bobrow 26.12.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Witam ,a ja po dwóch latach trzymania w kotłowni odłączonego pieca węglowego , sprzedałem go w tym roku- budżet przeznaczyłem na „awaryjne zasilanie” CO , a miejsce na dodatkową garderobę ( mam dwóch synów - a okazuje się , że po trzy kurtki „robocze” są im potrzebne wokół domu...)Ogólnie raczej nie za bardzo jestem ryzykantem ( albo tak o sobie myślę) , a jednak się „odważyłem”...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.12.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Zawsze można zastosować oba rozwiązania A tak zupełnie na poważnie jestem tu w całkowitej mniejszości, ale u siebie w domu mam i piec na ekogroszek i powietrzną PC. Kto bogatemu zabroni ... Miałem 6 lat kocioł na ekogroszek z podajnikiem w domu dobrze ocieplonym i z przyjemnością przeszedłem na pompę ciepła ... Myślałem że mimo że miałem nowoczesny kocioł , inteligentny sterownik i dość spore doswiadczenie w spalaniu i niskie zużycie opału że jest to bardzo ekonomczne , ale widzę od września jak mam pompę że mocno się myliłem ... Dla mnie obecnie w nowo budowanych domach montaż kotła na paliwo stałe to zwykły idiotyzm , bo nie jest to wcale ani tanie ani później tanie w eksploatacji. Opał coraz droższy i coraz gorszej jakości i robienie z siebie "palacza" nie ma żadnego sensu .. Kompletną pompę ciepła PW , wraz z bojlerem 300L , całym osprzętem i kompletnym montażem całej kotłowni można mieć za już około 20-22tys zł .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetbes 26.12.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Zawsze to kwestia indywidualna. U mnie piec już grzeje 3 sezon (pierwsze dwa w warunkach budowy, chyba wtedy lepiej się sprawdza niż PC). Pompę mam dopiero od tego sezonu to może się okazać, że za dwa lata też sprzedam piec a kotłownie oddam synom (też mam dwóch). @ bobrow Ale z tego co czytam w stopce to awaryjne zasilanie CO jest grzałką, a mnie zależało żeby mieć też ogrzewanie kiedy zabraknie prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 26.12.2017 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Nie spodziewałem się tak dużego odzewu ) Kwestie tego czy piwnica jest mi potrzebna czy nie zostawmy już dla mnie bo nie jest budowana z powodu kotłowni tylko strefy użytkowej - pralnia, sauna, siłownia, ew. bilard itp:) Będę ją miał stąd nie chciałbym do tych rozrachunków ją wliczać Tak czy inaczej daliście mi bardzo dużo do myślenia - pytanie teraz czy kierować się w stronę pompy ciepłą - gruntowa czy powietrze ? Do pompy ciepłą trzeba obowiązkowo zrobić OZC tak ? Z wstępnych moich obliczeń wynik mi: 7,7 - 9,5kW maksymalna moc grzewcza + 2kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU Czyli sugerowana moc przy pompie ciepła wychodzi 10-12kW Edytowane 26 Grudnia 2017 przez Tomek@gmail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 27.12.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Tak czy inaczej daliście mi bardzo dużo do myślenia - pytanie teraz czy kierować się w stronę pompy ciepłą - gruntowa czy powietrze ? Napiszę Ci z mojego doświadczenia, krótkiego ale jednak. Mam gruntówkę. Pionowe dolne źródło robiłem jak były zalane ławy i zrobione ścianki fundamentowe. Jednak informacji i czas jaki maiłem na wszystko było za mało, myślałem o powietrznej. Ale jak już zrobione dolne źródło to nie bedę przecież z niego rezygnował i zakładał powietrznej, zrobiłem A to trzeba było i B. Koszt ok 40t. Pewnie kto bogatemu zabroni...... tak niektórzy napiszą... . To wynikło niestety z pewnych braków u mnie. Nie powiem, z kosztów ogrzewania jestem zadowolony, ale wydając 17k na dolne źrodło ile miałbym lat na opłacanie rachunków większyk pewnie o parę stówek na rok? OZC robiłem jak już miałem SSO. Również za późno. Będąc przed wyborem ogrzewania i budową domu wybrałbym zwiększenie izolacji w porównaniu do obecnej byłaby wodna podłogówka i pewnie piec elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 27.12.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 OZC nie jest obowiązkowe, ale bardzo zalecane. PC jest dość precyzyjnym urządzeniem i powinna być dobrana jak najdokładniej. Czy gruntówka czy powietrzna to zależy od kasy jaką chcesz wydać. Gruntówka ma więcej zalet. Dla mniejszych mocy ceny zaczynają być zbliżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.12.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Witam serdecznie. Od kilku tygodni biję się mocno z myślami jaki system ogrzewania wybrać do domu - z racji, że budowę zaczynam na wiosnę to jest to ostatni moment na ewentualne rozkminy wyliczenia. Stąd mam kilka pytań: - co poza bezobsługowością jest na korzyść PC ? - czy tak długi "okres spłaty" PC jest warty załadowania raz w tygodniu pieca, wyniesienia popiołu (zakładam do tych wyliczeń podajnik 200kg) czy 2 razy do roku zniesienia worków ekogroszku do kotłowni. - jeśli decydować się na pompę ciepła to powietrzną czy gruntową ? Różnice w inwestycji są spore, zaś spłata wydłuża się jeszcze dalej. - jak z stanem części lub całym systemem PC po 15 latach ? Ile będzie do wymiany, co może się zepsuć ? Niemiło byłoby dokładać kosztów remontu do całego systemu w momencie w którym dopiero ma zacząć na siebie zarabiać. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i porady. Witaj, Dobrze, że rozważasz inwestycje w pompę ciepła. Odpowiedzi na Twoje pytania padło już sporo - co do mnie chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że niekoniecznie inwestycja w pompę ciepła musi sięgać 40 tysięcy złotych - rozważ pompę ciepła typu powietrze woda, a inwestycja spokojnie może być o blisko połowę tańsza. Co więcej - będzie pracowała w naszym klimacie równie efektywnie.Pompa ciepła jest używana cały roku, w odróżnieniu od kotła na paliw stałe ma również opcję chlodzenia, co w dzisiejszych czasach jest bardzo pożądaną funkcją wśród inwestorów. I jeszcze jedno - nie patrz pod kątem zwrotu inwestycji - ogrzewanie nie ma się zwracać, tylko służyć, ułatwiać życie. Nie jest grymasem, ale podstawowym systemem, jaki należy uwzględnić podczas budowy domu. W razie pytań o produkty firmy Viessmann - pompy ciepła z rodziny Vitocal, które szczerze polecam, zachęcam do zadawania pytań. Można również spytać o bezpłatną i niezobowiązującą wycenę, lub zaprosić na rozmowę specjalistę polecanego przez Viessmann, który doradzi i pomoże w instalacji. Raz jeszcze zachęcam do kontaktu i pozostaje do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 27.12.2017 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 A jak wychodzi z serwisowaniem i PC ? (na gwarancji i po gwarancji ?)Ile przepracuje mi dobra pompa ciepła ? 100 tys godzin ? Co po tym czasie ? Jakie ewentualne koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 A jak wychodzi z serwisowaniem i PC ? (na gwarancji i po gwarancji ?) Ile przepracuje mi dobra pompa ciepła ? 100 tys godzin ? Co po tym czasie ? Jakie ewentualne koszty 100000 h to dla dobrze dobranej pompie około 30-40 lat . Co potem ? to ociera się o filozofię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.12.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 A jak wychodzi z serwisowaniem i PC ? (na gwarancji i po gwarancji ?) Ile przepracuje mi dobra pompa ciepła ? 100 tys godzin ? Co po tym czasie ? Jakie ewentualne koszty Od samego początku, przez osiem lat nie zapłaciłem nic za serwisowanie (jedną drobną naprawę wykonałem samemu w cenie 50zł), a pompa pracuje rocznie około 2000h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.01.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Stąd mam kilka pytań: - co poza bezobsługowością jest na korzyść PC ? - czy tak długi "okres spłaty" PC jest warty załadowania raz w tygodniu pieca, wyniesienia popiołu (zakładam do tych wyliczeń podajnik 200kg) czy 2 razy do roku zniesienia worków ekogroszku do kotłowni. - jeśli decydować się na pompę ciepła to powietrzną czy gruntową ? Różnice w inwestycji są spore, zaś spłata wydłuża się jeszcze dalej. - jak z stanem części lub całym systemem PC po 15 latach ? Ile będzie do wymiany, co może się zepsuć ? Niemiło byłoby dokładać kosztów remontu do całego systemu w momencie w którym dopiero ma zacząć na siebie zarabiać. Witam, Zaletami pompy ciepła są najniższe koszty ogrzewania budynku (przy wyborze gruntowej pompy ciepła), brak zanieczyszczenia otoczenia budynku, brak potrzeby budowy oddzielnego pomieszczenia kotłowni oraz pomieszczenia do przechowywania opału. Dzięki rewersyjnej pracy sprężarki, pompa może być wykorzystywana do chłodzenia budynku w sezonie letnim. Gruntowa pompa ciepła wymaga wyższych nakładów finansowych, lecz w porównaniu do powietrznej, cechuje się wyższą sprawnością oraz bardziej stabilną pracą przy niższej temperaturze powietrza zewnętrznego. Elementem pompy, który określa żywotność urządzenia, jest sprężarka. W pompach ciepła z rodziny Logatherm zastosowane sprężarki mogą mieć przebieg do 80 000 godzin pracy, co przy rocznej pracy pompy wynoszącej ok. 2 500 godzin w przeliczeniu wynosi ok. 30 lat. Polecam wybór pomp ciepła marki Buderus, która posiada w swojej ofercie zarówno gruntowe, jak i powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 777 008. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 16.01.2018 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Dzięki forum, najprawdopodobniej zrezygnuję z pieca na paliwo stałe i wybiorę właśnie PC gruntową.Aktualnie waham się jeszcze przy wyborze firmy.Jedyne co mnie martwi to ewentualne naprawy np. po 10 latach od zakupu - czy części, które mogą się zepsuć są drogie ? Czy wszystkie firmy produkujące PC mają standard Q czyli, że części wymienne muszą być minimum 10 lat na rynku po zakończeniu sprzedaży danego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.01.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 PC składa się w kółko z tego samego.Nie dostaniesz identycznego podzespołu to znajdzie się "takie samo" innej firmy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 17.01.2018 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Czyli rozumiem, że nie będzie problemu w przypadku ewentualnej wymiany danej części. Orientuje się ktoś może jaki jest koszt wymiany sprężarki w przypadku jej uszkodzenia? Kto na forum robi najlepiej OZC ? :) Słyszałem, że kilka osób się tym tutaj zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 17.01.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Czyli rozumiem, że nie będzie problemu w przypadku ewentualnej wymiany danej części. Orientuje się ktoś może jaki jest koszt wymiany sprężarki w przypadku jej uszkodzenia? Kto na forum robi najlepiej OZC ? :) Słyszałem, że kilka osób się tym tutaj zajmuje. Napisz do Asolta w sprawie OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.01.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Dzięki forum, najprawdopodobniej zrezygnuję z pieca na paliwo stałe i wybiorę właśnie PC gruntową. Aktualnie waham się jeszcze przy wyborze firmy. Witam, wybierając firmę sprawdź zaplecze serwisowe, dostęp do autoryzowanych punktów serwisowych i salonów sprzedaży, jak i warunki gwarancji. Na przykładzie firmy Viessmann możesz sprawdzić autoryzowane salony w których otrzymasz porady i pomoc w wyborze i montażu urządzenia. Znajdziesz je TUTAJ Warunki gwarancji, jak i warunki przedłużenia gwarancji na urządzenie są dostępne pod linkiem: tutaj Dla Twojej informacji dodam jeszcze, że uruchomiliśmy dla Państwa usługę SERWIS 24 - 24-godzinny program opieki technicznej. Przez 365 dni w roku i 24 godziny na dobę udostępniamy Wam pomoc techniczno-serwisową. Pomoc skierowana jest zarówno do użytkowników naszych urządzeń, jak i do instalatorów oraz serwisantów. Profesjonalnie przygotowani konsultanci oraz doradcy techniczni są do waszej dyspozycji przez 24 godziny, niezależnie od pory dnia i roku. W przypadku, gdy konieczny okaże się przyjazd służb serwisowych, pracownicy Infolinii organizują ich przyjazd w jak najkrótszym czasie. Gdybyś miał dodatkowe pytania - służę pomocą Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 17.01.2018 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Jak jest możlwiosć podłaczenia gazu ziemnego to prosta sprawa a tak to trzeba się zastanwiać. Dla kogoś kto z pieca przeszedł na dobry piec z podajnikiem to rzeczywiście może się wydawać luksus, ale to nie jest ogrzewanie bezobsługowe, zabawy ze sterownikiem pieca czy pompy ciepła jest tyle samo, a w piecu dochodzi:-zasypywanie podajnika(pył)-wywalanie popiołu-czasem naprawa zabezpieczenia podajnika jak się np kamień trafi-rozpalanie jeśli nie ma automatycznej rozpalarki-grzanie wody latem prądem, lub częste rozpalanie-dodatkowe miejsce na worki z węglem,peletem-zamiawanie opału, rozładunek Natomiast pompa to:-pełna bezobsługowość (skontrolować raz na rok + serwis jak coś walnie)-możliwość dotacji z WFOŚIGW na czysto 20% wychodzi-dobre samopoczucie że nie dymimy i wydajniej ogrzewamy dom (przy gruntówce z kazdego kg węgla dostarczamy do domu 40% więcej energii niż paląc tym węglem w piecu) Powietrzna czy gruntowa?-Zależy czy wierzysz w nasz klimat, przez ostatnie lata mamy łagodne zimy więc powietrzne wychodzą lepiej, gruntowe z poziomym kolektorem średnio rocznie chyba wychodzą też fajnie jak dobre warunki gruntowe. Ja byłem nastawiony na powietrzną ale żona miała obiekcje co do tej dodatkowej dmuchającej ozdoby w ogródku dlatego dołozyłem 17tys na sondy bo piach wszedzie. Przy powietrznej miałbym z 600zł/rok więcej i licząc efektywny koszt dolnego źródła 12,8tys(reszta to dotacja) to starczyłoby to na 22 lata. Grzanie prądem?-To że przy instalacji zaoszczędzi się te nawet 50-60tys(podłogówka + gruntowa + dolne żródło - kable) to tego nie czuć, a płacić 6tys vs poniżej 2 tys rocznie czuć kilka razy w roku z każdym rachunkiem za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 -To że przy instalacji zaoszczędzi się te nawet 50-60tys(podłogówka + gruntowa + dolne żródło - kable) to tego nie czuć, a płacić 6tys vs poniżej 2 tys rocznie czuć kilka razy w roku z każdym rachunkiem za prąd Chcesz powiedzieć, że przy takim domu: Dom parterowy z poddaszem użytkowym 250m2 użytkowa, podloga 21cm EPS100, sciany 20cm grafit33, dach 20cm pianka, PC NIBE F1245 10kW, rekuperator vents 350 ogrzewanie pompą ciepła kosztuje Cię prawie 2K zł rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 18.01.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Chcesz powiedzieć, że przy takim domu: Dom parterowy z poddaszem użytkowym 250m2 użytkowa, podloga 21cm EPS100, sciany 20cm grafit33, dach 20cm pianka, PC NIBE F1245 10kW, rekuperator vents 350 ogrzewanie pompą ciepła kosztuje Cię prawie 2K zł rocznie? Jak grzeje w G11 albo zużycie CWU jest duże to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 18.01.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Jak grzeje w G11 albo zużycie CWU jest duże to czemu nie 2 tys pln na rok przy 250m2 wg ciebie i Kaizena to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts