Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena istnienjącej instalacji, problem z przepływami.

noaq

Recommended Posts

1.Panowie mój problem polega na tym że pompa z rozdzielacza podłogowego nie dość że pobiera wodę z bufora to jeszcze zaciąga wodę z zasilania rozdzielacza grzejnikowego. Założenia były takie że pompa która znajduję się na zasilaniu zaraz za buforem miała pchać wodę do grzejników i do podłogówki ale widzę że nie spełnia swojej funkcji, wiem że błędem było podłaczenie tych czterech rozdzielaczy na jednej róże zasilającej stąd moje pytanie czy można to jakoś mało inwazyjnie przerobić czy muszę ciągnąć do kotłowni osobną rurę zasilania z rozdzielacza grzejnikowego.

2. Podłogówki jest w sumie około 200 m2, jakieś 1400 mb rury, i z pieca podaje temperaturę około 30 st na bufor i dalej na rozdzielacze. Robiłem już różne testy, dawałem wyższą temperaturę na bufor około 40 st, ale zużycie gazu było dużo wyższe, a tak grzeję z minimalną mocą jakieś 13 godzin na dobę, w domu mam jakieś 23 stopnie, jedynie co mnie denerwuje to że mam grzejniki w łazienkach które są zimne, planuję założyć sprzędło by nie grzać tych dodatkowych 100 l wody w buforze i wtedy może mógłbym podnieść temp na piecu bez drastycznego wzrostu zużycia gazu, dodam jeszcze że podniesienie temp powyżej 28 st w buforze, paląc kominkiem jest niemożliwe,gdyż rozbiór energii przez ogrzewanie jest większy niż moc kominka stąd chęć zlikwidowania go.

3. Dodałem rysunek sprzęgła jakie chciałbym kupić, doradźcie czy zda egzamin.

schemat co.jpg

247377587_1_644x461_sprzeglo-hydrauliczne-stal-nierdzewna-co-1-wolow.jpg

• 2 weeks później...
Jakimś wielkim błędem to nie jest ze na jednej rurze tylko zależy jakiej jest ona średnicy ale z pustego to i Salomon nie naleje masz instalacjie przystosowana do zasilania jej temp.co najmniej 50 stopni ale skoro w domu ciepło gazu idzie mało to co tu kabinowac a podlogowka zabiera dlatego ze zawor termostatyczny jest otwarty na full gdyby z bufora szla wyższa temperatura to część szla by na grzejniki a część na podlogowke bo zawór termostatyczny byłby przymkniety.po za tym na zabieranie wody grzenikom ma wpływ bieg pompki od podlogowki ale przy zasilaniu 30stopni nie ma sensu puszczać więcej takiej wody na grzejniki bo podlogowka lepiej ją odda podłodze a grzejnik większość puści z powrotem w bufor.