Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym obłożyć ściany wokół "kozy" ?

gp69

Recommended Posts

O tym zebrowaniu to juz kiedys Wojtek pisal. Akumulacja za takim powietrznym wymiennikiem dosc watpliwa.
Dlaczego wątpliwa? Nikt nie zakłada, że to będzie piec 12 - 24 godzinny. Ale paląc 2 godziny w kozie (z wymienniku stalowym), nagrzejemy cegły wokół na kolejnych 5....

Dlaczego wątpliwa? Nikt nie zakłada, że to będzie piec 12 - 24 godzinny. Ale paląc 2 godziny w kozie (z wymienniku stalowym), nagrzejemy cegły wokół na kolejnych 5....

To Ty jestes specem od tego typu ogrzewania, ja tylko sobie gdybam. Ale do jakiej temp. i jaka cegle chcesz zagrzac wymiennikiem powietrznym, jaka mase i ile kW zgromadzimy by to nie bylo kiepskie? Przez 5h ile chcialbys oddac, moze byc w kW/h.

To Ty jestes specem od tego typu ogrzewania, ja tylko sobie gdybam. Ale do jakiej temp. i jaka cegle chcesz zagrzac wymiennikiem powietrznym, jaka mase i ile kW zgromadzimy by to nie bylo kiepskie? Przez 5h ile chcialbys oddac, moze byc w kW/h.
Jeszcze na głowę nie upadłem, by to liczyć...:D Odpowiedź brzmi: każda cegła, dowolna, o dowolnej masie, która znajdzie się w obrębie penetracji wymiennika, będzie chłonąć energię, która potem będzie oddawać. Ilość ustalimy intuicyjnie, pod warunkiem, że będzie chętny na takie rozwiązanie...Tylko mi teraz nie napisz "cegła perlitowa"!

W wracając do pytania Zduna Darka B:

"Jak długie ma być to poziome przyłącze do komina ? Planujesz wylot spalin nisko z tyłu pieca ? "

to lepiej zrobić wylot spalin nisko czy wysoko ?

Zdunowi Darkowi pewnie chodziło o to, że wylot spalin może być od tyłu, albo od góry. W Twojej sytuacji, gdybyś wymiennik chciał schować w tej wnęce, wylot od tyłu jest lepszym rozwiązaniem.

Zdunowi Darkowi pewnie chodziło o to, że wylot spalin może być od tyłu, albo od góry. W Twojej sytuacji, gdybyś wymiennik chciał schować w tej wnęce, wylot od tyłu jest lepszym rozwiązaniem.

Wylot bezwarunkowo od tyłu, bo na górnej płycie kozy chcę suszyć grzyby, i inne dary natury :-)

Co do wymiennika, to pewien nie jestem, czy warto w to zainwestować. "Moja koza" ma sprawność 85%, więc o co się bijemy, o jakąś cześć z tych pozostałych 15% ?

Więc raczej wymienniki wykluczam.

A więc co do wylotu spalin: nisko czy wysoko ?

Jeszcze na głowę nie upadłem, by to liczyć...:D Odpowiedź brzmi: każda cegła, dowolna, o dowolnej masie, która znajdzie się w obrębie penetracji wymiennika, będzie chłonąć energię, która potem będzie oddawać. Ilość ustalimy intuicyjnie, pod warunkiem, że będzie chętny na takie rozwiązanie...Tylko mi teraz nie napisz "cegła perlitowa"!

No to rozumiem ze nie bedziesz liczyl. I masz oczywiscie racje ze kazda bedzie chlonac energie tylko watpliwosc akumulacji w takim rozwiazaniu polega na tym ile jestesmy w stanie ciepla zakumulowac i w jakim czasie oddac by cos tam uzyskac i ile jest to cos. Ale chyba nie miejsce na taka dyskusje.

To gatunek polarny :-)

Dovre Vintage 50.

Użytkuję taką również aktualnie i jestem nią zachwycony ...

No to gratuluję! :) Niemniej, sprawność to pewne nominalne zachowania urządzenia. W praktyce, urządzenia bez wymienników, emitują do komina (marnują) sporo energii. Musiałbyś zmierzyć ile (pomiar temperatury dymu na wylocie z kozy).

No to rozumiem ze nie bedziesz liczyl. I masz oczywiscie racje ze kazda bedzie chlonac energie tylko watpliwosc akumulacji w takim rozwiazaniu polega na tym ile jestesmy w stanie ciepla zakumulować i w jakim czasie oddac by cos tam uzyskac i ile jest to cos. Ale chyba nie miejsce na taka dyskusje.
Remiksiu..."ile jestesmy w stanie ciepla zakumulować i w jakim czasie oddac"...Powiem tak: każda ilość zakumulowana jest lepsza od tej nie zakumulowanej. To proste wytłumaczenie...oczywiście czas jest tak samo bez znaczenia. :)

Remiksiu..."ile jestesmy w stanie ciepla zakumulować i w jakim czasie oddac"...Powiem tak: każda ilość zakumulowana jest lepsza od tej nie zakumulowanej. To proste wytłumaczenie...oczywiście czas jest tak samo bez znaczenia. :)

Hm teoretycznie masz racje, praktycznie to rozwiazanie musi byc ekonomicznie uzasadnione;-) inaczej to lipa. Podobnie jak PC czy fotowoltaika itp. Gdyby grzejnik akumulacyjny, taki elektryczny nagrzewac do 70stopni to byla by lipa a ze da sie do kilkuset stopni i zatrzymac to dzieki izolacji w magnezycie na jakis czas a nastepnie oddawac do pomieszczenia to juz cos jest.

Ps Mozna by zapytac czy obudowa kaflowa pieca jest akumulacyjna czy izolacyjna. Tak wiem nudzi mi sie przed swietami;-)

Edytowane przez Remiks

Hm teoretycznie masz racje, praktycznie to rozwiazanie musi byc ekonomicznie uzasadnione;-) inaczej to lipa. Podobnie jak PC czy fotowoltaika itp. Gdyby grzejnik akumulacyjny, taki elektryczny nagrzewac do 70stopni to byla by lipa a ze da sie do kilkuset stopni i zatrzymac to dzieki izolacji w magnezycie na jakis czas a nastepnie oddawac do pomieszczenia to juz cos jest.

Ps Mozna by zapytac czy obudowa kaflowa pieca jest akumulacyjna czy izolacyjna. Tak wiem nudzi mi sie przed swietami;-)

:rotfl:

Fajna :) Wermikulit i żeliwo. Do jakiej temperatury mniej więcej nagrzewają się ścianki od zewnątrz?

Nie jestem w stanie tego dokładnie określić, ale zależy to od sposobu palenia.

My raczej aktualnie palimy "delikatnie" - jedno polano wystarczy na 2-4 godziny (w zależności od wielkości), ale ścianki i tak ręką nie da się dotknąć.

(z tym, że żadnych nieprzyjemnych zapachów nagrzanego metalu nie ma ...)

[quote name=gp69

Wylot spalin mogę dać nisko lub wysoko, na razie jestem na etapie przemyśleń...

Przy górnym wylocie spalin rura odda ciepło do masy akumulacyjnej, zalecam zestaw "kominkowy" KV , przez aluminiowe przekładki + powierzchnią styku masy i rury .

Gdyby wylot spalin był nisko , dokładnie z tyłu paleniska , to akumulacja grzałaby się jedynie od górnej powierzchni paleniska.

Przyznasz że to spora różnica ?