manwithnoname 09.01.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Otrzymałem ostatnią wycenę na montaż kompletnej instalacji CO, gdzie źródłem jest Pompa Ciepła (LG Therma 9 kW).Cena za wszystko czyli pompa, zasobnik rozłozenie podłogówki z materiałem, wodkan to 30700 PLN i mam teraz ciężki orzech do zgryzienia bo różnice w stosunku do pelletu są "i duże i małe" w zależności jak na to patrzeć, - będzie to jakieś około 6 tys PLN w zależności od oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.01.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Myślę, że wiesz co należy wybrać Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.01.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Otrzymałem ostatnią wycenę na montaż kompletnej instalacji CO, gdzie źródłem jest Pompa Ciepła (LG Therma 9 kW). Cena za wszystko czyli pompa, zasobnik rozłozenie podłogówki z materiałem, wodkan to 30700 PLN i mam teraz ciężki orzech do zgryzienia bo różnice w stosunku do pelletu są "i duże i małe" w zależności jak na to patrzeć, - będzie to jakieś około 6 tys PLN w zależności od oferty. Cena dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 09.01.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Otrzymałem ostatnią wycenę na montaż kompletnej instalacji CO, gdzie źródłem jest Pompa Ciepła (LG Therma 9 kW). Cena za wszystko czyli pompa, zasobnik rozłozenie podłogówki z materiałem, wodkan to 30700 PLN i mam teraz ciężki orzech do zgryzienia bo różnice w stosunku do pelletu są "i duże i małe" w zależności jak na to patrzeć, - będzie to jakieś około 6 tys PLN w zależności od oferty. Ja bym się nie zastanawiam, tylko brał pompę. Tylko, że nie chce mi się wierzyć, że ktoś mógł dać tak niską cenę za całe WOD KAN i CO na pompie. Nie ma pomyłki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 09.01.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) No to rozpisze całą ofertę: instalacja grzewcza: rura firmy ALUPEX co 10 cm rozdzielacz 10 obwodów wraz zszafkąFolia z rastrem do ogrzew. podl. bez styropianuusługa montażu w tym podłączenie grzejnika w łazienceRazem: 7000 zł netto Grzejniki drabinkowe: cosmotrend fido s 1133x500 za 350 zł nettogrzałka elektryczna terma moa 600 w za 185 zł nettozawory i głowica termostatyczna za 95 zł netto instalacja kanalizacyjna: rury, kształtki wraz z montażem 1200 zł netto instalacja wodna - ciepła i zimna woda: instalaca wodna (rury Al-Pex) z montażem 2700 zł netto PCZewnętrzny agregat sprężarkowy: ThermaV firmy LG, model HU071.U42, 7kW w cenie 5360 zł netto, (dopłata 700 zł dla pompy 9kW)Moduł hydrauliczny wiszący: HN0914.NK2 8160 zł nettoBojler 200 L: LGRTV200E 2750 zł netto do cen należy dodać 8% Co sądzicie? Edytowane 9 Stycznia 2018 przez manwithnoname Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.01.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 No to rozpisze całą ofertę: instalacja grzewcza: rura firmy ALUPEX co 10 cm rozdzielacz 10 obwodów wraz zszafką Folia z rastrem do ogrzew. podl. bez styropianu usługa montażu w tym podłączenie grzejnika w łazience Razem: 7000 zł netto Grzejniki drabinkowe: cosmotrend fido s 1133x500 za 350 zł netto grzałka elektryczna terma moa 600 w za 185 zł netto zawory i głowica termostatyczna za 95 zł netto instalacja kanalizacyjna: rury, kształtki wraz z montażem 1200 zł netto instalacja wodna - ciepła i zimna woda: instalaca wodna (rury Al-Pex) z montażem 2700 zł netto PC Zewnętrzny agregat sprężarkowy: ThermaV firmy LG, model HU071.U42, 7kW w cenie 5360 zł netto, (dopłata 700 zł dla pompy 9kW) Moduł hydrauliczny wiszący: HN0914.NK2 8160 zł netto Bojler 200 L: LGRTV200E 2750 zł netto do cen należy dodać 8% Co sądzicie? Tanio strasznie tanio aż dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 09.01.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Któreś pozycje odstają jakoś szczególnie? albo jak sprawdzić czy nie ma ukrytych kosztów, które wyjdą w trakcie? Edytowane 9 Stycznia 2018 przez manwithnoname Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.01.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witam, Zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów na pellet marki Buderus. Znajdują się w niej kotły z rodziny Logano na paliwa stałe z automatycznym podajnikiem, które są jednocześnie przystosowane do spalania pelletu, węgla oraz drewna opałowego. Kotły posiadają szeroki zakres mocy, więc będą odpowiednie dla większości instalacji w budynkach.W sprawie pomocy w doborze sprawdzonego kotła na pellet polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Buderus. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 777 008. Warto się zastanowić również nad zastosowaniem pompy ciepła, która mimo wyższych kosztów inwestycyjnych zapewni niskie koszty ogrzewania budynku, jednocześnie przy ekologicznej i bezobsługowej pracy. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 13.01.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Witam ponownie. Nie będę przenosił tematu do działu pomp bo tutaj wiadomo o co mw chodzi. Więc tak, po dłuższym przemyśleniu i przeczytaniu różnych stron i opinii zacząłem się zastanawiać nad PC ale...w moim rejonie jest bardzo mało osób korzystających z tego źródła ciepła lub nie ma ich w ogóle, na mojej działce nie ma gazu - w przyszłości ma być. Opinii na temat PC w internecie jest miliony (jak ze wszystkim), nie wiadomo kto jest prawdziwym użytkownikiem a kto naganiaczem producentów, trollem itd. Można dostać szału zwojów mózgowych bo opinie można zmieniać co godzinę. Do tej pory na forum, nawet w tym temacie było cały czas pisane, że PC jest TROCHĘ droższa lub ceny są porównywalne do innych źródeł grzania albo nawet tańsza...natomiast jak kolega manwithnoname wstawił wycenę na ponad 30 tys to wszyscy:"co tak tanio?!" W zw. z powyższym mam parę pytań i proszę o odpowiedzi szczere i rzetelne od UŻYTKOWNIKÓW PC powietrze woda - gruntowa odpada: 1. Mam 119m2 powierzchni użytkowej w tym projekcie: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jablonkach-3-mca92185dafd9c jaka będzie potrzebna mi moc pompy do ogrzania domu i cwu? Wszędzie oprócz sypialni (grzejniki - proszę o nie przekonywanie mnie na 100% podłogówki, ten wybór jest pewny i tak zostaje) podłogówka, 2 grzejniki drabinkowe w łazienkach na ręczniki. Tak, zrobiłem obliczenia na moc ale chcę zobaczyć czy pokrywa sie to z opiniami użytkowników lub ekspertów - robię tak dlatego, że Pani konsultantka z Bu...usa wyliczyła pompę 14 KW... 2. Jakie są prawdziwe koszty instalacji PC PW? Koszt robocizny całego wod- kan i PC ok. 6000 zl u mnie w rejonie więc interesują mnie koszty REALNE poza robocizną. 3. Jeżeli w projekcie domu mam piec na paliwo stałe to czy zmiana na PC wpływa znacząco na cały system ogrzewania czy po prostu zmienia się tylko główne źródło ogrzewania? 4. Jakie są Wasz RELANE czyt. PRAWDZIWE koszty roczne ogrzewania i przygotowania cwu? proszę dodać pow użytk. itd. 5. Ile kosztuje serwis PC i jak często należy go robić bo wiem, że serwisy jak np. przy piecach na paliwo stałe są wymagane co roku + kominy itd. 6. Jak często psują się PC PW? jeżeli nie całość to jakie części psują się najczęściej i ile kosztują? 7. Czy PC są w 100% bezobsługowe i rzeczywiście można zostawić je bez obsługi np. na 2 tyg wyjazd? 8. Jeżeli już zdecydowałem się na grzejniki w sypialniach to czy PC może w takim wypadku pobierać o wiele więcej mocy co znacząco wpłynie na rachunki? i 9. Skoro PC ma same zalety, a koszt inwestycji jest niewiele (?) wyższy od pozostałych źródeł ciepła przy których trzeba nosić worki, czyścić, stać przy nich, regulować itd to dlaczego tak trudno jest znaleźć kogoś (bo pytałem też znajomych w większych miastach i nie znają nikogo kto to ma) kto to używa? Wiem, że wiele wymagam ale po 2 miesiącach spędzonych na różnych forach, stronach, telefonach pytaniu ludzi itd, mam dość bo wiem więcej niż wcześniej ale dalej nie wiem nic.. Bardzo dziękuję za pomoc wszystkim, będę Wam bardzo wdzięczny za pomoc i odpowiedź:rolleyes: PS Zapomniałem o jednym - czy rzeczywiście PC PW pracują do -20c? I czy potrzebne jest drugie źródło ciepła do "pomocy" PC? Edytowane 13 Stycznia 2018 przez RAZ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 15.01.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 1. Tez na początku chciałem układ mieszany podłogówki z kaloryferami ale trzeba myślec przyszłościowo wiec robię po całości podlogowke bo nigdy nie wiem czy np kiedyś gazu ktos sobie po mojej śmierci nie założy mimo ze mam tylko 10cm styropianu na podłodze 2. Musisz otrzymać kilka wycen to sie przekonasz. 3. To nie ma żadnego znaczenia 5. Przeglad PC to koszt 200 zł Z tego co wiem. 6. Nikt ci nie odpowie na to pytanie bo cały czas to nie jest topowe źródło ogrzewania w Polsce albo jest za krótko. Stawiam na sprężarkę albo elektronikę na zewnatrz:) 7. Tak 8. Dokładnie, wplynie znacząco bo grzejnik potrzebujje jakies 50 stopni na wyjściu a podlogowka tylko 35. 9. Tez mam ten sam problem, niby extra a nikt nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 15.01.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 1. 8. Dokładnie, wplynie znacząco bo grzejnik potrzebujje jakies 50 stopni na wyjściu a podlogowka tylko 35. Chyba na żeliwiakach ostatnio się zatrzymałeś stąd taka opinia. Zwykły płytowy typu c22 o wysokości 60cm emituje wyczuwalne ciepło ręką nad grzejnikiem od 37-38stopni czego nie stwierdzisz przy żeliwnym i aluminiowym. Stwierdziłem to fizycznie u siebie chociaż mi nie musisz wierzyć na słowo.Odsyłam tutaj > http://www.purmo.com/docs/Purmo-grzejniki-niskotemperaturowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 15.01.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Chyba na żeliwiakach ostatnio się zatrzymałeś stąd taka opinia. Zwykły płytowy typu c22 o wysokości 60cm emituje wyczuwalne ciepło ręką nad grzejnikiem od 37-38stopni czego nie stwierdzisz przy żeliwnym i aluminiowym. Stwierdziłem to fizycznie u siebie chociaż mi nie musisz wierzyć na słowo.Odsyłam tutaj > http://www.purmo.com/docs/Purmo-grzejniki-niskotemperaturowe.pdf Fakt, żeliwiaki żądza Zwracam honor fajne te grzejniki, spory plus to to ze maja mała bezwładność, myslisz ze moga byc lepsze w sypialniach niz po całości podlogowka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 18.01.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 cały czas bije sie z myslami czy pellet czy pompa... dzisiaj instalator zaproponował aby przy kotle na pellet zastosować bufor 500L Jak myślicie, jest sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 18.01.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Fakt, żeliwiaki żądza Zwracam honor fajne te grzejniki, spory plus to to ze maja mała bezwładność, myslisz ze moga byc lepsze w sypialniach niz po całości podlogowka? Zależy jaką masz percepcję.Jeden woli spać przy 16 drugi przy 21 różni ludzie różne potrzeby.Jak czytam że ktoś ma w domu 19-20 chodzi w domu w krótkim rękawku i jest mu mega ciepło to od razu mi się zimno robi i się zastanawiam co taka osoba założy latem przy 26-27 a o wyższych temp. to strach pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 18.01.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 cały czas bije sie z myslami czy pellet czy pompa... dzisiaj instalator zaproponował aby przy kotle na pellet zastosować bufor 500L Jak myślicie, jest sens? A jakie masz zapotrzebowanie cieplne domu na 1mk?Zapytaj się tego instalatora co zyskasz wywalając kilka tysięcy dzięki temu buforowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 18.01.2018 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 cały czas bije sie z myslami czy pellet czy pompa... dzisiaj instalator zaproponował aby przy kotle na pellet zastosować bufor 500L Jak myślicie, jest sens? http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.01.2018 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 cały czas bije sie z myslami czy pellet czy pompa... dzisiaj instalator zaproponował aby przy kotle na pellet zastosować bufor 500L Jak myślicie, jest sens? Jak chcesz grzejniki - bufor się przyda. Jak wszędzie podłogówka, to taki bufor to kropla w porównaniu z pojemnością cieplną wylewki w całym domu i nie ma sensu. Grzejniki i podłogówka mają tak różne cechy, że ich łączenie utrudnia zestrojenie całości i podnosi koszty instalacji. To proszenie się o kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 19.01.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Jeżeli wybierzesz dobry kocioł o mocy 10-12kW to bufor nie ma żadnego sensu, szczególnie 500L. Bufor przy przewymiarowanym kotle lub słabo modulującym powoduje że system chodzi płynniej a kocioł nie włącza się co chwile, z tym że 500L może wydłuży Ci czas pracy o 1-2h maks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 19.01.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Ok., czyli z podłogówką po całości w domu średnio się to opłaca Żadnych oszczędności nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.01.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 cały czas bije sie z myslami czy pellet czy pompa... dzisiaj instalator zaproponował aby przy kotle na pellet zastosować bufor 500L Jak myślicie, jest sens? Zapytaj instalatora w jakim celu ten bufor ma być ? Co dzięki niemu zyskasz ? I oczywiście napisz na forum, bo coś mi sie wydaje że instalatorzy wiedza ze cos dzwoni ale w którym kościele to już nie bardzo. Bufor ma zastosowanie w pewnych określonych warunkach - w pozostałych przypadkach staje się zbędnym elementem w instalacji kotła pelletowego i zbędnym kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts