slawes 17.12.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Witajcie Posiadam dom kostkę z lat 70tych przemarzają w nim ściany a objawia się to tym, że wilgoć w postaci zielonych nalotów pojawia się na ścianach w różnych częściach domu (na środku ścian w salonie na parterze, w narożnikach na piętrze) nie ma reguły , generalnie w różnych punktach. Wiele osób doradza mi wykonanie elewacji która podobno pomoże w tym przypadku (choć nie każdy mój "doradca" jest tego zdania). Ja wykonanie elewacji chciał bym odwlec w czasie (jeszcze kilka lat - mama nadzieję) bo mam w planach powiększenie domu w dwóch miejscach. Dowiedziałem się, że na to przemarzanie może pomóc wentylacja "luftu" który jest murze domu - co o tym myślicie? A może coś innego mi doradzicie? i jeszcze kilka faktów zapewne istotnych w tym temacie: - Dom z lat 70tych typu kostka w centrum miasta - mur 38cm z cegły dziurawki + luft + pół pustaka - podpiwniczony (piwnica sucha i raczej ciepła) - nowy dach z blachodachówki ocieplony wełną itp - nowe okna - nowe instalacje wewnątrz w tym właśnie ogrzewanie (rury, kaloryfery, pice gazowy) - kaloryferów w domu dostatek - wilgoci w powietrzu była sprawdzana i jest w domu w normie - dom posiada też wentylację grawitacyjną choć tylko w kilku pomieszczeniach to chyba wszystko... Mam nadzieję, że coś mi pomożecie bo już mi ręce opadają... Dom kupiłem i do obecnego stanu wyremontowałem 3 lata temu i taki dylemat teraz... i jeszcze każdy radzi coś innego... o najwspanialszych radach typu "weź kredyt" nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 17.12.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Witajcie i jeszcze kilka faktów zapewne istotnych w tym temacie: - wilgoci w powietrzu była sprawdzana i jest w domu w normie to chyba wszystko... Powinno byc - wilgoc w powietrzu byla sprawdzana i ma sie dobrze Takich tematow na forum jest sporo. Poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 nowe szczelne okna + wentylacja grawitacyjna = 100% grzyba na ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.12.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Suche ściany nie przemarzają więc sądzić można że masz jednak problem z wilgocią i brakiem odpowiedniej wentylacji. Warto zacząć mierzyć ją w sposób ciągły - kup dobry higrometr i sprawdź co jest z tą wilgocią. Dom trzeba ocieplić, zamiast rozbudowywać, popytaj o wentylację mechaniczną z rekuperacją - w starych domach czasem jest konieczna by pozbyć się pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawes 19.12.2017 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Dziękuję za odpowiedź. Ciekawostką jest to, że ściany w miejscach gdzie wychodzi wilgoć są wyraźnie zimniejsze niż w miejscach gdzie tej wilgoci nie ma ?! Nie trzeba tego sprawdzać termometrem bo czuć to po dotknięciu ręką bardzo wyraźnie. Ale nikt nie wypowiedział się na temat tej wentylacji w murze. To są takie odwierty w górnej części domu. Na niektórych domach widziałem już coś takiego tylko nie wiem czy to wentylacja muru czy może dachu? Co to jest i czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 01.01.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 (edytowane) "Dowiedziałem się, że na to przemarzanie może pomóc wentylacja "luftu" który jest murze domu" - TO JEST BUJDA NA RESORACH . Piszesz że odwlekasz termin z elewacją czyli brak ocieplenia i tu główna przyczyna. Ktoś pisze że suche ściany nie przemarzają i to następna bujda. Piszesz że te miejsca od wewnątrz są wyraźnie zimniejsze -wszystko się zgadza, sama fizyka. Właśnie ten proces zaczyna się w górnych rogach dlatego że tam po 1 jest utrudniony ruch powietrza czyli ogrzewania i wentylacji, i po 2 największy mostek cieplny od stropu betonowego. Zaczyna więc wykraplać się wilgoć, a że wilgotne to rośnie mostek cieplny i następuje lawinowo samonapędzający się mechanizm. Więc do czasu kiedy nie będzie wykonana odpowiednia izolacja to szkoda dyskutować na ten temat. Edytowane 1 Stycznia 2018 przez sacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts