Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż drewniany na 2 samochody

kosok

Recommended Posts

Witam. Nie wiem czy piszę temat w odpowiednim dziale, ale zamierzam postawić garaż drewniany na 2 samochody i mam pytanko.

Garaż ma mieć wymiary około 5,9x5,9 (tak żeby nie przekraczał 35 m^2). Słupy planowałem zastosować o wymiarach 14x14 cm, inne belki 14x7cm i chciałbym zastosować w nim bramę segmentową podwójną czyli o szerokości 5m i tutaj jest pytanie. Jakie wymiary powinna mieć belka (nadproże) nad bramą ? Ponieważ przy takiej bramie będzie miała ona podparcie jedynie na dwóch końcach, a będzie trzymała prawie cały dach i tą dużą bramę garażową. Trochę się tego właśnie obawiam i dlatego proszę o pomoc jak powinienem to zrealizować. Pozdrawiam

A czy nie lepiej jest zastosować dwie bramy mniejsze niż jedną dużą?

Oczywiście masz rację , że musi być to solidna konstrukcja w murowanym nadproże mam na odcinku 6 m betonowe podparte dwoma betonowymi słupami. Dodatkowo ta brama po otwarciu wisi na suficie przymocowana do stropu- u Ciebie też będzie więc i strop musi być odpowiednio solidny. Cena niewiele się rożni - za dwie jedna.

Chciałem zrobić jedną większą bramę, bo łatwiej troche będzie się wjeżdżało i zawsze można samochodem wjechać sobie na środek i coś sobie w nim pogrzebać na przykład, a co do ceny to myśle że jedna duża brama wyjdzie jednak troche taniej, bo jeden komplet prowadnic się kupuje i jeden napęd. Chyba będę musiał znaleźć kogoś kto zrobi mi na to projekt, bo nie chce ryzykować. Może polecicie kogoś od takich projektów ?

No dla pewności odżałowałbym na jakąś starą dokę taką ok 6m na przykłąd na alledrogo czy klonie dla biedniejszych oliksie. Jak stac to zrób cały dach jak w szalunku pod sufitem drogo ale pewnie. Wytrzyma z metr śniegu a i pięterko dobudować będziesz możesz na lamus czy męskie przytulisko

Jeszcze jedno pytanie. Jak polecacie stawać szkielet pod garaż?

-Czy osadzać w betonie kotwy pod słupki?

-Czy robić podwaline (oczywiście papa między belkę a wylewkę)

-a może zanim zrobię podwaline to ułożyć jedną warstwe bloczków fundamentowych na przykład, aby podwaline oddalić trochę od ziemi, żeby wilgoci tak nie ciągła ?

Dlatego właśnie założyłem temat, aby się dowiedzieć co i jak....

To zsumuj te odpowiedzi i będziesz miał dla siebie :)

Wyobraź sobie jak taka brama zawiśnie na kotwach? razem z całą konstrukcją dachu, ścian i jeszcze śniegiem który napada nie mówiąc o ciężarze Twoim gdy będziesz ten płaski dach odśnieżał.

Aby było to solidne trzeba zrobić stabilne fundamenty pod słupy nośne zarówno ścian jak i słupy trzymające belki nadproża nad drzwiami bo nie wyobrażam sobie aby nadproże było podparte w jakikolwiek sposób słupami nośnymi dachu czy ścian. Taką konstrukcję trzeba zrobić solidnie niekoniecznie z dużych przekrojów ale dobrze rozłożone a przede wszystkim solidnie zamocowane.

Jeśli już podpory to coś takiego jak na foto

stalowe-podstawy-slupow-drewnianych_9.jpg

Rozumie, że będzie w takim garażu duże obciążenie konstrukcji, dlatego zapytałem czy może lepiej zrobić konkretny projekt na taki garaż ? Może kogoś takiego polecicie ? Jakie podpory mają być to już wiem, tylko że strasznie drogie :) Co do fundamentu to zamierzałem wylać płytę pod garaż wraz ze zbrojeniem prawdopodobnie - też chciałem o to jeszcze dopytać. Edytowane przez kosok