Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bulgotanie w rurach i wylewające szambo

Wawaholic

Recommended Posts

Witam. Być może ktoś spotkał się z problemem jaki mam i pomoże z rozwiązaniem.

Problem jest następujący:

Mieszkam z żoną w budynku, w którym są 4 mieszkania. Mieszkanie na parterze. Każde z mieszkań ma oddzielne wejście z zewnątrz, oddzielne instalacje ( chyba), oddzielne szamba.

Do tej pory szambo wybieraliśmy w miarę regularnie co 1,5 - 2 miesiące. Niestety teraz się to zmieniło ( pomimo braku zmiany zużycia wody). Od 2 miesięcy szambo wybieramy co 3 tygodnie. W międzyczasie pojawiło się bulgotanie w rurach.

Szambo ma pojemność 8m3.

Dzisiaj szambo wylało po raz kolejny.

17 listopada, po wybraniu spisałem licznik wody i do dzisiaj zużyliśmy 7 m3 wody a szambo wylało po taz drugi czyli 16m3....

czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną?

Jak to sprawdzić?

Będę wdzięczny za pomoc...

Czy pozostałe mieszkania też były zamieszkane od czasu gdy wy zamieszkaliście? Oprócz wód deszczowych zalewających wasze szambo, jaka jest pewność że każde mieszkanie ma osobne szambo??? Nawet jeśli tak jest narysowane na mapie (papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie), to jeszcze nic nie znaczy, warto to zweryfikować (woda z biała emulsją lub wapnem). Jestem stary i takie cuda w instalacjach kan-dren widziałem, że ho, hO, HO!

Teraz widzę nowy Twój post, cudów nie ma. Mieszkanie nad Tobą ma wspólny pion kanalizacyjny czyli przynajmniej wspólny pion ma wspólne szambo. A może jest wspólne szambo na wszystkie mieszkania ? To bardziej prawdopodobne. Jak jest prawie pełne to bulgoce. Jeśli wyleje na podwórzu to pies mordę lizał, gorzej jeśli wyleje wam spod deski porcelanowego telefonu:(:(:( Właścicielowi nowej łazienki (remont łazienki i podłóg w całym mieszkaniu) na parterze bloku tak chlupło przed świetami , był zaaaaaaaaaaaaachwyconyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy. Mojemu koledze tak się trafiło:eek::eek::eek:

Edytowane przez Bertha

Po wypompowaniu szamba do dna, nie spuszczaj wody i obserwuj którędy ewentualnie nacieka . Jak się miało wybieranie szamba dotychczas do oczytów m^3 z licznika wody? Jeśli mniej wybierałeś niż m^3 wody według licznika wody, to może szambo nie było szczelne i wyciekało w grunt? Po dłuższym czasie na dnie odlożył sie osad twardy jak beton, zrobiło się szczelne i teraz m^3 wody = m^3 wypompowanym przez szambelanów (mały zbiornik 3,5 m^3, na dużej cieżarówce 6,0 m^3, jest napisane na boku ). Miałem szambo przez kilkanaście lat albo i dłużej i wiem jaka to rozkosz.

Wszyscy wywożą szambo. Częstotliwość rożna bo rożna ilość osób w mieszkaniach.

U mnie większa częstotliwość wybierania zbiegła sie z pojawieniem sie bulgotania. Bulgotanie występuje nawet zaraz po wybraniu szamba.

Pozostaje mi podłączenie fo kanalizacji ale nie wiem jakie to mogą być orientacyjne koszty (kanalizacja w drodze, przyłącze przy mojej bramie jakieś 2 m od szamba)

Zorientuj się w waszych wodociągach i podłączaj, to się teraz robi chyba na zgłoszenie. To jest draństwo, że deweloper nie podłączył budynku do sieci kanalizacyjnej, gdy brakuje kilku metrów. Zrób przyłącze razem z sąsiadem z góry to koszt : 2. Bulgotanie to mogą byc jakieś gluty? w rurze.

Bulgotanie w rurach to powietrze które nie ma się jak wydostać ze zbiornika, sprawdź odpowietrzenie szamba być może jest niedrożne. Dodatkowo jeśli bulgocze to musi się dostawać lewa ciecz, albo nieszczelnością zbiornika, albo jakimś lewym przyłączem, albo jakimś innym miejscem. Możesz zamontować pływak w zbiorniku z sygnalizatorem przepełnienia.