Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wejście na dach - WYMAGANE?

Recommended Posts

Cześć.

Kupiłem mieszkanie w budynku mieszkalnym jednorodzinnym, dwu lokalowym w zabudowie szeregowej i mam pytanie czy w takich budynkach jest wymóg zrobienia wejścia na dach? Połączonych jest 5 budynków, ogrzewanie gazowe, płaskie dachy (screen):

vqAsvNc.png

Proszę o podstawy prawne jeśli taki wymóg istnieje.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WIem na pewno, że kominiarz musi mieć zapewniony dostęp do dachu.

Czy wystarczy drabina dostawiana ? Tego nie wiem ale jeśli kominiarz ze względu bezpieczeństwa odmówi wejścia na dach po źle zabezpieczonej drabinie to nie dostaniesz kwitu potwierdzającego czyszczenie komina.

Gdyby coś się wydarzyło to bez takiego kwitu ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

§ 308. 1. W budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej

z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych.

(...)

3. Jako wyjście z klatki schodowej na dach należy stosować drzwi o szerokości 0,8 m i wysokości co najmniej 1,9 m

lub klapy wyłazowe o wymiarze 0,8 x 0,8 m w świetle, do których dostęp powinien odpowiadać warunkom określonym

w § 101.

4. Na dachu o spadku ponad 25% oraz na dachu pokrytym materiałami łamliwymi (tłukącymi) należy wykonać stałe

dojścia do kominów, urządzeń technicznych oraz anten radiowych i telewizyjnych.

5. Dojścia, o których mowa w ust. 4, na odcinkach o nachyleniu ponad 25% powinny mieć zabezpieczenia przed po-

ślizgiem.

te przepisy dotyczą budownictwa wielolokalowego - w domach jednorodzinnych czyszczenie komina spalinowego może robić właściciel.

Tylko nie bardzo wiem z czego czyścić komin kotła kondensacyjnego (rura koncentryczno-spalinowa)? I jak to zrobić nie zanieczyszczając palnika pieca? Tam nie ma wyczystek.

Przeglądam neta w poszukiwaniu zdjęć wnętrz używanych kominów spalinowych i nic.

Same dymowe.

Edytowane przez Elfir

A co w przypadku dachu nad domem z pełnym piętrem i dachem prawie płaskim (10 stopni)? Nad salonem jest stropodach, na którym spokojnie mogę postawić drabinę i wejść na dach nad piętrem. Czy w takim przypadku też muszę montować wyłaź? Kominów nie będzie u mnie żadnych.

jak napisał agd chodzi o

" dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych ",

dalej powiedziane jest w jaki sposób to zrealizować i nie ma w tym drabiny przestawnej !

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

te przepisy dotyczą budownictwa wielolokalowego - w domach jednorodzinnych czyszczenie komina spalinowego może robić właściciel.

Tylko nie bardzo wiem z czego czyścić komin kotła kondensacyjnego (rura koncentryczno-spalinowa)? I jak to zrobić nie zanieczyszczając palnika pieca? Tam nie ma wyczystek.

Przeglądam neta w poszukiwaniu zdjęć wnętrz używanych kominów spalinowych i nic.

Same dymowe.

A skąd kolega takie cudowne przepisy wyciągnął ?

Poproszę o podstawę prawną albowiem o ile ja wiem to tylko osoba uprawniona (kominiarz) może czyścić kominy i wystawić na to "papier"

Same dymowe.

Bo w prawie budowlanym nie mowy o czyszczeniu, a o kontroli

Art.62.1. Obiekty budowlane powinny być wczasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę kontroli:

1) okresowej, co najmniej raz wroku, polegającej na sprawdzeniu stanu

technicznego:

a) elementów budynku, budowli iinstalacji narażonych na szkodliwe

wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących

podczas użytkowania obiektu,

b) instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska,

c) instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych,

spalinowych i wentylacyjnych);

A skąd kolega takie cudowne przepisy wyciągnął ?

Poproszę o podstawę prawną albowiem o ile ja wiem to tylko osoba uprawniona (kominiarz) może czyścić kominy i wystawić na to "papier"

A dokładniej:

6. Kontrolę stanu technicznego przewodów kominowych, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c, powinny przeprowadzać:

1) osoby posiadające kwalifikacje mistrza wrzemiośle kominiarskim – w odniesieniu do przewodów dymowych oraz grawitacyjnych przewodów spalinowych i wentylacyjnych;

2) osoby posiadające uprawnienia budowlane odpowiedniej specjalności – w odniesieniu do przewodów kominowych, o których mowa w pkt 1, oraz do kominów przemysłowych, kominów wolno stojących oraz kominów lub przewodów kominowych, w których ciąg kominowy jest wymuszony pracą urządzeń mechanicznych.

A rozwijając wraz z wyjaśnieniem że stan techniczny (tj. budowlany - nie kominy i instalacje) w jednorodzinnych sprawdza się co 5 lat:

Z artykułu 62 Prawa budowlanego:

2. Obowiązek kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, nie obejmuje właścicieli i zarządców:

1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych;

2) obiektów budowlanych:

a) budownictwa zagrodowego i letniskowego,

b) wymienionych w art. 29 ust. 1.

2a.131) Kontrolę, o której mowa w ust. 1 pkt 4a, właściciel lub zarządca jest zobowiązany przeprowadzić w terminie 3 dni od otrzymania zgłoszenia.

3. Właściwy organ – w razie stwierdzenia nieodpowiedniego stanu technicznego obiektu budowlanego lub jego czę-ści, mogącego spowodować zagrożenie: życia lub zdrowia ludzi, bezpieczeństwa mienia bądź środowiska – nakazuje przeprowadzenie kontroli, o której mowa w ust. 1, a także może żądać przedstawienia ekspertyzy stanu technicznego obiektu lub jego części.

4. Kontrole, o których mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem ust. 5–6a, przeprowadzają osoby posiadające uprawnienia budow-lane w odpowiedniej specjalności.

5.132) Kontrole stanu technicznego instalacji elektrycznych, piorunochronnych i gazowych, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c i pkt 2, mogą przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje wymagane przy wykonywaniu dozoru nad eksplo-atacją urządzeń, instalacji oraz sieci energetycznych i gazowych.

6. Kontrolę stanu technicznego przewodów kominowych, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c, powinny przeprowa-dzać:

1) osoby posiadające kwalifikacje mistrza w rzemiośle kominiarskim – w odniesieniu do przewodów dymowych oraz grawitacyjnych przewodów spalinowych i wentylacyjnych;

2) osoby posiadające uprawnienia budowlane odpowiedniej specjalności – w odniesieniu do przewodów kominowych, o których mowa w pkt 1, oraz do kominów przemysłowych, kominów wolno stojących oraz kominów lub przewo-dów kominowych, w których ciąg kominowy jest wymuszony pracą urządzeń mechanicznych.

Edytowane przez Lucius
Dopisek

w takim razie u mnie kontrolę odprowadzania spalin przeprowadza się w trakcie przeglądu pieca. Inaczej piec wyświetliłby błąd.

Nie trzeba do tego wychodzić na dach (co prawda ja mam wylot przez ścianę)

Kolego nie żenuj proszę. Serwisant od pieca robi przegląd komina ?

No chyba że równocześnie jest kominiarzem

piec sam sygnalizuje problemy z wylotem spalin. A podczas przeglądu sprawdza się ciąg.

Nigdzie w necie nie widziałam rury od pieca kondensacyjnego zawalonej jakimś osadem, chociaż kominiarze lubią się chwalić wynikami swojej pracy.

Edytowane przez Elfir

mój nick nie jest jednoznaczny, więc nie robię z tego problemów i nie przykładam wagi do formy w jakiej się ktoś do mnie zwraca.

Nie oczekuję jasnowidzenia w tej materii :D

Zastanawiam się czy przepis o sprawdzaniu kominów przy piecach kondensacyjnych nie jest po prostu przestarzały i nie nadążający za technologią?

Co innego jak piec z otwartą komorą podłączano do komina ceramicznego. To wówczas faktycznie drożność i szczelność komina spalinowego i wentylacyjnego była bezpośrednio związana z bezpieczeństwem właściciela.

Edytowane przez Elfir

Jest jeszcze taka sprawa że kominiarze nie mają uprawnień od badania stalowych przewodów spalinowych przy piecach kondensacyjnych zarówno zintegrowanych jak i normalnych, od strony prawnej to urządzenia będące częścią instalacji gazowej. Tak samo kominiarze nie mają uprawnień do sprawdzania instalacji wentylacji mechanicznej bo to urządzenia od instalacji wentylacyjnej.

Kominiarze sprawdzają wentylację grawitacyjną i przewody dymowe oraz spalinowe podłączone do urządzeń o otwartej komorze spalania.

To jeden z efektów opóźnień w naszym prawie jak również idiotycznego wymogu wentylacji grawitacyjnej pomieszczenia z piecem kiedy ten piec to nowoczesny piec kondensacyjny bo prawo tego nie rozróżnia.

Tak jest kiedy politycy a właściwie urzędnicy z departamentów biorą się do regulowania kwestii technicznych olewając opiniowanie przez branże/organizacje zawodowe.