Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterowa stodola na pod Warszawa wg. indywidualnego projektu - 3majcie kciuki!

Recommended Posts

U mnie będzie ok 130cm ale wielu producentów mówi o bezpiecznym wysunięciu do 80cm bez większych kombinacji

Czy jest to wartość wysunięcia od granicy muru czy samego zadaszenia? (po uwzględnieniu ocieplenia)

Orientujesz się może jakie inne rozwiązania wchodzą w grę dla większych wysunięć?

Olx Twoim przyjacielem;) cena 450 PLN już z transportem i bejcowaniem z Góry Kalwarii, szybko, sprawnie i solidnie

https://m.olx.pl/oferta/toaleta-drewniana-wc-kojec-buda-meble-szalet-kibel-latryna-transport-CID628-IDs7HvD.html

Dzięki. Całkiem fajnie to się prezentuje. To jeszcze zapytam jak wygląda sytuacja takiego rozwiązania w kwestii zapachów (wiesz co mam na myśli) ;). Sprawiłby sobie takie coś na działkę, ale z drugiej strony nie chcę być uciążliwy dla sąsiadów.

Jeszcze nie wiem:) ale myślę, że nie będzie źle, wykopie się dołek, co jakiś czas zasypie neutralizatorem i powinno być ok. Na ten rok planuje sso, nie przewiduje kolejek do kibelka. Mam znajomych którzy podobne wychodki mają na działkach całymi latami i nie ma problemów z zapachami, nawet po letnich pobytach i dłuższych imprezach.

• 4 weeks później...

No to sie zaczelo - ruszylismy z robota!

18/04 - zdjecie humusu

21/04 - ekipa zamontowala sie na dzialce

23/04 - geodeta wyznaczyl budynek, zaczelo sie kopanie law

24/04 - ekipa skonczyla kopac lawy i skrecach zbrojenia

25/04 - lawy wylane, poszlo 22,5m3

P1030970_Large.jpg

P1030981_Large.jpg

P1030984_Large.jpg

W miedzyczasie na dzialce znalazly sie bloczki fundamentowe, cement, wapno, piasek, zwir, tarcica - wszystko to co powinno pomoc szybko i sprawnie dotrzec co stanu zero. Ekipa sie nie pierdziela, pracuja po 12h dziennie. Dzi jest 03/05 a oni skonczyli murowanie bloczkow (ok 1070szt), wylali wszystkie slupy konstrukcyjne do poziomu "0", przesmarowali sciany fundamentowe dysperbitem od wewnatrz i styrbitem od zewnatrz. Miedzy lawe a bloczki dalem gruba folie 1,5mm.

P1030988_Large.jpg

Edytowane przez wally666

• 2 weeks później...

10/05 - poziom "0" uznaje za zamkniety

Udalo sie skonczyc w ekspresowym tempie i bez przestojow mimo dlugiego weekendu.

Male podsumowanie kosztow stanu zerowego:

600,00 PLN geodeta, wytyczenie budynku

1 500,00 PLN stal na lawy

5 250,00 PLN 22,5m3 betonu b25 na lawy, w tym pompa

300,00 PLN izolacje poziome law

2 800,00 PLN bloczki fundamentowe (ok1100szt)

550,00 PLN styrbit i dysperbit na sciany fundamentowe

2 800,00 PLN xps 12cm na zewnatrze fundamentow plus folia bombelkowa, pianka i czysciki

50,00 PLN 2x 50m tasma dylatacyjna do chudziaka

300,00 PLN izolacje scian fudamentowych

4 700,00 PLN 9x wywrotka 13m3/22t piasku zasypowego

1 060,00 PLN koparka (8h x 120pln + 100 za dojazd)

4 600,00 PLN plyta/chudziak b20

15 000,00 PLN wykonawca

490,00 PLN inne wydatki

40 000,00 PLN FUNDAMENTY (ŁĄCZNIE)

• 8 months później...