Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam . W Przyszłym roku chcielibyśmy trochę wziąć się za dom budowany lata 86/7 z dwóch pustaków nieocieplony . Poniżej wymienię problemy jakie są najbardziej uciążliwe .

1. Grzyb: brak wentylacji nie ma kratek w pokojach ? Zaczął wychodzić teraz na miejscu styku ściany z sufitem a tak to koło okien i od dołu przy podłodze która będzie do roboty . Czy wybijać kratki pomiędzy pokojami ? Pomoże to coś ?

2. Dom pęka w połowie od strony balkonu balkon nie jest podparty niczym i są tregle w domu i balkon na drutach zbrojeniowych i treglach włożonych w kawałek domu i od tego kawałka pęka pół domu . Czy zrobienie podpór pod balkon powinno pomóc ?

3 . Strasznie ciagnie zimno od podług . Ojciec mówi że była tam wata szklana no a podłogi z desek . Teraz pewnie przegniła i jest woda albo bajoro bo szczerze nie wiem co tam pod deskami :) W planach przy robieniu podług jest przy okazji ocieplenie i zaizolowanie fundamentów i to wszystko chcemy zrobić pianą bo chłopak w rodzinie ma swoją firmę i to robi więc wyjdzie myślę nie drogo, ale to zobaczymy jak nam powie ile to wyniesie . Czy skuwać całą posadzkę i od nowa wszystko robić ale wiadomo koszta wzrosną czy tą pianą zaizolować i ocieplić starą posadzkę w której pewnie jest gruz i żadnego styropianu czy czegokolwiek . Dodam że grunt nie rozpieszcza bo jest glina a na głębokości ok 2 m ił kiedyś na tym terenie z tego co nam wiadomo było jezioro i w każdej po kolei chałupie jest grzyb i pękające ściany bo wszystko osiada :)

4. Izolacja i ocieplenie fundamentów : Plan jest pianą poliuretanową bo ktoś w rodzinie tym sie zajmuje . Od podłogi idzie grzyb mamy nadzieję że ocieplenie może pomóc i kuć ten grzyb i jakimś preparatem. Dodam że fundament jest praktycznie cały pod ziemią jak się ociepli zmierzamy odkopać i moze też trochę ten problem z grzybem przez to . Wiem że niektóre problemy wiążą się ze sobą dlatego proszę o porady i wytyczne co jak .

Jest co robić czekam na porady i dodaje zdj z grzybem i pękających ścian

Bez obejrzenia domu ciężko wyrokować. Grzyb może być spowodowany nie tylko brakiem izolacji, co brakiem ocieplenia i przemarzaniem ścian na wylot.

balkon i pękniecie - powinien obejrzeć konstruktor.

podłoga - trzeba zrobić izolacje pionowe i poziome fundamentów, skoro woda podchodzi. A dopiero potem ocieplenie.

Zastanów się czy jest sens pchać niewyobrażalne pieniądze w reanimację starej mokrej budy na niepewnym gruncie by doprowadzić ją do współczesnych standardów?

Grzyb jest rakotwórczy.

wiesz dom rodzinny więc sentyment jest tym bardziej że jest góra nie wykończona do roboty zawsze tam można robić jakbym chciał mieszkać a rodzice i tak będą tu jednak trzeba coś robić :) Jeśli chodzi o izolacje podłóg i fundamentów oraz ocieplenie mogę to zrobić pianą bo chłopak z rodziny ma firmę i za fundamenty powiedział że chce tysiaka wiec podłogi myślę że też nie będzie dużo :) Tym bardziej, że wszystko będziemy robić sami z ojcem ewentualnie kogoś do pomocy wziać bo najdroższa jest robocizna nie materiały :) Edytowane przez wodzugbw
nieskończony wątek

jest i piana do izolowania nie wchłaniająca wody typowo tylko do izolacji masz inną pianę a do ocieplenia masz inną . Chciałbym usłyszeć kogoś kto tym izolował i ocieplał :) Bo z tego co wiem i czytałem to jest izolacja pianą zresztą tu na forum nie wiem czy nie widziałem gdzieś izolacji pianą :)

Pianka zamknięto-komórkowa ma szerokie zastosowanie jako hydroizolacja wiec takie piany też są pytanie czy ktoś robił czy lepiej tą mazią smarować ? No i jaką tą maź ? Bo kolega ostatnio ten lepik kupował, ale sam go grzał nie gotowy tylko w kawałku i do grzania . Który lepszy gdybym tej hydroizolacji fundamentów nie robił pianą bo widzę dla wielu jest to tutaj nowy temat i nie słyszeli o tym :)