Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taśmy izolacyjne

Recommended Posts

Witam. Wczoraj zamontowano mi okna Sonarol PasiveTherm. Ciepłe parapety plus "ciepły montaż" na taśmy Soudala. Wykonawca zaproponował mi że na razie nie będzie kleił tych taśm do ościeżnicy, ponieważ temp są dość niskie i lepiej jak je sobie zakleje dopiero na wiosne jak bedzie cieplej. Jesli będe chciał to mi je teraz przykleją, jednak nie wiem czy nie lepiej zrobić tak jak mi zaproponowali, Jakieś sugestie? Zaznaczam że jakkolwiek bym nie zrobił to zakryje ramy okienne wraz z tymi taśmami styropianem, który został mi z różnych prac, przed klejeniem ostatecznego styro, po prostu go zerwie. Pozdrawiam

Edit, Taśmy są oczywiście do ramy przyklejone już, a okna zapiankowane.

Tak na moje oko to niezła wymówka (da się obronić ta temperatura), ale też największą część pracy przerzucają na Ciebie.

A jakie masz taśmy ? Chociaż z klejem?

Tasmy z klejem. ale jeszcze jakis specjalny klej dokupili aby lepiej chwyciło, czyli co? powiedzieć im żeby oni to teraz zrobili?

To niebieskie w piance to kliny?

To jakiś lokalny, tani i tendetny, producent? Nędznie to wszystko wygląda.

Tani to nie był... 30 tys za wszystkie okna z montażem, Veka Alphaline kosztowała by mnie 24 tyś, ale wybrałem inne, które są na zdjęciach. A to niebieskie, to sam nie wiem co to jest. muszę się temu przyjrzeć

No producent Veka, okna alphaline, miałem wycene na 24 tys, ale wybrałem jednak Sonarol PasiveTherm, bo mi sie bardziej podobały i lepsze parametry miały. I dalej nie wie, czy mogę reklamowac montaż i same okna....

Czy jest możliwość sprawdzić, czy gaz między szybami sie nie ulotnił? bo nie podobają mi sie te przerwy w narożnikach szyb

No niezbyt dobrze docięte listwy. Przy pierwszym wietrze będzie tam czuć podmuch.

Uszczelka zagięta - nie powinni robić problemu z poprawką.

Uszy transportowe - zostawiam przy HS, ale z okien zwyczajnie odkręcam. Pozyskanym wkrętem można przymocować kotwę ;)

W takich przypadku wygląda to na niezapianowane i to niebieskie to pewnie widoczna folia zewnętrzna. Czyli zrobione niedbale i myślę że jak to zobaczy ekipa to będzie im głupio. W tej sytuacji możesz obejrzeć całość, zaznaczyć takie dziury i do poprawki, bo jeśli zakleją folię to już nie będzie widać co i jak..

W takich temperaturach gdy mamy folie z paskiem butylowym nie będzie on trzymał się dobrze podloza. On zaczyn się sprawdzać tak naprawdę przy ponad 15 i wiecej na plusie.

Podłoże musi wspierać butyl w przyleganiu do podłoża

Poniżej 15 stopni bez Primera zaczynają się później kłopoty z oddzielanien się folii od ściany

Niby piszą że +5 To dolna granica dla butylu ale nie do końca to prawda potwierdzona praktyka

Primer z racji swej kleistosci nadaje się idealnie.

Niektórzy wrecz stosują go przy każdej temperaturze