Lysek 15.12.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Witam szanownych forumowiczów,Mieszkam w domku jednorodzinnym budowanym w systemie kanadyjskim parterowy z nieuzytkowym poddaszem rok budowy 1996.Ściany od wewnątrz regips, 10 cm wełny, deski grubość 2cm, cegła dziurawka grubość 12cm.Sufit regips 15cm wełny i sklejka 15mm na nieużytkowym poddaszu.Podłoga 5cm styropianu na tym wylewka 5cm i kafle lub panele zależy od pomieszczenia.W ścianach co jakiś czas mam kratki wentylacyjne także przypuszczam że w ścianach jest jakaś pustka powietrzna?Moje pytanie brzmi następująco w przyszłym roku zamierzam wybudować garaż i później malować dom i garaż by miały taki sam kolor...Docieplać ściany 5 lub 10 cm warstwa wełny czy skupić się na stropie?Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.12.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Witam szanownych forumowiczów, Mieszkam w domku jednorodzinnym budowanym w systemie kanadyjskim parterowy z nieuzytkowym poddaszem rok budowy 1996. Ściany od wewnątrz regips, 10 cm wełny, deski grubość 2cm, cegła dziurawka grubość 12cm. Sufit regips 15cm wełny i sklejka 15mm na nieużytkowym poddaszu. Podłoga 5cm styropianu na tym wylewka 5cm i kafle lub panele zależy od pomieszczenia. W ścianach co jakiś czas mam kratki wentylacyjne także przypuszczam że w ścianach jest jakaś pustka powietrzna? Moje pytanie brzmi następująco w przyszłym roku zamierzam wybudować garaż i później malować dom i garaż by miały taki sam kolor... Docieplać ściany 5 lub 10 cm warstwa wełny czy skupić się na stropie? Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne. I sciany i dach. bo zarówno 10cm na scianach i 15cm na dachu to straszna cienizna. Przy ogrzewaniu prundem musi sporo wychodzic. Dzisiaj po mału standardem i to dla domów murowanych robi się 20cm stryopianu grafitowego, a to jest pewnie tyle co >30cm takiej 20letniej welny. Lub inaczej, masz z 1/3 1/4 wspolczesnego dobrego ocieplenia. Jedyna wada. Jak rozbierzesz i zaczniesz docieplac 20letniego kandayjczyka to moze z tego wyjsc solidny remont Diabel wie co masz w tych scianach. Kazde ocieplenie to kalkulacja zasyków i strat. jak Ci ciepło i odpowiadaja rachunki to nie tykaj. Jak chcesz miec ciplej/taniej za ogrzewanie to docielasz. Nie ma jednej gruności docieplenia ktora sie opłaca, a powyzej sie nei oplaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 15.12.2017 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Tak tylko din jest obudowany cegła dziurawka i na tym jest tynk, to żeby to docieplic to chyba nie musiałbym nic rozbierać, a może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 15.12.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Witam szanownych forumowiczów, Mieszkam w domku jednorodzinnym budowanym w systemie kanadyjskim parterowy z nieuzytkowym poddaszem rok budowy 1996. Ściany od wewnątrz regips, 10 cm wełny, deski grubość 2cm, cegła dziurawka grubość 12cm. Sufit regips 15cm wełny i sklejka 15mm na nieużytkowym poddaszu. Podłoga 5cm styropianu na tym wylewka 5cm i kafle lub panele zależy od pomieszczenia. W ścianach co jakiś czas mam kratki wentylacyjne także przypuszczam że w ścianach jest jakaś pustka powietrzna? Moje pytanie brzmi następująco w przyszłym roku zamierzam wybudować garaż i później malować dom i garaż by miały taki sam kolor... Docieplać ściany 5 lub 10 cm warstwa wełny czy skupić się na stropie? Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne. Dociepl strop ile tylko zmiescisz- nawet najtansza ekorolka z castoramy jak masz duzo miejsca. Docieplanie scian w twoim przypadku niewiele da, bo masz zrobiona sciane oslonowa i pustke wentylacyjna- tam masz prawie takie same temp. jak na zewnatrz i gwizdzi tam wiatr. Po prostu w twoim przypadku ocieplanie scian z zewnatrz to wyrzucone pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 15.12.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 mozesz jeszcze wdmuchnac izolacje np. celuloze w pustke wentylacyjna a le ogolnie takie rzeczy powienno poprzedzic sie obliczeniami cieplno-wilgotnosciowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 15.12.2017 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Właśnie chodziło mi ta pustkę wentylacyjna i sens ocieplenia ścian zewnętrznych ale spodziewałem się że może to nic nie dać...A z celulozą boję się żeby nie było potem cyrku z wilgocią w domu...Ze strychu korzystamy rzadko mamy tam jedynie jakieś niepotrzebne rzeczy i tak się zastanawiam czy muszę odkręcać starą podłogę i wciągać tam jakie kantówki (właz jest w suficie w domu) potem wełnę i przykręcać na nowo podłogę czy mógłbym tam zastosować styropian taki który kładzie się na podłoża i bardzo rzadko ( parę razy w roku) po nim przejść kawałek?Czy taka izolacja ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motomaniak111 15.12.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Witam, Takie pytania z innej beczki: jaka powierzchnia domu i jakie rachunki za prąd zimą jeśli można wiedzieć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 16.12.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Kładź śmiało styropian, tam gdzie będziesz chodził, połóż na styropianie płyty OSB i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 16.12.2017 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 A styropian się jakoś przykleja i w rogach się go jakoś obrabia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 17.12.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Jeśli dobrze doczytałem to strop strychu jest drewniany? Czy jest tam jakąś paroizolacja? Jeśli nie rozłóż folię i na to połóż styropian, najlepiej na mijankę. Kleić nie musisz, zapianuj tylko na łączeniach jak wyjdą szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.12.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Dociepl strop ile tylko zmiescisz- nawet najtansza ekorolka z castoramy jak masz duzo miejsca. Docieplanie scian w twoim przypadku niewiele da, bo masz zrobiona sciane oslonowa i pustke wentylacyjna- tam masz prawie takie same temp. jak na zewnatrz i gwizdzi tam wiatr. Po prostu w twoim przypadku ocieplanie scian z zewnatrz to wyrzucone pieniadze. Nie pchaj się w wełnę taniznę z marketów, sypie sie jak mąka, lambda najczęściej 039-037, umęczysz sie strasznie, nie pomoga bryle ani maseczka. Przeklniesz ideę ocieplania wełną. Kup wełnę na literę U... Platinum*, lambda 032, grubość150mm, nic się nie sypie, szerokość docinasz nożem do wełny jeszcze w rolce, układasz na kierunku , rozcinasz folię, sama się rozwinie i bez specjalnego trzepania masz nominalna grubość. Dwie warstwy albo i trzy gdy masz miejsce i będzie pięknie. Gdy ułożysz część, porównaj różnicę na suficie. Bez żadnych urzadzeń - goła reka przyłożona do sufitu wystarczy:) *) To nie jest reklama, to jest ocena walorów użytkowych w praktyce, sam ocieplałem temi ręcami, wiem co piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 17.12.2017 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Z ta wełna to jeszcze nie mamw sumie zle pod względem roboty najgorsze jest to że trzeba zrobić jakoś stelaż pod nową podłogę i targanie tego wszystkiego przez dom ( wlaz w przedpokoju w suficie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.12.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Z ta wełna to jeszcze nie mamw sumie zle pod względem roboty najgorsze jest to że trzeba zrobić jakoś stelaż pod nową podłogę i targanie tego wszystkiego przez dom ( wlaz w przedpokoju w suficie) Znam ten ból, wejścia na boczne strychy mam z korytarza i pokoju. Przywieźli mi welne na palecie, każdą rolkę nakryłem workiem plastikowym, zawiązałem i na luzie do pokoju i na korytarz. Nic nie było nasypane. Szpeje raz na strych i tylko jak wychodziłem ze strychu odłączałem przedłużacz (światło i wiertarka) . Gdy ocieplisz strop to licznik mile cię zaskoczy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts