nkon 18.12.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Witam. Potrzebuję kilka odpowiedzi na nurtujące mnie pytania odnośnie klejenia gresu na podłogach/ płytek ściennych w łazience Mieszkanie na nowo wybudowanym osiedlu Łazienka- beton komórkowy, bez tynków. Planuję położyć płytki 25cm x 60cm, grubość płytki 1cm, Podłogi - wylewka z miksokretu. Planuję położyć gres 60cm x 60cm, grubość płytki 1cm : 1) Czy powinienem w ściany w łazience wtopić siatkę z włókna szklanego celem ewentualnego zabezpieczenia przed pękaniem w przyszłości? 2) Jaką grubość kleju / ząb w pacy powinienem zastosować do tego rodzaju płytek ? 3) Klej uelastyczniony C1T1 będzie dobry na ww. płytki? Z góry dziękuję za pomoc w odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 19.12.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Witam,Nie ma potrzeby wtapianie siatki w podłoże. Każda ściana nowowybudowanego budynku wykonana np. z pustaków gipsowych typu promonto lub cegłu silikatowej otynkowanej stanowi dobre, nośne podłoże oczywiście pod warunkiem jego zagruntowania dobrym produktem np. FAST GRUNT G- glębokopenetrujący środek gruntujący.Co do rodzaju kleju jaki powinieneś zastosować to jak najbardziej odradzam stosowanie tzw. klejów półelastycznych do tak dużych wymiarów płytek. Kleje C1T nadają się jedynie do płytek o wymiarach do 900cm2, czyli max. 30x30cm. Przy większych rozmiarach muszą być stosowane kleje odkształcalne klasy C2TE S1 o podwyższonych parametrach. Gorąco polecam kleje FAST np. FAST EXTRA +.Co ważne pamiętaj o wykonaniu hydroizolacji na całej łazience przed montażem płytek, zgodnie z zaleceniami tj. wszędzie tam gdzie znajduje się tzw. strefa mokra, podłoga i okolice prysznica, umywalki i wanny.Kolejną baaaaardzo ważną sprawą jest sposób klejenia tych płytek metodą kombinowaną tzn. klej nakładamy zarówno na podłoże grzebieniem o wymiarach 12x12mm lub 14x14mm, najlepiej z zębem półokrągłym i dodatkowo wcieramy w płytkę zwiększając jej przyczepność do podłoża. Ważne jest w tego typu płytkach aby klej w 100% zajmował powierzchnię płytki. Niedopuszczalne jest montowanie na placki !!!Kolejnym bardzo ważnym elementem są dobrej jakości fugi no i odpowiednia ich szerokość. Wiem, że modne są teraz minimalne fugi 1-2mm ale uwierz mi to za mało zrób min. 4mm, tak będzie bezpieczniej. I na koniec pamiętaj o miejscach, które pracują, chodzi o połączenia ścian z podłogą, ściana-ściana oraz innymi elementami. W razie dodatkowych pytań służę pomocą PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkon 19.12.2017 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Dziękuję za odpowiedź, jednak nurtuje mnie nadal sprawa siatek na ściany.. Co w przypadku jak blok zacznie jeszcze "osiadać" ? Nie będzie to odzwierciedlać się pękaniem płytek/ fug? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 19.12.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Wtedy płytki popękają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 19.12.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Kolejnym bardzo ważnym elementem są dobrej jakości fugi no i odpowiednia ich szerokość. Wiem, że modne są teraz minimalne fugi 1-2mm ale uwierz mi to za mało zrób min. 4mm, tak będzie bezpieczniej. I na koniec pamiętaj o miejscach, które pracują, chodzi o połączenia ścian z podłogą, ściana-ściana oraz innymi elementami. W razie dodatkowych pytań służę pomocą Pozdrawiam Adam Adam , czy możesz wyjaśnić te minimum 4mm fugi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkon 19.12.2017 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Wtedy płytki popękają . No właśnie, a kolega EkspertFAST napisał, żę nie ma potrzeby wtapiania siatki w ściany... Chyba bardziej chciał zareklamować produkty FAST niż pomóc... Ponawiam więc moje pytania z pierwszego postu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 20.12.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Wtop siatkę w klej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkon 21.12.2017 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze pytanie odnośnie kleju. Jednak zmienię na klej klasy C2. Czy klej Atlasu do Łazienek i kuchni C2T będzie odpowiedni do klejenia gresu na podłodze betonowej miksokret oraz płytek na betonie komórkowym wzmocnionym siatką? I czy paca zębata 1cm będzie wystarczająca? Chodzi mi też o zrównanie gresu z panelami. Jeśli paca ma 1cm natomiast gres 1cm, to warstwa klej + gres wyjdzie ok. 1,5 cm czy więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 21.12.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Zastosuj Mapei keraflex extra S 1 . Jeżeli chodzi o wysokość ząbek , to przy nierównym podłożu , nie da się stwierdzić na odległość , jakie będą odpowiednie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.12.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Płytki 30 x 60 na ogrzewaniu podłogowym kleiłem C2T Atlas Plus w zielonkawym foliowym opakowaniu. Jest według mnie lepszy od Adesilex Mapei.Paca o zębach 5mm będzie tu w sam raz no chyba że z miksokretem jest coś nie tak i są góry i doły.Pokrywaj klejem pacą z zębami podłogę a płytki pokrywaj klejem bez zębów.To wraz z odpowiednią konsystencją gwarantuje ci prawidłowy rozpływ na całej powierzchni bez pustek powietrznych.z własnego doświadczenia do płytek takiego formatu fuga 1,5mm to niezbędne minimum.Zwróć uwagę na dylatację w drzwiach i na dużych powierzchniach aby dylatacja podłogi zgrywała się z fugąPoza tym raczej nie licz że z pacy 1 cm pod płytką będzie 0,5 cm kleju. Mam u siebie gres 1 cm oraz kleju ok 2 - 2,5mm oraz panele 10mm wraz z folią i 2mm podkładem pod ogrzewaniem podłogowym wyszło prawie idealnie.W gresie mam zatopiony profil aluminiowy giętki co zagwarantowało idealne przejście z holu do salonu. Ściany bez tynków oczyścić z luźnych elementów i porządnie dwukrotnie zagruntować.W łazienkach w miejscach mokrych na podłodze i ścianach nie zapomnieć o izolacji przeciwwilgociowej.Na takie podłoże bezpośrednio kleić płytki. Ewentualna siatka tak czy inaczej nie uchroni cię przed ewentualnym pękaniem ścian jeśli ono w ogóle wystąpi. Edytowane 21 Grudnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkon 21.12.2017 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Dzięki wielkie za odpowiedź. Blok jest świeżo wybudowany, w styczniu będą go nam oddawać do użytku, więc podłogi są równe, ściany z betonu komórkowego, sprawdzałem piony -też równe. Gres na podłodze planuję kłaść 60x60.. Niby zalecają do tego wymiaru 1cm pacę... I dlatego mam mętlik w głowie... Dodam, że na podłodze nie będzie ogrzewania... Ile czasu minęło od Twojego klejenia ? To ile mniej więcej będzie kleju jak zastosuję pacę 1cm ? Więcej niż 0,5cm ? Chodzi mi o to, żeby wpasować się z panelami, al również żeby płytki nie popękały od zbyt małej ilości kleju... Edytowane 21 Grudnia 2017 przez nkon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.12.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Równość podłogi wyjdzie dopiero podczas kładzenia płytek. Często w narożnikach lub przy futrynach wylewki jest troszkę więcej o ok 1mm i pozostaje pagórek który trzeba zeszlifować.Z pacy 1cm kleju jest ok 3 do max 4mm ze względu na to że nie trzymasz jej prostopadle do podłogi tylko pod jakimś kątem.Pokrywaj tak jak mówiłem podłogę i płytkę i nic ci nie pęknie.Ja kleiłem jakieś 3 lata temu. Tak jak wspomniałem staraj się rozplanować płytki tak aby wszelkie dylatacje występujące w drzwiach były na fugach.Poza tym jeśli płytki 25 x 60 w łazience to przypadkiem gres lub coś twardego to staraj się planować tak aby wszelkie otwory na baterie itp występowały na fugach gdyż są problemy z wierceniem nawet otwornicą diamentową..Przed położeniem wykonaj próbę robiąc otwór wiertłem widiowym na mokro. Poza tym zamiast zwykłej maszynki do cięcia zaopatrz się w zwykłą elektryczną z tarczą diamentową nawet taką pospolitą jak Dedra z Castoramy za ok 200zł Edytowane 22 Grudnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkon 22.12.2017 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Super. Takie porady to rozumiem Dziękuję Do cięcia planuję wypożyczyć przecinarkę typu Norton TR250H, bo planuję jeszcze krawędzie płytek przy narożnikach wypukłych ciąć pod kątem 45 stopni.. Z otworami może być trudniej, ale jakoś poradzę na to- w końcu Polak potrafi Z tą próbą na mokro to masz na myśli przetestowanie twardości płytki ? A jeśli chodzi o dylatację to są one wymagane tylko przy dużych powierzchniach? Przykładowo łazienki będę miał ok. 5m2 podłogi, w korytarzu 7m2 i w aneksie ok. 6m2 - tu chyba nie ma sensu robić dylatacji, mam rację?.. Tam będą szły płytki, do dwóch pokojów i w części salonu panele.. Czy ewentualnie dla świętego spokoju dylatację między płytkami w progach wykonać i zrobić ją za pomocą silikonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.12.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Nie wiem jaki masz układ domu ale wylewka robiona miksokretem i zacierana pewnikiem zawiera nacięcia czyli inaczej dylatacje.Tak jak mówisz robi się je przy dużych powierzchniach ale także i w każdym przejściu czyli progach drzwi z jednego pomieszczenia do innego.W ten sposób płyta każdego pomieszczenia jest dylatowana zarówno od ścian jak i od drugiej płyty.Praca każdej z płyt jest zupełnie inna i niezależna od drugiej w związku z czym połączenie dwóch płyt podłogowych na wierzchu płytką gresową zawsze po pewnym czasie może skończyć się jej odspojeniem lub pęknięciem.Dlatego w przejściach należy zaplanować raczej fugę czyli połączenie dwóch płytek.Wypełnienie jej nie musi być silikonowe, wystarcza fuga odkształcalna.Dylatacja wewnętrzna poszczególnych pomieszczeń nie ma już sensu chyba że jedno pomieszczenie ma np. 35m2. Próba dotyczy płytek układanych na ścianach w łazience. Wystarczą dobre nowe wiertło widiowe do betonu i wiertarka bez udaru.Spróbować na wolnych obrotach nawiercić płytkę na wylot.W miejscu wiercenia co jakiś czas uzupełniać wodę tak aby węglik nie uległ spaleniu. Jeśli wiercenie się powiedzie to spokojnie można robić otwory pod wyprowadzenia kranów itp przyłączy.Wystarcza wtedy coś takiego: https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertla-bity-mieszadla/korony-i-otwornice/zestaw-otwornic-do-ceramiki-ded1517-dedra,p36111,l1475.html natomiast dla miękkich materiałów aby nie pakować się w dodatkowe koszta wystarcza nawet to: https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertla-bity-mieszadla/korony-i-otwornice/otwornica-do-ceramiki-20-90mm-dexter,p410809,l1475.html Narożników nie robiłem pod kątem 45* Dla cokolika w kuchni poza szafkami nie jest to aż tak istotne a w zakamarkach holu i pod schodami zupełnie niewidoczne.Jedyne gdzie byłem zmuszony tego użyć była obudowa stelaża WC w wypukłych narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkon 26.12.2017 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Próba dotyczy płytek układanych na ścianach w łazience. Wystarczą dobre nowe wiertło widiowe do betonu i wiertarka bez udaru. Spróbować na wolnych obrotach nawiercić płytkę na wylot. W miejscu wiercenia co jakiś czas uzupełniać wodę tak aby węglik nie uległ spaleniu. Jeśli wiercenie się powiedzie to spokojnie można robić otwory pod wyprowadzenia kranów itp przyłączy. Wystarcza wtedy coś takiego: https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertla-bity-mieszadla/korony-i-otwornice/zestaw-otwornic-do-ceramiki-ded1517-dedra,p36111,l1475.html natomiast dla miękkich materiałów aby nie pakować się w dodatkowe koszta wystarcza nawet to: https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertla-bity-mieszadla/korony-i-otwornice/otwornica-do-ceramiki-20-90mm-dexter,p410809,l1475.html Powiem, że patrzyłem i płytki na ścianę są jednak 8mm grube, materiał zaś to glazura. Na podłogę idzie typowy gres 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 27.12.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Witam W odpowiedzi na na pytanie kolegi w sprawie szerokości fugi i skąd w powinno się robić w ogóle fugi powiem tak, płytki o dużych formatach i sporej grubości pracują zupełnie inaczej niż podłoże i właśnie z tego względu robimy fugi z dobrej jakości materiału, w miejscu których płytka ma przenieść ewentualne naprężenia z naturalnej pracy budynku. Nie dopuszczalne jest montowanie tak dużych płytek na styk lub z figą 1-2mm . Tak już jest i fizyka budowli ma swoje wymagania. Oczywiście w większości przypadków 2mm fuga też powinna wystarczyć, nie mniej jednak walory estetyczne, chodzi mi o architektoniczne podejście a konstrukcja i zachowanie się poszczególnych elementów podczas użytkowania często niestety nie idą w parze. Wiem, że większość fachowców montuje płytki z fugą minimalną, bo tak ładniej, ale nie do końca poprawnie technologicznie. Oczywiście każdy robi jak uważa. Jeśli zaś chodzi o temat zatapianie siatki w kleju, to powiem otwarcie, że owszem może to pomóc ale wyłącznie w niewielkim stopniu. Nie spotkałem się aby jakikolwiek producent klejów do płytek proponował takie rozwiązanie. Nie sadzę aby wtopiona siatka w podłoże mogła przenieść naprężenia powstałe z pęknięć konstrukcyjnych budynku. Poza tym jedna rzecz płytki układamy na wylewce, która nie jest połączona ze ścianami i znajduje sie na izolacji i foli więc jest pływająca więc nie powinno nic popękać podczas pracy . Chyba, że gdzieś w miejscu dylatacji lub nieprawidłowego połączenia ze ścianami. Oczywiście tak jest w teorii Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkon 29.12.2017 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Dziękuję za odpowiedź. Jeśli zdecyduję się na siatkę wtopioną w klej to będzie ona kładziona tylko na ścianach łazienki. I jeszcze pytanie: Jeśli zdecyduję się na siatkę, to hydroizolację, tzw. "folię w płynie" kładę na ściany przed wtopieniem siatki w klej, czy na ścianę z siatką, "folia" i dopiero płytki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 29.12.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Folię musisz zastosować bezpośrednio pod klejem do płytek, czyli po wtopieniu siatki. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts