Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom kanadyjski. Docieplenie...

Lysek

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów,

Mieszkam w domku jednorodzinnym budowanym w systemie kanadyjskim parterowy z nieuzytkowym poddaszem rok budowy 1996.

Ściany od wewnątrz regips, 10 cm wełny, deski grubość 2cm, cegła dziurawka grubość 12cm.

Sufit regips 15cm wełny i sklejka 15mm na nieużytkowym poddaszu.

Podłoga 5cm styropianu na tym wylewka 5cm i kafle lub panele zależy od pomieszczenia.

W ścianach co jakiś czas mam kratki wentylacyjne także przypuszczam że w ścianach jest jakaś pustka powietrzna?

Moje pytanie brzmi następująco w przyszłym roku zamierzam wybudować garaż i później malować dom i garaż by miały taki sam kolor...

Docieplać ściany 5 lub 10 cm warstwa wełny czy skupić się na stropie?

Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne.

Mieszkam w domku jednorodzinnym budowanym w systemie kanadyjskim parterowy z nieuzytkowym poddaszem rok budowy 1996.

Ściany od wewnątrz regips, 10 cm wełny, deski grubość 2cm, cegła dziurawka grubość 12cm.

Podłoga 5cm styropianu na tym wylewka 5cm i kafle lub panele zależy od pomieszczenia.

W ścianach co jakiś czas mam kratki wentylacyjne także przypuszczam że w ścianach jest jakaś pustka powietrzna?

Moje pytanie brzmi następująco w przyszłym roku zamierzam wybudować garaż i później malować dom i garaż by miały taki sam kolor...

I sciany i dach. bo zarówno 10cm na scianach i 15cm na dachu to straszna cienizna. Przy ogrzewaniu prundem musi sporo wychodzic.

Dzisiaj po mału standardem i to dla domów murowanych robi się 20cm stryopianu grafitowego, a to jest pewnie tyle co >30cm takiej 20letniej welny.

Lub inaczej, masz z 1/3 1/4 wspolczesnego dobrego ocieplenia.

Jedyna wada. Jak rozbierzesz i zaczniesz docieplac 20letniego kandayjczyka to moze z tego wyjsc solidny remont :-( Diabel wie co masz w tych scianach.

Kazde ocieplenie to kalkulacja zasyków i strat. jak Ci ciepło i odpowiadaja rachunki to nie tykaj. Jak chcesz miec ciplej/taniej za ogrzewanie to docielasz. Nie ma jednej gruności docieplenia ktora sie opłaca, a powyzej sie nei oplaca.

Dociepl strop ile tylko zmiescisz- nawet najtansza ekorolka z castoramy jak masz duzo miejsca. Docieplanie scian w twoim przypadku niewiele da, bo masz zrobiona sciane oslonowa i pustke wentylacyjna- tam masz prawie takie same temp. jak na zewnatrz i gwizdzi tam wiatr. Po prostu w twoim przypadku ocieplanie scian z zewnatrz to wyrzucone pieniadze.

Właśnie chodziło mi ta pustkę wentylacyjna i sens ocieplenia ścian zewnętrznych ale spodziewałem się że może to nic nie dać...

A z celulozą boję się żeby nie było potem cyrku z wilgocią w domu...

Ze strychu korzystamy rzadko mamy tam jedynie jakieś niepotrzebne rzeczy i tak się zastanawiam czy muszę odkręcać starą podłogę i wciągać tam jakie kantówki (właz jest w suficie w domu) potem wełnę i przykręcać na nowo podłogę czy mógłbym tam zastosować styropian taki który kładzie się na podłoża i bardzo rzadko ( parę razy w roku) po nim przejść kawałek?

Czy taka izolacja ma sens?

Dociepl strop ile tylko zmiescisz- nawet najtansza ekorolka z castoramy jak masz duzo miejsca. Docieplanie scian w twoim przypadku niewiele da, bo masz zrobiona sciane oslonowa i pustke wentylacyjna- tam masz prawie takie same temp. jak na zewnatrz i gwizdzi tam wiatr. Po prostu w twoim przypadku ocieplanie scian z zewnatrz to wyrzucone pieniadze.

Nie pchaj się w wełnę taniznę z marketów, sypie sie jak mąka, lambda najczęściej 039-037, umęczysz sie strasznie, nie pomoga bryle ani maseczka. Przeklniesz ideę ocieplania wełną. Kup wełnę na literę U... Platinum*, lambda 032, grubość150mm, nic się nie sypie, szerokość docinasz nożem do wełny jeszcze w rolce, układasz na kierunku , rozcinasz folię, sama się rozwinie i bez specjalnego trzepania masz nominalna grubość. Dwie warstwy albo i trzy gdy masz miejsce i będzie pięknie. Gdy ułożysz część, porównaj różnicę na suficie. Bez żadnych urzadzeń - goła reka przyłożona do sufitu wystarczy:)

*) To nie jest reklama, to jest ocena walorów użytkowych w praktyce, sam ocieplałem temi ręcami, wiem co piszę.

Z ta wełna to jeszcze nie mamw sumie zle pod względem roboty najgorsze jest to że trzeba zrobić jakoś stelaż pod nową podłogę i targanie tego wszystkiego przez dom ( wlaz w przedpokoju w suficie)

Znam ten ból, wejścia na boczne strychy mam z korytarza i pokoju. Przywieźli mi welne na palecie, każdą rolkę nakryłem workiem plastikowym, zawiązałem i na luzie do pokoju i na korytarz. Nic nie było nasypane. Szpeje raz na strych i tylko jak wychodziłem ze strychu odłączałem przedłużacz (światło i wiertarka) .

Gdy ocieplisz strop to licznik mile cię zaskoczy:yes: