Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup okien 3 szybowe 6/7 komorowe salmaneder veka schuko?

Recommended Posts

W niedługim czasie będę zamawiał 15 sztuk okien.

Otrzymałem kilka dobrych ofert:

Brugmann blueevolution 82 pakiet 3 szybowy, okucia sigienia- 20 000 pln

veka softline 82 pakiet 3 szybowy,okucia roto- 23 000 pln-

shuco living pakiet 3 szybowy, okucia sigienia- 30 000 pln

Wg. mojego porównania wszystkie systemy są bardzo podobne: veka i burgman uf 1, shuco 0,97

Początkowo odpuściłem system bluevolution ale firma, gdzie miał bym zamawiać okna najbardziej przekonuje mnie w kwestii montażu (ciepły montaż)

Jeżeli chodzi o przenikalność ciepła okna są bardzo podobne, różnice w cenie występują. Decydująca mnie jest trwałość okien, uszczelek itp. Schuco jest tu ponoć najlepsze ale różnica w cenie spora.

Co wybrać?

Edytowane przez tom9

Wg. mojego porównania wszystkie systemy są bardzo podobne: veka i burgman uf 1, shuco 0,97

Początkowo odpuściłem system bluevolution ale firma, gdzie miał bym zamawiać okna najbardziej przekonuje mnie w kwestii montażu (ciepły montaż)

Jeżeli chodzi o przenikalność ciepła okna są bardzo podobne, różnice w cenie występują. Decydująca mnie jest trwałość okien, uszczelek itp. Schuco jest tu ponoć najlepsze ale różnica w cenie spora.

Co wybrać?

Uf czy Uw nie mówi nic o jakości okien. Systemy faktycznie zbliżone parametrami. Siegenia może być bardzo dobra jak i byle jaka, zależy która linia. Na ową jakość (trwałość) okna ma wpływ wiele czynników, to co napisałeś niewiele nam mówi. Podaj nazwy producentów to może coś więcej da się napisać.

Co do samych systemów to może przypadki wesołego serwisanta z tego roku; Veka z Adamsa, południowa elewacja, 3 lata od montażu - sztywna i prosta zadziwjająco, Veka z Vidoku, rok od montażu, południowa elewacja - pogięta jak kręgosłup moralny polityka. Takie same spostrzeżenia odnośnie Schuco, bywa dobre (Jezierski), bywa pogięte gorzej niż Dobropasz. Chyba muszę robić fotki bo czasem aż trudno uwierzyć :p

To tyle odnośnie oceniania "dobrości" okien wg systemu profili.