Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant - działanie układu z kilkoma obiegami

milsa666

Recommended Posts

Cześć

Mam kilka pytań dotyczących mojej konfiguracji CO. Kotłownia (nie obwody) jeszcze jako tabula rasa - można zrobić wszystko.

Na początek kilka podstawowych informacji. Dom z poddaszem użytkowym. Wszędzie podłogówka dół około 90m2, góra około 100m2. Do tego dwa grzejniki drabinkowe. Dół podłogówki podłączony do rozdzielacza, góra do swojego, natomiast obydwa grzejniki (jeden dół, drugi góra) połączone ze sobą wspólną rurką. Czyli sytuacja wygląda tak, że w kotłowni mam 3 zestawy rurek.

Ze strony Vaillanta wybrałem ich standardowy schemat z dwoma obiegami z mieszaniem (temat grzejników drabinkowych później) zamieszczony poniżej

kot1.jpg

kot2.jpg

Wygląda OK. Sterowanie dołem i górą osobno. No i teraz kilka pytań mi się nasuwa, a nigdzie w dokumentacjach nie mogę tego znaleźć.

Pyt. 1 W tym przypadku zastosowane są dwa zawory mieszające z siłownikami. Wszędzie gdzie czytałem dokumentacje do sterowników niezależnych do kotłów jest „podmenu” gdzie ustala się parametry podłączonych siłowników (np. czas pełnego obrotu: 60s, 120, 240s…). Tutaj w przypadku dokumentacji Vaillanta nic takiego nie widziałem. Chcę zastosować zestawy Afriso i teraz nie wiem skąd sterownik Vaillanta będzie wiedział, np. że doszedł już do krańcowej pozycji (bez wiedzy o czasie działania siłownika) i że np. dalsze „kręcenie” nie ma sensu.

Jak to jest rozwiązane w Vaillant i czy zestawy Afriso dają radę?

Pyt. 2 Abstrahując od pytania poprzedniego. Mając dwa niezależne obiegi i dwie niezależne krzywe grzania – jaką temperaturę ustala piec na swoim wyjściu? Załóżmy, że z krzywych grzewczych wyjdzie, ze dół powinien zasilany być wodą o temp. 35C, a góra 30C. Jaką temperaturę ustali sobie piec na wyjściu z sprzęgła, – rozumiem, że po to w sprzęgle jest pomiar, bo z punktu widzenia obwodów to jest „źródło” zasilania? Czy piec wiedząc, że potrzebuje max 35C to właśnie w taką temperaturę będzie celował na sprzęgle i zawór jednego obwodu będzie full otwarty, a drugi sobie podmiesza. Czy może w takiej sytuacji będzie celował np. w 45 na sprzęgle żeby mieć jakiś zapas regulacji dla obydwu obwodów? Pytanie czysto z gatunku ciekawe jak to jest rozwiązane.

Teraz wracamy do grzejników drabinkowych

Jak byście poradzili mi podłączyć te dwa grzejniki drabinkowe? Są one, jako coś dodatkowego na ręczniki i nie spodziewam się po nich czegoś extra – mają mieć podgrzewacze elektryczne. Myślałem nad kilkoma sposobami

1. Podłączyć je przed sprzęgłem i zasilać z pieca i jego pompy. Do tego może głowice termostatyczne na każdym z nich lub zwykle „pokrętło”. Czy taka konfiguracja może być problemem dla reszty układu tj. sprzęgła + obwodów.

2. Podłączenie grzejników (mają wspólną rurkę) do pompy np. dolnego obiegu

3. Potraktować jako osobny obieg i dołożyć kolejną pompę - wersja najmniej mi odpowiadająca

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odzew.

kot1.jpg

kot2.jpg

Edytowane przez milsa666

• 3 weeks później...

Ad1. Obydwa mieszacze są podłączone z kotłem i regulatorem za pośrednictwem modułu mieszacza np: VR-70 lub VR-71

Do samego układu mieszającego czyli pompy i zawory trójdroznego oraz siłownika z tego modułu przychodzi sygnał na siłownik, pompę oraz jeszcze dołączony czujnik pomiaru temperatury na wyjściu mieszacza, 'Kotły Vaillant oprucz czujnika temperatury na zasilaniu są wyposażone w czujnik umieszczony na powrocie. Z tych informacji sterowanie kotła wie iż temperatura na zasilaniu jest określona np: 45*C oraz powrotu np:30*C.

Należy dodać że siłownik wykonuje obrót skokowo, czyli obraca się powoli o okreslony kąt a następnie staje pozwalając na ustabilizowanie się temperatury wyjściowej na mieszaczu.

Aby uzyskać określoną temperaturę regulator poprzez siłownik wykonuje tyle skoków aby na wyjściu uzyskać temperaturę określoną w krzywej grzewczej dla danego obwodu.

Ad2. Masz dwa obwody ale możliwe są do ustawienia trzy krzywe grzewcze. Jedna dla samego kotła czyli dla obwodu bezpośredniego druga dla obiegu pierwszego po mieszaczu i trzecia dla obiegu drugiego po mieszaczu.

Kocioł działa na podstawie pogodówki dostosowując temperaturę poszczególnych obwodów względem temperatury na zewnątrz budynku i ustalonej zależności krzywej grzewczej.

Grzejniki drabinkowe radzę podłączyć bezpośrednio za sprzęgłem ale przed mieszaczami z dodatkową pompą jako obwód bezpośredni. Wtedy temperatura ich będzie zależna od krzywej grzewczej obwodu bezpośredniego.

Podłączenie ich bezpośrednio do kotła razem ze sprzęgłem będzie zakłócało pracę całego układu gdyż przy zamkniętych obu drabinkach przepływ w sprzęgle będzie inny niż w chwili gdy oba grzejniki drabinkowe się otworzą. To spowoduje problemy z regulacją wydajności pomp na mieszaczach.

Vaillant poprzez dane o temperaturze na zasilaniu i powrocie dostosowuje prędkość pompy obiegowej w kotle tak aby zoptymalizować spalanie pod względem zysków z kondensacji w związku z czym jeśli sprzęgło będzie bocznikowane obwodem drabinek to temperatura powrotu wzrośnie co kocioł odczyta powodując zmniejszenie prędkości pompy obiegowej.

Nie wiem ile pętli masz w tych 190m2 ale zasilił bym to bezpośrednio z jednego mieszacza.Tak naprawdę to dla dwóch obiegów podłogówki nie są potrzebne dwa układy mieszające tylko jeden.

Minusem takiego rozwiązania jest oczywiście brak wpływu na temperaturę poddasza i jeżeli pojawią się jakiekolwiek rozbieżności pomiędzy parterem a poddaszem to należało by je wyrównać za pomocą rotametrów czyli przepływomierzy zamontowanych na każdej pętli podłogówki.

Edytowane przez Mareks77

Tak.......... w Multimatic 700 namieszali jest to troszkę inaczej niż Calormatic 470

https://www.vaillant.pl/materia-y-szkoleniowe/podr-czniki/vrc/4c-ii-schematy-vrc-700-4-0020200789-02-889637.pdf

Schemat układu 1 według strony 77 - 78

Jeden układ mieszacza wywalasz.

Obwód bezpośredni kaloryferów podłączasz bez mieszacza bezpośrednio za sprzęgło.

Czujnik temperatury na zasilanie obiegu kaloryferów i odpowiednią KG

Edytowane przez Mareks77