Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe

maciuspala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze raz proszę o pomoc bo święta za chwilę a ja nie wiem co robić. Założono mi podłogowe ogrzewanie w bloku na 9p. Do mieszkania wchodzi rura z C.o. Następnie zawór pod podłogą rozdziela na grzejniki i na rozdzielnie do podlogówki. Przy rozdzielni mam najpierw zawór trójdrożny następnie pompę, instalacje zaworów i silownikow..W mieszkaniu 4 pętle, dwie strefy. Łazienki to jedna A druga korytarz i salon. Niestety nie działa poprawnie. Dziala tylko jedno z dwóch. Albo grzeją grzejniki albo podłoga, w zależnosci jak przestawię zawór trójdrożny. Zdemontowano pompę, że może obniża ciepło i dalej nic. Teraz to już tylko kaloryfery, których mam za mało. Gdzie tu problem? Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Witam,

mam następującą wycenę na podłogówkę do domu parterowego, 100% podłogówki o powierzchni użytkowej 127 m2.

Co sądzicie o tej ofercie oraz czy warto o coś jeszcze zadbać przy podpisaniu umowy z wykonawcą?

61d8af4c482c9adfmed.png

Warto to zrobić projekt OZC a na jego podstawie projekt podłogówki.I jeszcze warto zrezygnować ze sterowania siłownikami ON/OFF które to sterownie nie współpracuje z automatyką żadnego kotła .Nie wiem co będzie źródłem ciepła ale zakładam że kocioł kondensacyjny.Myślę ze przy tej powierzchni domku to poszłoby bezpośrednio z kotła( przy odpowiednio dobranym kotle)Sterowania całością pogodowo=najtaniej i najlepiej)

… I jeszcze warto zrezygnować ze sterowania siłownikami ON/OFF które to sterownie nie współpracuje z automatyką żadnego kotła .

Automatyka pokojowa w większości przypadków składa się z siłowników zamontowanych na belce rozdzielacza, termostatów zamontowanych na ścianach pomieszczenia oraz listwy sterującej spinającej elektrycznie wszystkie powyższe elementy.

Bardzo często listwa posiada moduł pompy który odcina napięcie na pompę (np. w układzie mieszającym) w chwili gdy wszystkie siłowniki zamkną przepływy przez instalację OP (uzyskana temp. w pomieszczeniach).

Kolejną opcją jaką gwarantuje listwa elektryczna jest możliwość podłączenia zewnętrznego źródła ciepła np. kotła. Działa to tak samo jak moduł pompowy z tym że listwa daje sygnał do kotła o konieczności grzania lub ewentualnym wyłączeniu kotła.

Automatyka pokojowa w większości przypadków składa się z siłowników zamontowanych na belce rozdzielacza, termostatów zamontowanych na ścianach pomieszczenia oraz listwy sterującej spinającej elektrycznie wszystkie powyższe elementy.

Bardzo często listwa posiada moduł pompy który odcina napięcie na pompę (np. w układzie mieszającym) w chwili gdy wszystkie siłowniki zamkną przepływy przez instalację OP (uzyskana temp. w pomieszczeniach).

Kolejną opcją jaką gwarantuje listwa elektryczna jest możliwość podłączenia zewnętrznego źródła ciepła np. kotła. Działa to tak samo jak moduł pompowy z tym że listwa daje sygnał do kotła o konieczności grzania lub ewentualnym wyłączeniu kotła.

I cała "współpraca" z kotłem polega na zasadzie włącz/wyłącz kocioł)Wiem z czego się składa i jak działa bo robiłem coś takiego na listwie i termostatach Techa + siłowniki Salusa.Ale jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania.Uważam że przy kotle kondensacyjnym powinno być sterowanie pogodowe poprzez automatykę kotła+projekt OZC i na jego podstawie projekt CO

Edytowane przez Kondensat