yaro137 19.12.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Mam dwa wyłazy na stryszku i wczoraj podejrzałem, że po wewnętrznej stronie nazbierało się w narożnikach sporo lodu. Widać na szybach skraplała się wilgoś i pomarzło. Stryszek nie ma specjalnej wentylacji więc bywało tam bardzo wilgotno. W podłodze niedawno zostało zakończone ocieplenie. Podłoga i skosy wyłożone OSB. Jak to rozmarznie to będzie słaby temat z tymi OSB. Zastanawiam się czy może dobrze by było obłożyć ramę folią żeby w razie jak pojawi się woda nie leciało mi po płytach tylko jakoś to ukierunkować do choćby wiaderka a do otworów okiennych przyciąć styropian i docisnąć go jak tylko da się szczelnie do szyb. Myślicie że coś to da, czy ktoś ma może lepsze na to sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.12.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Jeśli dopiero co skończyłeś ocieplenie oraz prawdopodobnie zamontowałeś folię paroizolacyjną to ponowny przypadek z zaparowanym włazem nie powinien się już powtórzyć.Jeśli owa wilgoć faktycznie pochodzi tylko ze skraplającej się pary wodnej na szybach to sprawdź lub popraw ocieplenie oraz paroizolację dookoła ramy włazów.Spróbuj usunąć nadmiar lodu a pozostałe resztki nie powinny zagrozić już płytom osb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 19.12.2017 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Docieplone mam poddasze nie stryszek. Tam są tylko płyty OSB poprzykręcane do krokwi żeby to jakoś wyglądało. Paroizolacja i wełna jest tylko w podłodze stryszku i w skosach poddasza użytkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopenhauer 20.12.2017 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Zdecydowanie brakuje wentylacji na poddaszu. Nie możesz lekko rozszczelnić wyłazów, żeby była mikrowentylacja? U mnie jest taka możliwość - trzeba ustawić klamkę pod kątem 45 stopni. Okno jest ciągle szczelne, tak więc bez obaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 20.02.2018 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 U mnie są prostsze wyłazy. Faktycznie jednak jest płaskownik z otworami, gdzie można ustawić okno w pozycji niedomkniętej. Zostawia to ze 3cm nieszczelności. To jednak wystarczyło żeby powietrze na stryszku było dużo lepsze. Martwi mnie tylko, czy przy takim niedomkniętym oknie przy silnym wietrze deszcze nie naleci mi do środka a potrafi tu wiać. Szczególnie, że wiatry zwykle idą od strony zachodniej, tam gdzie jest właśnie ten wyłaz. Ostatnio jak przeszedł Fryderyk, czy jak mu tam, to mi blaszaka rzuciło na pobliskie drzewa. Fakt dopiero co był przestawiany i niezbyt dobrze zamocowany. Okno o dziwo całe. Dachu też całe szczęście nie zerwało, ale kto wie co by było gdyby uderzył pod innym kątem. Trochę ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts