fryta54 27.12.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Murarze wymurowali mi wnęki na okna o 20 cm za wysoki od góry. Będę musiał górę wnęk uzupełnić, wymyśliłem że najlepiej będzie uzupełnić to BK przyklejanym i przykręcanym po dwie kotwy na pustk. Moje pytaniaJaki klei/ zaprawa najmocniejsza do klejenia BK do nadproża (prace wykonywane w okolicach ) stopniJakie kołki dyble do potrzymania? dyble jak do styropianu czy zwykłe kołki rozporowe?Może jakieś inny ciekawe rozwiazanie?(Rolety nadprożowe odpadaja).Może ktoś wykonywał takie czyności, jakie doświadczenia, pojawiły się jakieś pękniećia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 A nie lepiej dać tam materiał izolacyjny który masz na elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.12.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 cm17 możesz. Najpierw zrób test czy utrzyma.Ja bym po przyklejeniu i związaniu zrobił bruzdy w bk i filarkach ścian i zatopił tam pręty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fryta54 27.12.2017 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Styropianu tam dać nie moge (firma od okien powiedziała że okna bedą się słabo trzymac), bruzdy i pręty zbojeniowe niezły pomysł jak juz bede wiedział jakie dac kołki i klei, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Okna zwykle trzymają się gdzie indziej...Zamiast prętów, daj dużo siatki elewacyjnej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fryta54 28.12.2017 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Jak analizie tematu u murarzy itd stanęło, że będę dokladał jezcze jedno nadproż od spodu albo poprzykręcam belki drewniane. Ma ktoś jakieś dośwoadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 28.12.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Daj styrodur, siatka elewacyjna x 2 + klej + pokołkuj (kołki dopiero na warstwę zbrojącą, jak przy okładzinach klinkierowych). Nic ci nie pęknie. I ciepłe nadproże będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.12.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Jak analizie tematu u murarzy itd stanęło, że będę dokladał jezcze jedno nadproż od spodu albo poprzykręcam belki drewniane. Ma ktoś jakieś dośwoadczenia w tym temacie?Murarze zbytniego polotu nie wykazują....Ty za to będziesz płacił. Kombinujecie jak koń pod górkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 28.12.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Drewna nie dawaj to lipa. Okna mocuje się do góry , przy małych oknach można bez. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fryta54 28.12.2017 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Murarze nie dają inicjatywy bo niedogadanie się odnośnie rolet i wymurowali nie tak jak myślałem. Chcemy zrobić to wspólnie po wspólnych kosztach. jakoś montowanie od góry okna 200x235 do styroduru mnie nie przekonuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 28.12.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 To że Ciebie nie przekonuje to nie znaczy że będzie źle,w takie miejsca podkleja się właśnie styropian albo styrodur.Nadproże podwójne też może być ale robisz mostek,jeśli Tobie odpowiada takie rozwiązanie to ok,podklejanie i mocowanie pustaków to zły pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Okno nie może być wyższe? Jeżeli nie, to ciepło jednak myślałby o montażu skrzynek na roletę wypchanych styropianem albo wełną i podciągnął tam przewód zasilający i sterujący. Rozwiązują dobrze obecny problem, a w przyszłości dają możliwość zamontowania rolet (jak nie Tobie, to potencjalnemu nabywcy co może uatrakcyjnić ofertę sprzedaży tego domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.12.2017 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Najprościej i najbezpieczniej dać poszerzenia systemowe do okien. Ja dałem w swoich oknach od góry poszerzenia 10 cm w celu zniwelowania mostka termicznego od betonowego nadproża. Zamawiasz okna z poszerzeniami i po problemie, a klejenie BK to lipa z sosem. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fryta54 29.12.2017 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Poszerzeń nie chce bo trzeba je wykończyć KG w środku którego nie lubię i są drogie. Proszę i informacje zwolenników styroduru o szerszą informacje na ten temat. Chociażby górna cześć ramy będzie montowana tylko do styrodur? Jak to proponujecie zrobić skleić dwie płyty ze sobą? Dodam, że będę montować rolety podtynkowe (naprożowych nie chcę bo robią mostek termiczny). Bede niezmiernie wdzieczny jak napiszecie dlaczego jakies rozwiązanie to lipa. A co z przykręceniem belki drewnianej? Dlaczego belki betonowe maja zrobić mostek? Mozna je przecież ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.12.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Wisienki rosną na wiśni, gruszki na gruszy, nadproża drewniane w drewnianym domu.KG drogi , belki drewniane musisz obrobić a tynkować drewno niewielu umie. Drewno się odkształca ciągle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.12.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Styrodur w małym oknie może być w dużym nie ma nawet takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 29.12.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Czasem się zdarza że właśnie są poszerzenia i wtedy nie trzeba zabudowy z płyt robić ale np przykleić styrodur siatka + klej i można tynkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 będę montować rolety podtynkowe (naprożowych nie chcę bo robią mostek termiczny). A podtynkowe nie robią mostku? Jeszcze większy, bo zabierasz materiał izolacyjny o dużo lepszej lambdzie, niż konstrukcyjny. Nadokienne robią mniejszy mostek - policz sobie U przegrody w tym miejscu w obydwu wersjach. Skoro i tak chcesz rolety, to nie ma sensu to kombinowanie z wysokością otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 29.12.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Kaizen chyba jednak się mylisz. Zakladam że chodzi Ci o nadstawne rolety, które nawet z wkładem styropianowym są zimniejsze niż dobrze zrobione podtynkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarW 29.12.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Przerabiałem ten temat. Zrobiłem u siebie właśnie w ten sposób, że bloczki BK zostały przyklejone na klej do BK. Nadproże zostało nawiercone i za pomocą kotwy chemicznej zostały wklejone śruby w celu dokręcenia bloczków. Na całość przyszła siatka i tynk CW. Nic nie pęka. Rozwiązanie na pewno tańsze niż poszerzenia nad oknami, które i tak od środka czymś będziesz musiał obrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts