Kominki Piotr Batura 25.12.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 w takim razie u mnie kontrolę odprowadzania spalin przeprowadza się w trakcie przeglądu pieca. Inaczej piec wyświetliłby błąd. Nie trzeba do tego wychodzić na dach (co prawda ja mam wylot przez ścianę)Cześć Elfir! Serwisant musiałby mieć uprawnienia do robienia przeglądów kominów. W Niemczech serwisami (cyklicznym obowiązkowym przeglądem) piecyków gazowych zajmują się często kominiarze. To upraszcza problem i daje prace kominiarzom. U nas jakoś na to nie wpadli (w stopniu powszechnym), a słyszę że często narzekają na deprecjację zawodu kominiarza. Co do tytułowego pytania....Raczej nie da się zmienić przepisu na taki by nie włazić na dach. To miejsce gdzie komin narażony jest na działanie ptactwa, warunków atmosferycznych, wiatrów...Poza tym kominy z kwasówki czasem ....rdzewieją! To przypadłość znamienna dla naszego kraju, gdzie nawet najlepsi zaczęli kombinować ze składem chemicznym stopów. To trzeba raz po raz obejrzeć, w Twoim własnym interesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.12.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 A skąd kolega takie cudowne przepisy wyciągnął ? Poproszę o podstawę prawną albowiem o ile ja wiem to tylko osoba uprawniona (kominiarz) może czyścić kominy i wystawić na to "papier"To raczej Ty przedstaw podstawę prawną, że tylko kominiarz może czyścić, skoro kwestionujesz inną możliwość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.12.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 To jeden z efektów opóźnień w naszym prawie jak również idiotycznego wymogu wentylacji grawitacyjnej pomieszczenia z piecem kiedy ten piec to nowoczesny piec kondensacyjny bo prawo tego nie rozróżnia. . Nie ma takiego prawa w przypadku kondensatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucius 28.12.2017 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Ale musi być komin koncentryczny a nie zawsze to tak wygląda. Nie mogli tego zapisać w inny sposób? Tak to mamy § 170 pkt 3. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Lucius dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 28.12.2017 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Jeśli chodzi o drabinę dostawną to niestety jest problem. Chciałem podłączyć internet radiowy (po kablu póki co nie mogę) i niestety nie mają takich długich drabin aby wejść na dach... (2 operatorów sprawdzałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.12.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Ale musi być komin koncentryczny a nie zawsze to tak wygląda. Nie mogli tego zapisać w inny sposób? Tak to mamy § 170 pkt 3. wentylacja musi być zrównoważona nawiewno-wywiewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.12.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Wejście na dach - WYMAGANE? jest :" § 308. 1. W budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. "3. Jako wyjście z klatki schodowej na dach należy stosować drzwi o szerokości 0,8 m i wysokości co najmniej 1,9 m lub klapy wyłazowe o wymiarze 0,8x0,8 m w świetle, do których dostęp powinien odpowiadać warunkom określonym w § 101oraz" § 101. 1. W wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych względami użytkowymi, jako dojście i przejście między różnymi poziomami mogą służyć drabiny lub klamry, trwale zamocowane do konstrukcji." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.12.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) A co z tymi domami, co nie mają klatek schodowych tylko schody w otwartej przestrzeni? Bo klatka schodowa jest zamknięta ścianami. Stąd słowo "klatka". Łukaszu czy w swoich projektach domów piętrowych jednorodzinnych wyjście na dach robisz drzwiami z "klatki schodowej"? Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.12.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) - ... a widzisz w przytoczonym tekście słowo " lub " ?- sądzisz, że warto ryzykować z projektem i PnB nie wydając wyłazu ? pisząc w opisie, że np. dom nie posiada "klatki schodowej" ? - brak wyłazu powoduje nie spełnienie kolejnych zapisów § 308 : " 4. Na dachu o spadku ponad 25% oraz na dachu pokrytym materiałami łamliwymi (tłukącymi) należy wykonać stałe dojścia do kominów, urządzeń technicznych oraz anten radiowych i telewizyjnych.5. Dojścia, o których mowa w ust. 4, na odcinkach o nachyleniu ponad 25% powinny mieć zabezpieczenia przed poślizgiem." bez względu na to, czy wyłaz będzie w obrębie "klatki schodowej", czy w innym miejscu przy braku " klatki schodowej " Edytowane 30 Grudnia 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.12.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Wyłaz ma być na klatce schodowej:"Jako wyjście z klatki schodowej na dach należy stosować (...) lub klapy wyłazowe o wymiarze 0,8x0,8 m w świetle, do których dostęp powinien odpowiadać warunkom określonym w § 101" Czyli nie może być w korytarzu czy pom. technicznym. I co jak dom nie ma klatki schodowej i schody są w salonie? U mnie w dokumentacji domu nikt się nie przyczepił do braku wyłazu, drzwi czy drabinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.12.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 U mnie w dokumentacji domu nikt się nie przyczepił do braku wyłazu, drzwi czy drabinek. A Ty nie masz parterówki? Przepis dotyczy 2 kondygnacji. 1. W budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.12.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Czyli nie może być w korytarzu czy pom. technicznym. I co jak dom nie ma klatki schodowej i schody są w salonie? przecież napisałem - " bez względu na to, czy wyłaz będzie w obrębie "klatki schodowej", czy w innym miejscu przy braku " klatki schodowej " brak wyłazu powoduje nie spełnienie kolejnych zapisów § 308 " - tj. Warunków Technicznych. - nie wiem co w tym niezrozumiałego ? - wykluczam oczywiście możliwość schodów zewnętrznych dochodzących do dachu po elewacji. Jednak wyłaz wychodzi taniej, a przy okazji może stanowić doświetlenie przestrzeni znajdującej się poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.12.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Wyłaz ma być na klatce schodowej: "Jako wyjście z klatki schodowej na dach należy stosować (...) lub klapy wyłazowe o wymiarze 0,8x0,8 m w świetle, do których dostęp powinien odpowiadać warunkom określonym w § 101" Czyli nie może być w korytarzu czy pom. technicznym. I co jak dom nie ma klatki schodowej i schody są w salonie? U mnie w dokumentacji domu nikt się nie przyczepił do braku wyłazu, drzwi czy drabinek.Widocznie miałaś jakiegoś amatorszczyka na odbiorze...Cos sie tak czepiła tej klatki?! " § 101. 1. W wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych względami użytkowymi, jako dojście i przejście między różnymi poziomami mogą służyć drabiny lub klamry, trwale zamocowane do konstrukcji." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 31.12.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 (edytowane) To mi przypomina moje historie kominowe, klatkę schodową która dla mnie okazuje się nie porozumieniem oraz wejście na dach płaski. Nawet ten świetlik mi się przypomniał, bo wykonawca dachu (grek z pochodzenia ) wspominał że szkoda że nie mamy świetlika. Wtedy już to było dla mnie absurdem bo znając życie pewnie by to było miejsce do ewentualnych przecieków. A teraz gdy ŁUKASZ ŁADZIŃSKI wspomniał że można by było połączyć właz ze świetlikiem jeszcze bardziej absurdalne. Bo akurat to miejsce gdzie by mi się przydało (a przydało by mi się ) to w życiu nikt by tam nie wszedł przez ten właz. Ponadto i tak kominiarz nie ma co wchodzić na dach, bo komin gazowy jest przez ścianę. Ponadto gdybym chciał w zimie odśnieżyć płaski dach to ciekawe jakbym się przez ten właz dostał na dach. Reasumując obecnie rozwiązanie z kominem przez ścianę (oczywiście moi fachowcy i to umieli spieprzyć ) oraz z dostawianiem drabiny do specjalnego przejścia przez attykę jest optymalne. Jedynie klatkę schodową muszę przebudować ale to kiedyś.A co do przepisów to mało kto je chyba respektuje obserwując okolicę. A w moim przypadku czy był komin przez dach (pierwotnie tak miałem ) czy go nie było to w projekcie żadnego włazu nie było. Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Darkat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 31.12.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 A teraz gdy ŁUKASZ ŁADZIŃSKI wspomniał że można by było połączyć właz ze świetlikiem jeszcze bardziej absurdalne. - no widzisz Dorkat, a życie mnie nauczyło, że z Ministrem Infrastruktury raczej się nie dyskutuje, chyba że pisząc do niego wniosek o odstępstwo od przepisów budowlanych, podając jednocześnie inne rozwiązanie projektowe, skoro przykładowy wyłaz nie mógłby być z jakiegoś super ważnego powodu realizowany. - jak ktoś chce projektować, realizować obiekt niezgodnie z Warunkami Technicznymi - jego sprawa, jego ryzyko... tak jak pisał Elfir, że nikt nie zauważył braku świetlika i jakoś to przeszło przez Urząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.12.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 (edytowane) A Ty nie masz parterówki? Przepis dotyczy 2 kondygnacji. Mam dom piętrowy przecież napisałem - " bez względu na to, czy wyłaz będzie w obrębie "klatki schodowej", czy w innym miejscu przy braku " klatki schodowej " brak wyłazu powoduje nie spełnienie kolejnych zapisów § 308 " - tj. Warunków Technicznych. - nie wiem co w tym niezrozumiałego ? Ty napisałeś, ale nie wynika to z przepisów prawa. Albo traktujemy prawo dosłownie (i wówczas wyłaz MUSI być na klatce schodowej), albo sobie dowolnie interpretujemy i robimy co chcemy. Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 31.12.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Ty napisałeś, ale nie wynika to z przepisów prawa. Albo traktujemy prawo dosłownie (i wówczas wyłaz MUSI być na klatce schodowej), albo sobie dowolnie interpretujemy i robimy co chcemy. ... to sobie dowolnie interpretuj - w jaki sposób zapewnisz dojście na dach ? które jest wymagane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.12.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 ale to ty interpretujesz dowolnie twierdząc, że wyłaz może być poza klatką schodową.Prawo jest jednoznaczne. u mnie nie ma potrzeby wychodzenia na dach, ale jak ktoś się uprze to jest drabina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.01.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 ... to sobie dowolnie interpretuj - w jaki sposób zapewnisz dojście na dach ? które jest wymaganeDziad swoje, baba swoje.... Łukasz, czasem nic nie poradzisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.01.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 ... chyba masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts