pawko_ 23.12.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Witam. Posiadam ww kwiat od ok. 1,5 miesiąca https://www.obi.pl/rosliny-zielone/dracena-wonna-surprise-dracaena-fragrans-/p/5978853ó Przesadziłem go do ziemi, która jest przeznaczona do palm, dracen itp. https://www.obi.pl/ziemia-ogrodowa/compo-sana-podloze-do-roslin-zielonych-i-palm-10-l/p/6180871 Kupiłem doniczkę bez podstawki, bez dziurki. Na dnie wsypałem keramzyt, trochę ziemi, dracenę i dosypałem ziemi. Problem jaki się pojawił to brązowieją niektóre końcówki liści, widoczne na obwodzie doniczki na ziemi biały puszek jakby kurz, pleśń. Co robić żeby poprawić jej stan? Edit. Kwiat jest położony na podstawie meblowej, (salon ma wielkość 38 metrów, dużo światła) od okna jest gdzieś 4-5 metrów. W pokoju ogrzewanie podłogowe, temp. wewnętrzna to 23 stopnie. Zmniejszyłem ją teraz do 21 stopni z uwagi na świeżą choinkę. Wilgotność powietrza 40%. Raz zastosowałem nawóz Biopon do juk, dracen, palm, który rozcieńcza się z wodą. Ogólnie kwiat podlewany byl raz na tydzień. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.12.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 po obwodzie doniczki - węglan wapnia z wody do podlewania. Masz bardzo twardą wodę. Zmienia odczyn podłoża. Zbyt wysoki moze powodowac trudności w pobieraniu składników pokarmowych lub zbytnie zasolenie podłoża.Inna przyczyna to za sucho w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 27.12.2017 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 W takim razie czym podlewać? Wodą, która będzie stała całą noc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.12.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 przegotowaną - część wapnia osadza się w czajniku.Albo ze zmiękczacza.Odstawianie pozwala jedynie odparować chlorowi. Odczynu wody nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 27.12.2017 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Ok. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts