Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Woda kapie gdyż zawór bezpieczeństwa działa.

Dzieje się to prawdopodobnie podczas ładowania zasobnika.

Sprawdzić ustawienie i działanie ciśnieniowego zaworu głównego na instalacji.

Jeśli w ogóle on tam jest to sprawdzić ustawienie czy mieści się w dopuszczalnych parametrach dla kotła.

Podstawić tam kubełek i kontrolować. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać wezwać instalatora lub serwisanta.

Równie dobrze powodem może być awaria urządzenia przeponowego.

jak masz wymiennik płytowy to może być dziurawy, ewentualnie jak ruszałeś zawór dopuszczający to uszczelnienie mogło się uszkodzić, chyba ze za duzo napuściłeś :)

Dobrze że kapie, przynajmniej wiesz że zawór bezpieczeństwa działa, jak dasz radę to obniż ciśnienie w instalacji.

Mi też kapie i podstawiłem pudełko po twarogu na sernik, gdyż są święta i nie chce mi się nic robić.

Zajmę się tym jutro:)

Naczynie przeponowe bym sprawdził...

Zaworek ma. Pewnie padł...

Odprężyć, zrobić porządek z zaworkiem, uzupełnić zład i zapomnieć.

Adam M.

adam_mk dobrze gada wódki mu polać:)

Najpierw należy naczynie przeponowe sprawdzić, jednak u mnie po sprawdzeniu okazało się że jest ok.

W kuchni z baterii uszczelka popuściła, okazało się że ciśnienie przychodzącej wody wynosi aż 0,5Mpa, więc będę zmuszony zamontować regulator ciśnienia.