Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dracena surprise - problemy, pielęgnacja

Recommended Posts

Witam. Posiadam ww kwiat od ok. 1,5 miesiąca https://www.obi.pl/rosliny-zielone/dracena-wonna-surprise-dracaena-fragrans-/p/5978853ó

Przesadziłem go do ziemi, która jest przeznaczona do palm, dracen itp. https://www.obi.pl/ziemia-ogrodowa/compo-sana-podloze-do-roslin-zielonych-i-palm-10-l/p/6180871

Kupiłem doniczkę bez podstawki, bez dziurki. Na dnie wsypałem keramzyt, trochę ziemi, dracenę i dosypałem ziemi.

Problem jaki się pojawił to brązowieją niektóre końcówki liści, widoczne na obwodzie doniczki na ziemi biały puszek jakby kurz, pleśń. Co robić żeby poprawić jej stan?

Edit. Kwiat jest położony na podstawie meblowej, (salon ma wielkość 38 metrów, dużo światła) od okna jest gdzieś 4-5 metrów. W pokoju ogrzewanie podłogowe, temp. wewnętrzna to 23 stopnie. Zmniejszyłem ją teraz do 21 stopni z uwagi na świeżą choinkę. Wilgotność powietrza 40%.

Raz zastosowałem nawóz Biopon do juk, dracen, palm, który rozcieńcza się z wodą. Ogólnie kwiat podlewany byl raz na tydzień.

received_1957553701128685.jpg

received_1957553711128684.jpg

received_1957553724462016.jpg

Edytowane przez pawko_

po obwodzie doniczki - węglan wapnia z wody do podlewania. Masz bardzo twardą wodę. Zmienia odczyn podłoża. Zbyt wysoki moze powodowac trudności w pobieraniu składników pokarmowych lub zbytnie zasolenie podłoża.

Inna przyczyna to za sucho w mieszkaniu.