waski38 16.12.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Witam. Mam spore zmartwienie i zwracam się do was z prośbą opinie. Prowadzę małą firme budowlaną w anglii.Klient u którego pracujemy chciał położyć płytki na wylewce anhydrytowej.Płytki wielkoformatowe o wymiarach 3mx1,5m (koszt jednej płytki 500£)Łącznie 160 m2. Klient to również firma która buduje 2 domy dla siebie. Jeden z właścicieli jest również project menagerem, odpowiednik naszego kierownika budowy.Oni zapewniali materiał. Zanim przystąpiliśmy do pracy dokładnie usuneliśmy osad anhydrytowy.Wszystko odkurzyliśmy odkurzaczami.Nałożyliśmy dwie waratwy gruntu MAPEI primer g Klej jaki użyliśmy to mapei keraflex s1 oraz domieszke latex plus. Podczas układania płytek ogrzewanie podłogowe było wyłaczone. Ogrzewanie zostało lekko podkręcone po 2 tygodniach od zakończenia prac. Klej układalismy na grzebień 11mm naciągając go w jednym kierunku tak by nie blokować powietrza. Po tygodniu wszystko zostało zafugowane fugą poksydową. Otwory w płytce robiliàmy w zalecany sposób. Najpierw wiercieliśmy otwor otwornicą pozniej cięcia od boku do rogu. Teraz mija 3 miesiące i zauważyliśmy ze fuga popękała w kilku miejscach i gdy pukamy w płytke słychać pusty dzwięk. Płytki też delikatnie się ruszają.Budowa jest na ukończeniu. I ogrom tego problemu mnie przeraża. Własciciele jeszcze tego nie widzieliDodam tylko ze juz wczesniej pojawiły się pęknięcia obok otworów. Własciciel wtedy powiedział że my ze swojej strony zrobiliśmy wszystko ok, bo widział pokolei co robiliśmy. Wykonaliśmy już tam wiele łazienek i są zachwyceni ze standardu. Dodam, że płytki są położone w poziomie, wszystko równo. Gdzie jest problem? Muszę się przygotować psychicznie bo ciężkie dni mnie czekają.Koszt tej podłogi był ogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski38 16.12.2017 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Przypomne jeszcze raz wymiar płytek.3000x1500 grubosc 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.12.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 A wylewka jest świeża? Była odpowiednio wygrzewana? Problem jest tylko w pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym, czy w innych też? Co z dylatacjami wylewek (przy ścianach, progowych i dzielących pola) - zostały odpowiednio zrobione i czy/jak zostały przeniesione na płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski38 16.12.2017 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Wylewka miała z 6 miesięcy. Klient zapewniał, że była wygrzana.Dylatacja była przy scianach, nigdzie indziej nie dostrzegłem dylatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski38 16.12.2017 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ogrzewanie podlogowe jest wszedzie. Na innym piętrze są łazienki i tam podłogi są już 6 miesięcy i nie ma problemu. Dodam, że płytki 1200x600 i grubości 12mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.12.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Jakie powierzchnie poszczególnych pól, jakie między nimi dylatacje?Jaka szerokość fug?Jaka wilgotność wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski38 16.12.2017 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Szerokosc fugi 2mmNiespotakałem dylatacji na wylewdze poza tymi wzdluż scian.Powierzchnie duże na 160m2 jest tylko salon 40m2 , korytarz 20m2 , biuro 20m2 i kuchnia z jadalnią około 80m2 Nie znam wilgotności wylewki. Klient zapewniał, że jest wysuszona i można na niej kłaść płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.12.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Szerokosc fugi 2mm Niespotakałem dylatacji na wylewdze poza tymi wzdluż scian. Powierzchnie duże na 160m2 jest tylko salon 40m2 , korytarz 20m2 , biuro 20m2 i kuchnia z jadalnią około 80m2 Nie znam wilgotności wylewki. Klient zapewniał, że jest wysuszona i można na niej kłaść płytki. Szerokość fugi 2mm przy tym rozmiarze płytek samo mówi za siebie po drugie odkuj jedna płytkę i sprawdź czy klej jest na płytce, idealne wylewki nie zawsze sa idealne, ja jak kładę płytki wielkogabarytowe zawsze daje klej na płytkę i na podłogę bo z doświadczenia wiem ze przy dużych płytkach płytki nie przylegają cala powierzchnia do powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski38 16.12.2017 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Szerokość fugi 2mm przy tym rozmiarze płytek samo mówi za siebie po drugie odkuj jedna płytkę i sprawdź czy klej jest na płytce, idealne wylewki nie zawsze sa idealne, ja jak kładę płytki wielkogabarytowe zawsze daje klej na płytkę i na podłogę bo z doświadczenia wiem ze przy dużych płytkach płytki nie przylegają cala powierzchnia do powierzchni. Zawsze smarujemy plytki z dwóch stron. O przepraszam fuga była 3mm. Zapytalem chłopaka który to układał. Układał to już wielokrotnie i nigdy nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.12.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Być może słabo wygrzana/wysuszona wylewka bez dylatacji zaowocowała jej większą pracą po uruchomieniu OP , najpierw wokół elementów stałych(otwory) potem w miejscach słabiej zespojonych - potwierdza to trochę fakt braku problemów w pomieszczeniach ze "starszą" wylewką. Szerokość fugi to raczej temat do ustalenia z producentem/importera płytek (nie wiemy nawet, z jakiego są materiału, więc nie można określić czy 3mm to ok czy nie) - tam bym próbował pytać.Klej zostaje na płytkach, czy odpada od wylewki razem z nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.12.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Skoro płytki się ruszają to i tak musisz je zdjąć zdejmij jedną i zobaczysz w czym przyczyna. Jak chłopak układał te płytki to rozmawiaj z nim o tej przyczynie, a nie z nami. Ktoś popełnił gdzieś błąd a gdzie ten błąd wie tylko ten co kładł te płytki. Pracownik mógł iść na skróty a ty nawet o tym nie wiesz. W ogóle z tego co tu piszesz to mało wiesz bo raz piszesz ze płytki były 3mx1,5m grubości 6mm nie spotkałem jeszcze takich płytek!!! Później piszesz ze już miały 1200x600 grubości 12mm. Bez urazy albo to co tu piszesz śmierdzi jedna wielka ściemą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski38 16.12.2017 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Skoro płytki się ruszają to i tak musisz je zdjąć zdejmij jedną i zobaczysz w czym przyczyna. Jak chłopak układał te płytki to rozmawiaj z nim o tej przyczynie, a nie z nami. Ktoś popełnił gdzieś błąd a gdzie ten błąd wie tylko ten co kładł te płytki. Pracownik mógł iść na skróty a ty nawet o tym nie wiesz. W ogóle z tego co tu piszesz to mało wiesz bo raz piszesz ze płytki były 3mx1,5m grubości 6mm nie spotkałem jeszcze takich płytek!!! Później piszesz ze już miały 1200x600 grubości 12mm. Bez urazy albo to co tu piszesz śmierdzi jedna wielka ściemą. Kolego nic nie śmierdzi ściemą. Wpisz sobie bianco tiles w google i sie przekonasz co to za płytki. 1200x600 są w łazienkach na powyższych piętrach. Chłopakowi ufam, znam go wiele lat poza tym byłem na budowie również więc wiwm jak to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski38 16.12.2017 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 products/porcelain/porcelain-stone/absolute-bianco/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.12.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Skoro płytki się ruszają to i tak musisz je zdjąć zdejmij jedną i zobaczysz w czym przyczyna. Jak chłopak układał te płytki to rozmawiaj z nim o tej przyczynie, a nie z nami. Ktoś popełnił gdzieś błąd a gdzie ten błąd wie tylko ten co kładł te płytki. Pracownik mógł iść na skróty a ty nawet o tym nie wiesz. W ogóle z tego co tu piszesz to mało wiesz bo raz piszesz ze płytki były 3mx1,5m grubości 6mm nie spotkałem jeszcze takich płytek!!! Później piszesz ze już miały 1200x600 grubości 12mm. Bez urazy albo to co tu piszesz śmierdzi jedna wielka ściemą. Coś Ci się zbytni agresor włączył - czytaj z większym spokojem, to doczytasz, że o różnych pomieszczeniach mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.12.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Przypomne jeszcze raz wymiar płytek. 3000x1500 grubosc 6mm Ja tu pisze o tych płytkach. Ale mniejsza o to bez odkucia płytki nie poznasz przyczyny jeżeli podłoga była zagruntowana przed układaniem i nie zasyfiona później jakimś pyłem to nie ma opcji kleju nie będzie pod cała płytką ale o tym dopiero można się przekonać jak zdejmiesz płytkę, a zrobić to i tak będziesz musiał. Gdyby był problem z wylewka to by płytki pękały a nie odpadały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski38 16.12.2017 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ja tu pisze o tych płytkach. Ale mniejsza o to bez odkucia płytki nie poznasz przyczyny jeżeli podłoga była zagruntowana przed układaniem i nie zasyfiona później jakimś pyłem to nie ma opcji kleju nie będzie pod cała płytką ale o tym dopiero można się przekonać jak zdejmiesz płytkę, a zrobić to i tak będziesz musiał. Gdyby był problem z wylewka to by płytki pękały a nie odpadały.[/quote Pękają też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 17.12.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Na odległość ciężko o rzetelną poradę , ale ja widzę trzy możliwości .1 Fuga epoksy tylko teoretycznie nadaje się na ogrzewanie podłogowe . 2 Dowiedz się ile stopni miała woda wpuszczana w ogrzewanie podłogowe .3 Te płytki są mocno wybrzuszone . Montuje się je więc nieco inaczej niż te płaskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski38 19.12.2017 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Ok. Wlasnie dziś odkuliśmy płytki. Klej przylega świetnie do płytek a od wylewki odchodzi nie pozostawiając kleju na wylewce. W miejscu gdzie jest fragment wylewki cementowej trzyma sie dużo lepiej.Poza tym płytki były przykryte plastikowymi płytami ochronnymi. W miejscu fugi mnóstwo wilgoci.Jak odkuliśmy 2 płytki.Pod jedną od strony drzwi wejsciowych mnóstwo wody pod płytką. Inna w sŕodku pomieszczenia sucha. Zasugerowałem włascicielowi i zarazem kierownikowi budowy, że wylewka nie była wygrzana. On mówi, że wygrzali ją dobrze, że sprawdzali wilgoć itd. Osad z wylewki zdarty. Nie odpadają z osadem. Sam już nie wiem co moze być zle. Dlaczego klej nie trzyma sie wylewki. Klej był wcierany mocno w wylewke. Najpierw na zero a później grubosc grzebienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 19.12.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Popełniłeś prawdopodobnie kilka błędów , które zostały w tym wątku opisane . My nie wiemy , jak było w rzeczywistości . Mamy twoje zapewnienia , że wszystko było ok . Gdyby tak było , to płytki sobie by leżały . A skoro tak nie jest , to poszukaj rozbieżności pomiędzy : tak jak powinno być , a jak jest u ciebie . Uparcie szukasz jednej przyczyny . Jest ich kilka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 19.12.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 jeśli kolega "waski38" zrobił wszystko zgodnie z instrukcją producentów materiałów i wiedzą techniczną pozostają wady materiałowe: posadzki, kleju, płytek - przecież też się zdarzają....przy tak dużym formacie (3mx1,5m) płytka może być krzywo przycięta i być pofalowana...być może wystarczy nierównomierny rozkład temperatury w podłodze + pofalowana płytka i już mamy odspojenie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts