Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prowizoryczna naprawa furtki, potrzebny pomysł.

Recommended Posts

Witajcie

Jest sobie furtka, która się posypała, dokładnie cienka obejma słupka przerdzewiała i zawias odpadł.

W przyszłym roku planowana jest wymiana całego ogrodzenia, więc nie chcę teraz inwestować nie wiadomo ile w naprawę.

Zależy mi, żeby prowizorycznie furtka otwierała się. Problem taki, że słupek od strony zawiasów jest w złym stanie (nie wiem czy widać to na zdjęciu), tak jak całe ogrodzenie (dom kupiony w lipcu tego roku).

Najlepsze byłyby zawiasy takie jak są teraz, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć.

Macie jakiś pomysł, żeby nie był zbyt kosztowny ?

Dziękuję

IMG_20171202_090336.jpgIMG_20171202_090350.jpgIMG_20171202_090355.jpg

Do drugiej części zawiasu który odpadł przyspawać pręt 10-12 taki sam otwór wywiercić w słupku betonowym.

Kupić za 20 zł kotwę chemiczną i wcisnąć w otwory , następnie włożyć pręty z przyspawanymi zawiasami...odczekać od 30min do 1 godziny.(wszystko zależy od temperatury dlatego tak drastycznie zwiększyłem czas) Zawiesić furtkę i gotowe.

Nic nie wierć w tym słupku bo się rozpadnie. Przewopodobnie i tak jest zbrojony w środku więc naprawa musi bazować na obejmie.

Zakup sobie w Castoramie lub Leroy Merlin zaczep pasujący do Twojego zawiasu:

https://www.leroymerlin.pl/konstrukcje-drewniane-i-metalowe/okucia-i-mocowania/zawiasy-budowlane/zaczep-16mm-przykrecany,p142365,l462.html

Następnie przykręć go do istniejącej obejmy lub zamontuj jeszcze jedną tak aby zaczep trzymał się górą i dołem

dom kupiony a nie ma kto wywiercić i smarknąć elektrodą :). Ten świat jest dziwny. :)

czyli wg Twojej logiki, kupując dom obowiązkowo trzeba mieć spawarkę i umieć się z nią obchodzić ? :) dźwig też masz na placu ? :)

dzięki wszystkim za porady, jest plan działania ale z powodu świąt na razie nie ma czasu, po nowym roku wezmę się za to :)