Lysek 16.12.2017 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Moi drodzy sprawa wygląda następująco.Mam ogrzewanie elektryczne podłogowe sterowniki mechaniczne z pokrętłami od temperatury.Zamówiłem nowy sterownik z wyświetlaczem który da się zaprogramować.I teraz mam dylemat z podłączeniem.W starym sterowniku są 4 wejścia na przewody.1.L 2.puste 3.N 4.obrazek takiego jakby obwodu zamkniętego.Podlaczone to jest następująco.1. Czarny przewód 2.nic 3.niebieski przewód 4.czarny przewód. Natomiast w nowym termostacie są też cztery wejścia kolejno:1. L1 (wejście na kabel od podlogowki)2.N1 ( wejście na kabel od podłogówki)3.L4.N Ja ma w starym sterowniku 4 wejścia (w tym jedno bez żadnego symbolu) a 3 kable podłączone i to dziala w nowym są 4 wejścia do podłączenia a ja kable mam 3 i jak to dobrze podłączyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.12.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Gdy zawiodą wszystkie inne sposoby podłączenia urządzenia, należy sięgnąć do ... instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 17.12.2017 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Natomiast w nowym termostacie są też cztery wejścia kolejno:1. L1 (wejście na kabel od podlogowki)2.N1 ( wejście na kabel od podłogówki)3.L4.NTo jest schemat podłączenia nowego temrostatu, a sterego gdzie podłączone są trzy kable niestety instrukcji nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Natomiast w nowym termostacie są też cztery wejścia kolejno: 1. L1 (wejście na kabel od podlogowki) 2.N1 ( wejście na kabel od podłogówki) 3.L 4.N To jest schemat podłączenia nowego temrostatu, a sterego gdzie podłączone są trzy kable niestety instrukcji nie mam... Masz jeden kabel sieciowy z żyłami L i N...( Podłączasz do L i N na termostacie...) Drugi kabel jest od ogrzewania i także ma L i N...( Podłączasz do L1 i N1 na termostacie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 17.12.2017 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ja mam 3 kable dwa czarne i jeden niebieski teraz to mam 2 L o jeden N? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 17.12.2017 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Mam zmostkowac ten niebieski przewód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.12.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Dlaczego mostkować, skoro jest wejście i wyjście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 17.12.2017 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Czyli jeden czarny kabel z instalacji to L drugi czarny z kabla grzejnego to L1 niebieski z instalacji to N a czwartego kabla N1 nie mam... To jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Czyli jeden czarny kabel z instalacji to L drugi czarny z kabla grzejnego to L1 niebieski z instalacji to N a czwartego kabla N1 nie mam... To jak to zrobić? Nie podłączasz tego N1 bo już jest gdzieś podłączony na stałe w instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 17.12.2017 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Aaa czyli 4 miejsca do podłączenia a ja podlaczam 3 kable bo N1 czyli 0 z podlogowki jest już w jakimś innym miejscu podłączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.12.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Aaa czyli 4 miejsca do podłączenia a ja podlaczam 3 kable bo N1 czyli 0 z podlogowki jest już w jakimś innym miejscu podłączone? Ta na pewno jasiek wie co i gdzie masz podlaczone, raczej gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 17.12.2017 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Podłączenia to tak jak Jasiek mowi czarny do L drugi czarny do L1 a niebieski do N.N1 zostawię narazie puste, póki co tak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2017 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ta na pewno jasiek wie co i gdzie masz podlaczone, raczej gdybanie. A dlaczego gdybanie...? Masz lepszy pomysł...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2017 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Podłączenia to tak jak Jasiek mowi czarny do L drugi czarny do L1 a niebieski do N. N1 zostawię narazie puste, póki co tak to działa. Czarny z fazą do L... Czarny z ogrzewania do L1... Dla spokoju sprawdź miernikiem który jest który... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.12.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 A dlaczego gdybanie...? Masz lepszy pomysł...? Gdybys mial odrobine praktyki to bys wiedzial o czym pisalem. Czarne nie koniecznie jest czarne a niebieskie niebieskie;-) Zawsze trzeba sprawdzic co jest co bo mozna sie przejechac i zaplacic sporo ale za rady na forum narazie sie nie placi;-) Nie mam pomyslu na cos co nie da sie na odleglosc zdiagnozowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts