Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam . W Przyszłym roku chcielibyśmy trochę wziąć się za dom budowany lata 86/7 z dwóch pustaków nieocieplony . Poniżej wymienię problemy jakie są najbardziej uciążliwe .

1. Grzyb: brak wentylacji nie ma kratek w pokojach ? Zaczął wychodzić teraz na miejscu styku ściany z sufitem a tak to koło okien i od dołu przy podłodze która będzie do roboty . Czy wybijać kratki pomiędzy pokojami ? Pomoże to coś ?

2. Dom pęka w połowie od strony balkonu balkon nie jest podparty niczym i są tregle w domu i balkon na drutach zbrojeniowych i treglach włożonych w kawałek domu i od tego kawałka pęka pół domu . Czy zrobienie podpór pod balkon powinno pomóc ?

3 . Strasznie ciagnie zimno od podług . Ojciec mówi że była tam wata szklana no a podłogi z desek . Teraz pewnie przegniła i jest woda albo bajoro bo szczerze nie wiem co tam pod deskami :) W planach przy robieniu podług jest przy okazji ocieplenie i zaizolowanie fundamentów i to wszystko chcemy zrobić pianą bo chłopak w rodzinie ma swoją firmę i to robi więc wyjdzie myślę nie drogo, ale to zobaczymy jak nam powie ile to wyniesie . Czy skuwać całą posadzkę i od nowa wszystko robić ale wiadomo koszta wzrosną czy tą pianą zaizolować i ocieplić starą posadzkę w której pewnie jest gruz i żadnego styropianu czy czegokolwiek . Dodam że grunt nie rozpieszcza bo jest glina a na głębokości ok 2 m ił kiedyś na tym terenie z tego co nam wiadomo było jezioro i w każdej po kolei chałupie jest grzyb i pękające ściany bo wszystko osiada :)

4. Izolacja i ocieplenie fundamentów : Plan jest pianą poliuretanową bo ktoś w rodzinie tym sie zajmuje . Od podłogi idzie grzyb mamy nadzieję że ocieplenie może pomóc i kuć ten grzyb i jakimś preparatem. Dodam że fundament jest praktycznie cały pod ziemią jak się ociepli zmierzamy odkopać i moze też trochę ten problem z grzybem przez to . Wiem że niektóre problemy wiążą się ze sobą dlatego proszę o porady i wytyczne co jak .

Jest co robić czekam na porady i dodaje zdj z grzybem i pękających ścian

https://forum.murator.pl/topic/234759-ma%C5%82y-wi%C4%99kszy-remont-domu/

Bez obejrzenia domu ciężko wyrokować. Grzyb może być spowodowany nie tylko brakiem izolacji, co brakiem ocieplenia i przemarzaniem ścian na wylot.

balkon i pękniecie - powinien obejrzeć konstruktor.

podłoga - trzeba zrobić izolacje pionowe i poziome fundamentów, skoro woda podchodzi. A dopiero potem ocieplenie.

Zastanów się czy jest sens pchać niewyobrażalne pieniądze w reanimację starej mokrej budy na niepewnym gruncie by doprowadzić ją do współczesnych standardów?

Grzyb jest rakotwórczy.

https://forum.murator.pl/topic/234759-ma%C5%82y-wi%C4%99kszy-remont-domu/#findComment-7457240

wiesz dom rodzinny więc sentyment jest tym bardziej że jest góra nie wykończona do roboty zawsze tam można robić jakbym chciał mieszkać a rodzice i tak będą tu jednak trzeba coś robić :) Jeśli chodzi o izolacje podłóg i fundamentów oraz ocieplenie mogę to zrobić pianą bo chłopak z rodziny ma firmę i za fundamenty powiedział że chce tysiaka wiec podłogi myślę że też nie będzie dużo :) Tym bardziej, że wszystko będziemy robić sami z ojcem ewentualnie kogoś do pomocy wziać bo najdroższa jest robocizna nie materiały :) Edytowane przez wodzugbw
nieskończony wątek
https://forum.murator.pl/topic/234759-ma%C5%82y-wi%C4%99kszy-remont-domu/#findComment-7457821

jest i piana do izolowania nie wchłaniająca wody typowo tylko do izolacji masz inną pianę a do ocieplenia masz inną . Chciałbym usłyszeć kogoś kto tym izolował i ocieplał :) Bo z tego co wiem i czytałem to jest izolacja pianą zresztą tu na forum nie wiem czy nie widziałem gdzieś izolacji pianą :)
https://forum.murator.pl/topic/234759-ma%C5%82y-wi%C4%99kszy-remont-domu/#findComment-7458165

Pianka zamknięto-komórkowa ma szerokie zastosowanie jako hydroizolacja wiec takie piany też są pytanie czy ktoś robił czy lepiej tą mazią smarować ? No i jaką tą maź ? Bo kolega ostatnio ten lepik kupował, ale sam go grzał nie gotowy tylko w kawałku i do grzania . Który lepszy gdybym tej hydroizolacji fundamentów nie robił pianą bo widzę dla wielu jest to tutaj nowy temat i nie słyszeli o tym :)
https://forum.murator.pl/topic/234759-ma%C5%82y-wi%C4%99kszy-remont-domu/#findComment-7459397