poStaremu 15.12.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Witam. Jestem na etapie adaptacji projektu do działki i muszę zdecydować na jaką moc przyłączeniową się zdecydować. Wiem, że jest już kilka tego typu tematów ale od mojego projektanta który po konsultacji z pracownikiem energetyki dowiedziałem się, że po za opłatą jednorazową za każdy kW energii od przyszłego roku najprawdopodobniej zostanie wprowadzona opłata stała od przydzielonej mocy. Ponoć ma to być dotkliwe. W moim domu po za podstawowymi urządzeniami najprawdopodobniej będzie również płyta indukcyjna oraz mały warsztat w garażu w którym będą pracowały takie urządzenia jak tokarka 6kW, sprężarka 4kW, spawrka, szlifierka, itp (NIGDY RÓWNOCZEŚNIE-oczywiście). Pytanie moje jest takie czy lepiej zdecydować się na niższą moc i ewentualnie w przyszłości ją zwiększyć czy od razu nieco więcej? Dodam, że zanim te urządzenia zaczną pracować to zapewne miną ze 4lata bo do budowy jeszcze daleko a zanim zacznę kompleksowo wyposażać garaż to w pierwszej kolejności będą rzeczy ważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Zmiana mocy przyłączeniowej to taka sama procedura i opłaty jak przyłaczenie (oplata od róznicy kW, a nie za kazdym razem całość oczywiscie).Łatwiejsza jest zmiana mocy umownej w limicie mieszczącym się w mocy przyłączeniowej. Opłaty miesieczne tam, gdzie zależą od mocy, zależą od mocy umownej.Więc mozesz zawnioskować o moc przyłączeniową 25 czy 30kW, a teraz ustawić moc umowną na np. 7kW co w czasie budowy powinno wystarczyć.Dowiedz się też w swoim ZE jakie dają przy danej mocy zabezpieczenie. Bo moc umowna jest mierzona średnia z 15 minut. A prawdziwym limitem bedzie dal Ciebie zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poStaremu 15.12.2017 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Przy mocy przyłączeniowej 12,9kW zabezpieczenie za licznikiem 25A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 15.12.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) od mojego projektanta który po konsultacji z pracownikiem energetyki dowiedziałem się, że po za opłatą jednorazową za każdy kW energii od przyszłego roku najprawdopodobniej zostanie wprowadzona opłata stała od przydzielonej mocy. Ponoć ma to być dotkliwe. Pracownicy ZE kraczą o tym już od kilku lat. Aby tak się stało musi to klepnąć towarzystwo na Wiejskiej (znaczy Nowogrodzkiej) - zmiana prawa energetyccznego i rozporządzeń pochodnych. Póki co nie ma się co przejmować, Prezes Polski na razie zainteresowany jest tylko sądownictwem i ordynacją wyboorczą. Energetyka może jakiś czas funkcjonować normalnie. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Energetyka może jakiś czas funkcjonować normalnie. To oznacza, że większość inwestorów da sobie wcisnąć taryfę z grupy C gdzie płacisz co miesiąc abonament za moc umowną. A jak długo to się utrzyma - zależy od losów tej ustawy (albo podobnej). Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.12.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Co kraczący pracownicy ZE mają wspólnego z dzisiejszym Sejmem, rządem czy prezesem PiS? Czy możecie napisać choć jeden tekst bez politycznych aluzji? to nie nasza wina że politycy włażą w każdą dziedzinę naszego życia i wszystko regulują wg własnego widzi mi się. Na dzień dzisiejszy nie zrobisz nic jeśli Nowogrodzka Ci nie pozwoli. Jedną ustawą czy zapisem wywracają cały świat do góry nogami, więc nie miej Nam tego za złe że się na tym opieramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.12.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Nowogrodzka jest winna wszystkiemu ... bajdurzenie nie bierze się znikąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.12.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Ogarnij się ... to powiedz albo wyślij na Nowogrodzką, koniec offa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.12.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 A ty idź do tasiemca. Będziesz u siebie, tam jest klepaczy sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 16.12.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 to nie nasza wina że politycy włażą w każdą dziedzinę naszego życia i wszystko regulują wg własnego widzi mi się. Na dzień dzisiejszy nie zrobisz nic jeśli Nowogrodzka Ci nie pozwoli. Niestety Kolego, ale to nasza wina. A dokładniej tych, którzy w dniu wyborów woleli dłużej pospać, albo leczyli kaca. Więc dupa blada - suweren nie spał i wybrał za Ciebie. Teraz jest pozmiatane i cięzko będzie to cofnąć. A władzunia dostając takie poparcie, nie cofnie się nawet o krok. A co poczyniła, już wiadomo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.12.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 A jakie to ma znaczenie ? choćbyśmy wszyscy poszli na głosowanie to wygra ten na którego oddane zostanie większość głosów, więc winni są Ci którzy głosowali na wiadomo kogo, a nie Ci którzy nie głosowali. Ale serio to nie ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts