Ogarek 16.12.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Witam wszystkich forumowiczow. Jestem tutaj nowy i potrzebuje sie was poradzic. Bede rozpoczynal budowe domu w 2018 na wiosne, plany i wszystkie pozwolenia juz zalatwione, gotowe do dzialania. Wybralem kierownika budowy, wykonawce i tu sie zaczal maly problem. Z wykonawca ustalilismy z czego bedzie zbudowany dom (SILKA), ze blacha na dach i na fundamentach mamy rozny podlad. Wg projektu lawa zbrojona powinna miec 50cm szer. i 40cm wys i powinna ona byc ulozona na 10cm chudziaku. pozniej trzeba wyjsc z ziemi sciana fundamentowa szer. 25cm i wysoka 100cm. Daje nam to lacznie 150cm od chudziaka do izolacji pod sciane. poziom gruntu jest na na 120cm tak ze 30 cm mam wyzej jak teren. Chcialem dren ulozyc wokol domu na poziomie kolo chudziaka czyli -120cm od poziomu gruntu lecz moj wykonawca swiecie przekonany jest ze nie trzeba tak gleboko kopac na dren ze wystarczy 40 cm pod powierzchnia gruntu dac rure z kamieniem otulonym geowloklina. Teraz jestem w kropce…. bo nie wiem czy musze dawac dren jak najnizej czy wystarczy te 40 cm co mi WODZU radzi. Nie chce on tak samo szalowac sciany fundamentowej tylko poprostu chce zrobic dziure szeroka na 50cm i gleboka 120cm, zrobic 80 cm wysokosci lawe i ostatnie 40 cm to zaszalowac a niby potem mozna zrobic DREN. Teraz pytanie sie nasuwa, jak ja odkopie na okolo lawy ziemie to jak ja wyczyszcze ta lawe z gliny i innych syfow zeby moc dac izolacje przeciwwilgociowa + steropian jak przeciez beton nie bedzie rowny jak z szalunku??? Jak tu temu zaradzic…… z gory dziekuje za wasze pomysly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.12.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) czy wykonawca ma uprawienia projektowe? Czy kierbud zgadza się z wykonawcą i po konsultacji z architektem weźmie odpowiedzialność za zmiany? tutaj masz poglądowy rysunek jak to robić: http://cdn26.muratorplus.smcloud.net/t/image/thumbnails/25240/image/affbcfcdef0f25fdb85250ab7bb3242cf3998c86_185x0_rozmiar-niestandardowy.gif http://www.abc-izolacje.pl/img/publikacje/64_z3.gif Jak widać woda zbierana jest z okolic stopy fundamentowej. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogarek 16.12.2017 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Tak wszystko fajnie…. obrazki elegancko wszystko przedstawiaja tylko to co on chce zrobic to wyglada tak ze chce zwiekszyc stope fundamentowa z 50 na 80 cm wysokosci czyli dren chce dac na -60cm od powierzchni gruntu zamiast -100cm i tu sie nasuwa moje pytanie….. czy ta wode ponizej tego drenu czyli -110, -120cm nie bedzie jakos niekorzystnie wplywala na fundamenty. …. A propo kierbud to podziela moje zdanie ze drenaz powinien byc jak najnizej kolo lawy czyli jakies -130cm & -140cm lecz wodzu ma kompletnie inne zdanie Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Ogarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.12.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Wykonawca zawsze chce robić tak by się nie namęczyć.Skoro kierbud się nie zgadza to znaczy, że sprawa jest zamknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogarek 16.12.2017 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 No pewnie bedzie trzeba zamienic z wodzem slowo, dzieki w kazdym badz razie za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.12.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ogarek- zapytaj projektanta, niech przeanalizuje Opinię geotechniczną i na tej podstawie wyda prawidłowe rozwiązanie techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 a architekt nie powinien przeanalizować przed sporządzeniem projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.12.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 powinien , z doborem drenażu ale również doborem właściwej izolacji wodochronnej fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 zakładam, że projekt jest ok, tylko wykonawcy się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.12.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) - ... wykonawca " wie lepiej " choć ustawienie drenażu na wys. połowy ściany fundamentowej, to tak trochę "średnio" ze sztuką budowlaną. Ogarek : masz projektanta, pytaj go !!! , "drąż" temat, aby nie okazało się, że zaraz otrzymasz 1/2 budynku wg projektu, a reszta to improwizacja wykonawcy - poza tym jest 4-ch uczestników "procesu budowlanego" : inwestor / projektant / kierownik budowy / inspektor nadzoru inwestycyjnego. Zwróć uwagę, że nie ma tu " wykonawcy ". Jednym słowem Ty, jako Inwestor powinieneś rozmawiać z projektantem i kierownikiem budowy, a jak nie jesteś pewny kierownika ( bo się nie znasz, nie masz czasu, ... ) zawsze możesz zatrudnić inspektor nadzoru inwestycyjnego, który w Twoim imieniu na budowie będzie kontrolował dodatkowo kierownika budowy i zgodność wykonywanych prac budowlanych z projektem, w tym tych ulegających zakryciu. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts