Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty - zostawić czy rozebrać

kresia00

Recommended Posts

woda wylała sie z pompy przed praca podobno płukali pompę a wyglądał na getsy musieli go łopatami po wylewce rozgarniać bo jak kupa spadał

ale możliwe że mieszali 3 auta były podobno na tego z pompą wyszło 7 metrów a na 2 pozostałe po 10 i razem posżło 27 m

ale wole stracic te kase na beton niż spać niespokojnie - jutro wyszukam 2 różnych innych kierowników budowy i 2 firmy które od fundamentów po dach robią takie domy i ustale co dalej robić - jezeli ich wskazówki bd zgodne to rozbieram te fuszere i wyganiam partaczy a zatrudnie ludzi ktorzy maja czas i pojecie

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spory ten fundament masz skoro aż 27 m3 betonu poszło, a ława wąska dość. Weź sobie policz są kalkulatory dostępne do liczenia zapotrzebowania na beton. Ja z fachowcami miałem umowę taką że nie lejemy żadnego betonu póki nie będzie odebrane zbrojenie przez KB i przeze mnie i zanim nie porobię zdjęć czy nie nakręcę filmu, oraz nie dokonamy pomiaru. Trudną sprawę masz, rozbieranie i kucie takich ław to przykra sprawa ale jeśli będzie konieczność to tak trzeba zrobić. Przy okazji nie masz także bednarki wewnątrz zbrojenia więc też warto się tym zająć.

ale możliwe że mieszali 3 auta były podobno na tego z pompą wyszło 7 metrów a na 2 pozostałe po 10 i razem posżło 27 m

To wychodzi 112,5mb ławy o szerokości 60cm i wysokości 40cm (a Twoje nie wyglądają na takie szerokie). U mnie na ławy poszło 13,5m3.

Druga sprawa, to czemu nie są równej szerokości? Tak jest w projekcie? W gotowcu miałem ławy 60x30 (do dostosowania wg warunków gruntowych).

Na to stawia się ścianę fundamentową - z kolei bez sensu wywalać kasę i dawać ją szerszą, niż mur.

Pomysł bardzo dobry tylko jedno ale , ławy u góry są za wąskie.,miejscami 45 cm jak pisze autor.

Jeszce wracając do pomysłu wylania nowych ław na starych. To w miejscach gdzie wykonane ławy są zdecydowanie za wąskie w stosunku do projektu, np. 45cm zamiast 60, trzeba je poszerzyć (do głębokości posadowienia) uzupełniając wykopaną ziemię chudziakiem. A potem jak pisałem wcześniej na wierzchu starych ław wykonać nowe - tym razem poprawnie.

Jeszce wracając do pomysłu wylania nowych ław na starych. To w miejscach gdzie wykonane ławy są zdecydowanie za wąskie w stosunku do projektu, np. 45cm zamiast 60, trzeba je poszerzyć (do głębokości posadowienia) uzupełniając wykopaną ziemię chudziakiem. A potem jak pisałem wcześniej na wierzchu starych ław wykonać nowe - tym razem poprawnie.

Też tak myślę, że to najbardziej sensowne rozwiązanie w tym momencie. Chociaż autor wątku powinien zwrócić uwagę na głębokość posadowienia obecnych ław, bo na zdjęciu wygląda to płytko. Chyba, że fundamenty mają być później jakoś dodatkowo obsypane.

To wychodzi 112,5mb ławy o szerokości 60cm i wysokości 40cm (a Twoje nie wyglądają na takie szerokie). U mnie na ławy poszło 13,5m3.

Druga sprawa, to czemu nie są równej szerokości? Tak jest w projekcie? W gotowcu miałem ławy 60x30 (do dostosowania wg warunków gruntowych).

Na to stawia się ścianę fundamentową - z kolei bez sensu wywalać kasę i dawać ją szerszą, niż mur.

Mi na ławę poszło 13m3, na ścianę 17,5m3,

Ławy 60x40. Robiłem zgodnie ze sztuką budowlaną , dla siebie.

kresia00 więcej błędów nie mogli już popełnić.

Kumpel pod kurnik tak zrobił jak na załączonych zdjęciach tyle że dał dystanse z kostki brukowej i łączniki zbrojenia.

To po prostu partacze, pewnie umowy żadnej nie miałeś.

Rozbiórka na pewno a pytanie czy można wykorzystać ten beton z ław do czegoś?

np przy wylewaniu nowych law do świeżego betonu dodać ten stary skruszony ? czy wykorzystać do czegoś innego jak podsypke pod podłogę i wjazd do garażu ?

by zminimalizować straty podobno można odzyskać też stal

np przy wylewaniu nowych law do świeżego betonu dodać ten stary skruszony ? czy wykorzystać do czegoś innego jak podsypke pod podłogę i wjazd do garażu ?

Można też jak się nie wie co się pisze milczeć.

W sumie to nie widziałem na własne oczy kucia ław, ale mniemam że będzie to na zasadzie kucia do prętów co powiedzmy metr, cięcie prętów ławy na odcinki i wyciąganie koparką. Skucie ławy tak żeby pręty dało się odzyskać to chyba byłaby sztuka i zajmie kupę czasu.

Niestety ale ze skruszonym betonem w tej sytuacji niewiele zrobicie,na pewno nie nada się do ponownego wykorzystania w fundamentach,w ten sposób można je osłabić.Taki beton można np. wykorzystać do podbudowy pod drogę ale najpierw trzeba pozbyć się stali co jest trudne i bardzo pracochłonne.Są oczywiście firmy które kruszą taki beton,a odzyskaną stal skupują w cenie złomu-ale przy takiej ilości nieopłacalne.Generalnie nie kombinujcie za bardzo bo to się ponownie zemści,życzę mądrych decyzji...

Można też jak się nie wie co się pisze milczeć.

Można też , jak się nie wie czy nie chce doradzić , nic nie pisać . Dla opamiętania dedykuję koledze Jajmar nieznaną mu (chyba ) myśl św.Tomasza z Akwinu która zdaje się być jak najbardziej na miejscu

Zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania,

że muszę coś powiedzieć na każdy temat

i przy każdej okazji.

Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek.

Edytowane przez tomraider