arti17cf 19.12.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Witam, mam następującą wycenę na podłogówkę do domu parterowego, 100% podłogówki o powierzchni użytkowej 127 m2. Co sądzicie o tej ofercie oraz czy warto o coś jeszcze zadbać przy podpisaniu umowy z wykonawcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikolajO 19.12.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Jeszcze raz proszę o pomoc bo święta za chwilę a ja nie wiem co robić. Założono mi podłogowe ogrzewanie w bloku na 9p. Do mieszkania wchodzi rura z C.o. Następnie zawór pod podłogą rozdziela na grzejniki i na rozdzielnie do podlogówki. Przy rozdzielni mam najpierw zawór trójdrożny następnie pompę, instalacje zaworów i silownikow..W mieszkaniu 4 pętle, dwie strefy. Łazienki to jedna A druga korytarz i salon. Niestety nie działa poprawnie. Dziala tylko jedno z dwóch. Albo grzeją grzejniki albo podłoga, w zależnosci jak przestawię zawór trójdrożny. Zdemontowano pompę, że może obniża ciepło i dalej nic. Teraz to już tylko kaloryfery, których mam za mało. Gdzie tu problem? Bardzo proszę o jakieś sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 20.12.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, mam następującą wycenę na podłogówkę do domu parterowego, 100% podłogówki o powierzchni użytkowej 127 m2. Co sądzicie o tej ofercie oraz czy warto o coś jeszcze zadbać przy podpisaniu umowy z wykonawcą? Warto to zrobić projekt OZC a na jego podstawie projekt podłogówki.I jeszcze warto zrezygnować ze sterowania siłownikami ON/OFF które to sterownie nie współpracuje z automatyką żadnego kotła .Nie wiem co będzie źródłem ciepła ale zakładam że kocioł kondensacyjny.Myślę ze przy tej powierzchni domku to poszłoby bezpośrednio z kotła( przy odpowiednio dobranym kotle)Sterowania całością pogodowo=najtaniej i najlepiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 20.12.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Źródłem ciepła, będzie pompa ciepła Mitsubishi Zubudan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 20.12.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Źródłem ciepła, będzie pompa ciepła Mitsubishi Zubudan. Na to samo wychodzi.Taka sama instalacja podłogowa jak przy kotle kondensacyjnym. Dlatego nadal podtrzymuje swoje sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 24.12.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 … I jeszcze warto zrezygnować ze sterowania siłownikami ON/OFF które to sterownie nie współpracuje z automatyką żadnego kotła . Automatyka pokojowa w większości przypadków składa się z siłowników zamontowanych na belce rozdzielacza, termostatów zamontowanych na ścianach pomieszczenia oraz listwy sterującej spinającej elektrycznie wszystkie powyższe elementy. Bardzo często listwa posiada moduł pompy który odcina napięcie na pompę (np. w układzie mieszającym) w chwili gdy wszystkie siłowniki zamkną przepływy przez instalację OP (uzyskana temp. w pomieszczeniach). Kolejną opcją jaką gwarantuje listwa elektryczna jest możliwość podłączenia zewnętrznego źródła ciepła np. kotła. Działa to tak samo jak moduł pompowy z tym że listwa daje sygnał do kotła o konieczności grzania lub ewentualnym wyłączeniu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 24.12.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 (edytowane) Automatyka pokojowa w większości przypadków składa się z siłowników zamontowanych na belce rozdzielacza, termostatów zamontowanych na ścianach pomieszczenia oraz listwy sterującej spinającej elektrycznie wszystkie powyższe elementy. Bardzo często listwa posiada moduł pompy który odcina napięcie na pompę (np. w układzie mieszającym) w chwili gdy wszystkie siłowniki zamkną przepływy przez instalację OP (uzyskana temp. w pomieszczeniach). Kolejną opcją jaką gwarantuje listwa elektryczna jest możliwość podłączenia zewnętrznego źródła ciepła np. kotła. Działa to tak samo jak moduł pompowy z tym że listwa daje sygnał do kotła o konieczności grzania lub ewentualnym wyłączeniu kotła. I cała "współpraca" z kotłem polega na zasadzie włącz/wyłącz kocioł)Wiem z czego się składa i jak działa bo robiłem coś takiego na listwie i termostatach Techa + siłowniki Salusa.Ale jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania.Uważam że przy kotle kondensacyjnym powinno być sterowanie pogodowe poprzez automatykę kotła+projekt OZC i na jego podstawie projekt CO Edytowane 24 Grudnia 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts