Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej marki piekarnik?

CharlesX

Recommended Posts

Witam. Poszukuję piekarnika do zabudowy. Niedrogiego, bez zbędnych bajerów, ale, żeby miał minimum 60l. Zastanawiam się nad marką bo mam kilka modeli wybranych. Amica, electrolux, beko, jeden bosh i jest to najtańszy piekarnik bosha. Obawiam się, że taki tani boshowy to może być słaby produkowany w chinach, a nie "niemiecka jakość". Najbardziej skłonny jestem do electroluxa, bo czytając opinie o firmie to najlepiej wypada. Kupiłem amicę, ale anulowałem zamówienie bo poczytałem opinie, że to panel odpadnie, jakaś elektronika padnie itp. Beko, bo tureckie, taka sobie jakość. Electrolux wydaje się być okej, sam mam pralkę, lodówkę, stary piekarnik i indukcję od nich i nie było problemów. Whirpool'a nie chcę bo miałem od nich sprzęt i kilkukrotnie na gwarancji był.

Jakiej marki najlepiej kupic piekarnik? Ktoś poleci coś?

Jak by ktoś się pytal nad jakimi modelami myślę:

Beko BIM22300X

Amica EB6521 Fusion

Electrolux EEB4231POX

Bosch HBN231E2

Pozdrawiam :)

Dzisiaj prawie wszystko składają małe rączki lecz niektóre firmy nadzorują proces produkcji. Starszy sprzęt bez względu na markę był lepiej robiony, nie oszczędzano wówczas na materiałach dlatego też jego użytkowanie było bezproblemowe przez długie lata. Dodatkowo sprzęty nie były nafaszerowane tak elektroniką jak dzisiejsze. Ja dam jedynie taka radę, trzeba wybierać taki sprzęt, który ma jak najmniej tej elektroniki, bo to ona sprawia najwięcej kłopotów. Naprawa płyty sterownika czasem jest niemożliwa ( np. wprogramowanie nowego wsadu itd) a kupno nowej w cenie równoważnej z ceną nowego piekarnika jest nieopłacalne. Tyle z mojej strony a wyboru cóż najlepiej dokonać samemu.

Dzisiaj prawie wszystko składają małe rączki lecz niektóre firmy nadzorują proces produkcji. Starszy sprzęt bez względu na markę był lepiej robiony, nie oszczędzano wówczas na materiałach dlatego też jego użytkowanie było bezproblemowe przez długie lata. Dodatkowo sprzęty nie były nafaszerowane tak elektroniką jak dzisiejsze. Ja dam jedynie taka radę, trzeba wybierać taki sprzęt, który ma jak najmniej tej elektroniki, bo to ona sprawia najwięcej kłopotów. Naprawa płyty sterownika czasem jest niemożliwa ( np. wprogramowanie nowego wsadu itd) a kupno nowej w cenie równoważnej z ceną nowego piekarnika jest nieopłacalne. Tyle z mojej strony a wyboru cóż najlepiej dokonać samemu.

Na peikarnikach electroluxa zauważyłem na naklejce, że wyprodukowono we Włoszech więc może nie ma takiej lipy. Ten model electroluxa ma sporo pozytywnych opinii i chyba go kupię. Nie ma sporo bajerów co może i lepiej bo mniej elektroniki, a i tak piec będzie :D

• 1 month później...
Jak chcesz przeznaczyć dużą cenę na piekarnik bo lepiej trosze dołożyć niż potem mieć problemy z piekarnikiem... Polecam :spam: Na starym mieszkaniu mam właśnie ten piekarnik i na pewno w nowym nie długo mieszkaniu posłuży mi jeszcze z 10 15 lat :D Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy.

• 9 months później...
A może poczytać rankingi w necie? Lepszego źródła wiedzy i informacji raczej nie ma.

Niestety, teraz marketing tak zasypuje wszelkie rankingi i opinie o produktach, że nie da się odsiać ziaren od plew. W tym czarny marketing - więc nie wystarczy odrzucić opinii pozytywnych.