale znajdziesz tam informacje dotyczące np. zawartości strony tytułowej czy też metryki i skali rysunku, ewentualnie odnośnie instalacji przyjęte założenia i wyniki obliczeń. Jeśli nie naruszają one norm to wszystko jest OK.

Nie znaczy to oczywiście, że projektant z uprawnieniami spartoli ci projekt, ale może go spartolić w granicach prawa. Na pocieszenie powiem, że "projektant" bez uprawnień, może go spartolić poza granicami prawa.

Inna sprawa, że nie każdy obiekt da się ogrzać podłogówką, dlatego kluczowe jest OZC, żeby można było to ocenić, ale jeśli jest to dom spełniający obowiązujące WT, to raczej powinno się go dać ogrzać na znacznie niższej temperaturze zasilania. W każdej branży i zawodzie są specjaliści i partacze, rolą klienta jest dotrzeć do odpowiedniego. Obawiam się jednak, że ten działał w granicach prawa.

Nie o to chodzi czy on to spartolił potem będe chciał to jeszcze sprawdzić. Chodzi mi o to jakie parametry powinien zawierać projekt wykonawczy instalacji podłogowej tak żeby ją później wykonać i poprawnie uruchomić. Wydaje mi się ze powinny być przepływy na poszczegolnych pętlach. Co jeszcze?

Obliczeniowa temperatura zasilania 42 st może wynikać z tego że jest full podłogówki bez drabinek i żeby utrzymać łazienki na poziomie 24 stopnie przy -20 to trzeba podniesc temperature zasilania.

U mnie założenie jest takie że zasilamy bezpośrednio z kotła niskim parametrem bez mieszaczy i bez moim zdaniem zbędnej automatyki. Projektant napisał jeszcze że wyszły duże przepływy i potrzebne jest sprzęgło hydrauliczne

Edytowane przez romanik99

Przepływy w poszczególnych pętlach to obowiązkowo

Średnice rur do rozdzielaczy

Temp.zasilania i powrotu

Oczywiście rozrysowanie pętli z podaniem rozstawu rur

Rodzaj pokrycia podłogi płytki/panel wraz z jego oporem co by użytkownik mógł zakupić odpowiedni rodzaj zwłaszcza paneli by ich opór cieplny wraz z podkładem nie przekroczył podanej wartości

Parametry pozwalające dobrać ewentualną dodatkową pompę(py)

Długości rur w wężownicach

Opór hydrauliczny poszczególnych pętli

Parametry ewentualnych dodatkowych elementów instalacji np.zaworów 3D(jaki Kvs) itp

Nawet powinna być rozpiska użytych materiałów w tym ilość rury jaka weszła z podziałem ilość metrów rury z krążka 200stumetrowego aby maksymalnie wykorzystać materiał.

To tak z grubsza

Ze sprzęgłem może mieć rację bo przy dużym przepływie pompa kotłowa może nie wydolić

Co do temp.zasilania to bez sensu podnosić ją tylko ze względu na osiągnięcie wymaganej temp.projektowej w łazience.Deficyt mocy który zapewne wystąpi w łazience należy uzupełnić np.grzejnikiem drabinkowym zasilanym elektrycznie lub ogrzewaniem ściennym.

W ogóle masz projekt OZC?Bo wiarygodny projekt OZC jest podstawą do późniejszego projektu CO

Edytowane przez Kondensat