JacekF 21.12.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Dzień dobry. Panowie przed ociepleniem poddasza chciałbym zabezpieczyć czymś kotwy które trzymają murłatę Pręty gwintowane oczywiście są ok więc pewnie z nierdzewki ale podkładki i częściowo nakrętki pokryły się rudą. Macie jakieś sprawdzone środki na rdzę by to zabezpieczyć? Niestety nigdy nie używałem profesjonalnych a wynalazkom typu hameraid jakoś nie ufam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.12.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Raczej nie jest to nierdzewka tylko zwykła stal ocynkowana. Pokryło się to nalotem pewnie z powodu uszczerbków pokrycia jakie zachodzą podczas osadzania murłaty oraz dokręcania nakrętek.Przykrycie dachu a co za tym idzie brak kontaktu z wilgocią spowoduje zahamowanie tego procesu.Myślę że jeśli aż tak bardzo cię to trapi to pomaluj dwukrotnie całość farbą tlenkową czyli tzw. Minią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 21.12.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Ale autor wątku zdaje sobie sprawę że profile do g-k sa stalowe? No i wkręty fosfatowe w zetknieciu z gipsem i woda puszczają rdzę.? A zszywki biurowe to dopiero masakra. No jeszcze należy nadmienić że styk stali z niektórymi metalami powoduje powstania ogniwa. No jeszcze trzeba nastraszyć tym że tlenek żelaza na powierzchni żelaza powoduje także powstanie ogniwa i przyspiesza proces rdzewienia. A jak kotew od murłaty dotyka do pretów zbrojeniowych w wieńcu? Przecież tam dostanie się rdza, a stal pewnei nie jest zabezpieczona antykorozyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 24.12.2017 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Panie Andrzeju zdaję sobie sprawę że elementy o których Pan wspomniał są stalowe jednak profile płyt gk to nie element konstrukcyjny dachu taki jak murłata. Dlatego chciałbym wystające elementy czymś zabezpieczyć przed dalszą korozją. Minia jak wspomniał Pan Marek to dobry pomysł. Znalazłem jeszcze tutaj na forum podkład reaktywny z Novola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.12.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Nie wiem czy dobrze napiszę nazwę, ale gdzieś czytałem, że dobry jest EPOXY BRUNOX. Może wujek GOOGLE coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.12.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Zawsze zazdroszczę ludziom, że nie mają problemów i usilnie je znajdują. Żeby te elementy straciły swoje własności konstrukcyjne potrzeba pewnie ze sto lat.Jak masz obawy to farba do powierzchni ocynkowanych lub chlorokauczuk. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.12.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Możesz też nałożyć smaru (towot) ... tego nic nie ruszy. Tak jak wyżej takie nakrętki i podkładki wytrzymają kupę lat zanim się rozpadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts