Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podklejenie BK do naproża

Recommended Posts

Murarze wymurowali mi wnęki na okna o 20 cm za wysoki od góry. Będę musiał górę wnęk uzupełnić, wymyśliłem że najlepiej będzie uzupełnić to BK przyklejanym i przykręcanym po dwie kotwy na pustk. Moje pytania

Jaki klei/ zaprawa najmocniejsza do klejenia BK do nadproża (prace wykonywane w okolicach ) stopni

Jakie kołki dyble do potrzymania? dyble jak do styropianu czy zwykłe kołki rozporowe?

Może jakieś inny ciekawe rozwiazanie?(Rolety nadprożowe odpadaja).

Może ktoś wykonywał takie czyności, jakie doświadczenia, pojawiły się jakieś pękniećia??

Jak analizie tematu u murarzy itd stanęło, że będę dokladał jezcze jedno nadproż od spodu albo poprzykręcam belki drewniane. Ma ktoś jakieś dośwoadczenia w tym temacie?
Murarze zbytniego polotu nie wykazują....Ty za to będziesz płacił.

Kombinujecie jak koń pod górkę! :D

Okno nie może być wyższe? Jeżeli nie, to ciepło jednak myślałby o montażu skrzynek na roletę wypchanych styropianem albo wełną i podciągnął tam przewód zasilający i sterujący. Rozwiązują dobrze obecny problem, a w przyszłości dają możliwość zamontowania rolet (jak nie Tobie, to potencjalnemu nabywcy co może uatrakcyjnić ofertę sprzedaży tego domu).

Poszerzeń nie chce bo trzeba je wykończyć KG w środku którego nie lubię i są drogie. Proszę i informacje zwolenników styroduru o szerszą informacje na ten temat. Chociażby górna cześć ramy będzie montowana tylko do styrodur? Jak to proponujecie zrobić skleić dwie płyty ze sobą? Dodam, że będę montować rolety podtynkowe (naprożowych nie chcę bo robią mostek termiczny). Bede niezmiernie wdzieczny jak napiszecie dlaczego jakies rozwiązanie to lipa. A co z przykręceniem belki drewnianej? Dlaczego belki betonowe maja zrobić mostek? Mozna je przecież ocieplić.

będę montować rolety podtynkowe (naprożowych nie chcę bo robią mostek termiczny).

A podtynkowe nie robią mostku? Jeszcze większy, bo zabierasz materiał izolacyjny o dużo lepszej lambdzie, niż konstrukcyjny. Nadokienne robią mniejszy mostek - policz sobie U przegrody w tym miejscu w obydwu wersjach.

Skoro i tak chcesz rolety, to nie ma sensu to kombinowanie z wysokością otworu.

Przerabiałem ten temat. Zrobiłem u siebie właśnie w ten sposób, że bloczki BK zostały przyklejone na klej do BK. Nadproże zostało nawiercone i za pomocą kotwy chemicznej zostały wklejone śruby w celu dokręcenia bloczków. Na całość przyszła siatka i tynk CW. Nic nie pęka. Rozwiązanie na pewno tańsze niż poszerzenia nad oknami, które i tak od środka czymś będziesz musiał obrobić.