Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła vs paliwo stałe

Tomekgmail

Recommended Posts

2 tys pln na rok przy 250m2 wg ciebie i Kaizena to dużo?

Przy PC z COP 4,81 i przy tak ocieplonym domu, przy odpowiednio dobranej i wykorzystywanej taryfie - tak, dużo. Chyba, że wliczone astronomiczne zużycie CWU albo grzanie tylko w drogiej strefie g12.

Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2 tys pln na rok przy 250m2 wg ciebie i Kaizena to dużo?

Absolutnie nie, to dobry wynik:)

Natomiast grzejąc w 2T i cenie 1kWh ok. 36groszy (tyle u mnie wychodzi) daje to 5500kWh x COP4 -> 22000kWh ciepła a to już nie tak mało. Dlatego podejrzewam, że te koszty to grzanie (przynajmniej częściowo) w 1T lub razem z CWU.

Widzę że to 2tys wywolalo gownoburze;). Napisałem że <2000zl bo to bezpieczna wartość nie skupiając się na konkretnym modelu pompy czy dobrym ociepleniu.

Jeśli chodzi o mój konkretny przypadek to do dziś poszło 2600kwh(w tym 150 grzałki). A to z powodu pierwszego sezonu. Przy pierwszej sesji wygrzewania pompa chodziła 24h przez 2 tygodnie.

Do ok -5 na zew da się utrzymać 21 stopni przy pracy tylko w taniej taryfie więc przy takiej zimie spokojnie możnaby się z samym ogrzewaniem w 1000zl na tych 250m wyrobić, do tego jeszcze CWU które nie będzie tylko w taniej i nie wiem jakie będzie zużycie

• 3 weeks później...
Dzięki forum, najprawdopodobniej zrezygnuję z pieca na paliwo stałe i wybiorę właśnie PC gruntową.

Aktualnie waham się jeszcze przy wyborze firmy.

Jedyne co mnie martwi to ewentualne naprawy np. po 10 latach od zakupu - czy części, które mogą się zepsuć są drogie ?

Czy wszystkie firmy produkujące PC mają standard Q czyli, że części wymienne muszą być minimum 10 lat na rynku po zakończeniu sprzedaży danego modelu.

Witam,

Wybór gruntowej pompy ciepła będzie znakomitym rozwiązaniem jako alternatywa dla kotła na paliwo stałe. Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonego urządzenia zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Nasze pompy ciepła wykonane są z elementów o najwyższej jakości, co gwarantuje wysoką efektywność pracy oraz długą żywotność.

Na pompy ciepła możemy uzyskać gwarancję do 5 lat. Jednak żywotność gruntowej pompy ciepła jest limitowana trwałością sprężarki. W pompach ciepła z rodziny Logatherm zastosowane sprężarki mogą mieć przebieg do 80 000 godzin pracy, co przy rocznej pracy pompy wynoszącej ok. 2 500 godzin, co w przeliczeniu wynosi ok. 30 lat. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o naszych pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus