kosok 15.12.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Witam. Nie wiem czy piszę temat w odpowiednim dziale, ale zamierzam postawić garaż drewniany na 2 samochody i mam pytanko.Garaż ma mieć wymiary około 5,9x5,9 (tak żeby nie przekraczał 35 m^2). Słupy planowałem zastosować o wymiarach 14x14 cm, inne belki 14x7cm i chciałbym zastosować w nim bramę segmentową podwójną czyli o szerokości 5m i tutaj jest pytanie. Jakie wymiary powinna mieć belka (nadproże) nad bramą ? Ponieważ przy takiej bramie będzie miała ona podparcie jedynie na dwóch końcach, a będzie trzymała prawie cały dach i tą dużą bramę garażową. Trochę się tego właśnie obawiam i dlatego proszę o pomoc jak powinienem to zrealizować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.12.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 A czy nie lepiej jest zastosować dwie bramy mniejsze niż jedną dużą?Oczywiście masz rację , że musi być to solidna konstrukcja w murowanym nadproże mam na odcinku 6 m betonowe podparte dwoma betonowymi słupami. Dodatkowo ta brama po otwarciu wisi na suficie przymocowana do stropu- u Ciebie też będzie więc i strop musi być odpowiednio solidny. Cena niewiele się rożni - za dwie jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 15.12.2017 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Chciałem zrobić jedną większą bramę, bo łatwiej troche będzie się wjeżdżało i zawsze można samochodem wjechać sobie na środek i coś sobie w nim pogrzebać na przykład, a co do ceny to myśle że jedna duża brama wyjdzie jednak troche taniej, bo jeden komplet prowadnic się kupuje i jeden napęd. Chyba będę musiał znaleźć kogoś kto zrobi mi na to projekt, bo nie chce ryzykować. Może polecicie kogoś od takich projektów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 15.12.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Raczej nie powinno być z taką belką problemu. Przecież ona raczej nię będzie na środku od góry za bardzo obciążona, jedynie bramą od dołu. Wydaje się, że belka 14x30 spokojnia powinna dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 15.12.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 No dla pewności odżałowałbym na jakąś starą dokę taką ok 6m na przykłąd na alledrogo czy klonie dla biedniejszych oliksie. Jak stac to zrób cały dach jak w szalunku pod sufitem drogo ale pewnie. Wytrzyma z metr śniegu a i pięterko dobudować będziesz możesz na lamus czy męskie przytulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 16.12.2017 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Dzięki za radę. Może faktycznie zastosuje jeszcze dokę aby wzmocnić tą belkę. A jeszcze mam pytanie odnośnie dachu. Bo chce w garazu zrobic dach płaski i jaki powinienem zrobić spad na dachu o długości 6m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.12.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Aby spływa łatwo woda 3 i więcej % aby spadł śnieg 30% i więcej. Trzeba to przemyśleć, aby zimą nie musieć chodzić i odśnieżać dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 16.12.2017 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) 30 % na płaskim dachu toche kiepsko będzie wyglądać, więc chyba będę sobie zrzucał ten śnieg Edytowane 17 Grudnia 2017 przez kosok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.12.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Procent czyli 1cm wysokości na 1metrze odległości to = 1%; 10cm na 1m = 10% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 16.12.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Tak, tak Szybko się zorientowałem, dlatego edytowałem post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 17.12.2017 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Jeszcze jedno pytanie. Jak polecacie stawać szkielet pod garaż? -Czy osadzać w betonie kotwy pod słupki?-Czy robić podwaline (oczywiście papa między belkę a wylewkę)-a może zanim zrobię podwaline to ułożyć jedną warstwe bloczków fundamentowych na przykład, aby podwaline oddalić trochę od ziemi, żeby wilgoci tak nie ciągła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.12.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ale ktoś tu kombinuje . Konstrukcja drewniana , oparta na kotwach , z płaskim dachem , wielka brama podwieszona do sufitu , rozpiętość otworu nad drzwiami 6 metrów .... Oj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.12.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Ale ktoś tu kombinuje . Konstrukcja drewniana , oparta na kotwach , z płaskim dachem , wielka brama podwieszona do sufitu , rozpiętość otworu nad drzwiami 6 metrów .... Oj !I czekamy na obfity śnieg....Oj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 18.12.2017 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Dlatego właśnie założyłem temat, aby się dowiedzieć co i jak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.12.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Dlatego właśnie założyłem temat, aby się dowiedzieć co i jak.... To zsumuj te odpowiedzi i będziesz miał dla siebie Wyobraź sobie jak taka brama zawiśnie na kotwach? razem z całą konstrukcją dachu, ścian i jeszcze śniegiem który napada nie mówiąc o ciężarze Twoim gdy będziesz ten płaski dach odśnieżał. Aby było to solidne trzeba zrobić stabilne fundamenty pod słupy nośne zarówno ścian jak i słupy trzymające belki nadproża nad drzwiami bo nie wyobrażam sobie aby nadproże było podparte w jakikolwiek sposób słupami nośnymi dachu czy ścian. Taką konstrukcję trzeba zrobić solidnie niekoniecznie z dużych przekrojów ale dobrze rozłożone a przede wszystkim solidnie zamocowane. Jeśli już podpory to coś takiego jak na foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 18.12.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Rozumie, że będzie w takim garażu duże obciążenie konstrukcji, dlatego zapytałem czy może lepiej zrobić konkretny projekt na taki garaż ? Może kogoś takiego polecicie ? Jakie podpory mają być to już wiem, tylko że strasznie drogie Co do fundamentu to zamierzałem wylać płytę pod garaż wraz ze zbrojeniem prawdopodobnie - też chciałem o to jeszcze dopytać. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez kosok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts