Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocena projektu na bazie z139 i z11 120

Recommended Posts

Witam, właśnie dostałam projekt domu i chciałabym prosić mądre głowy o ocenę. Ja już tak długo na niego patrzę, że już nic nie wiem. Schody nie będą zrobione, bo na razie nie są potrzebne i nie wiadomo, czy w ogóle będą...

Każda uwaga cenna.

Kolega mi powiedział, że w salonie ciężko będzie zmieścić w takim ustawieniu stół i kanapę, i że lepiej zmniejszyć sypialnię o 50 cm a dodać do salonu, co Wy na to? wtedy musiałabym zmienić ustawienie w sypialni, ale nie wiem na jakie...

rzut domu (2)-1.jpg

Edytowane przez ewachowiak

Na dwóch oddzielnych, to lepiej czy gorzej? Pomiędzy garażem a domem ma być zadaszenie na całej długości. Kotłownia miała być w tym małym pomieszczeniu z lewej strony przy drzwiach, tak jak w pierwowzorze z11, ale podobno się nie da, bo kubatura jest za mała na piec gazowy. A gdyby w tym pomieszczeniu pomiędzy tym pomieszczeniem a łazienką zostawić jeden pustak wolny i nie robić zamkniętego obiegu, to czy wtedy mógłby tam być piec gazowy? Jakoś nie uśmiecha mi się go mieć w łazience:(

Generalnie bardzo mały domek, nie warto budować zbyt małego domku, gdyż jest dużo kosztów niezależnych od metrażu i małe domki nie są zbyt tanie w budowie. Niezależnie od metrażu musisz ponieść koszty np. projketu, papierologii, przyłączy, schody, komin itp

Garaż - 3,24 m to bardzo wąski garaż, zerknij na rzut gdzie samochód jest autentycznych wymiarów i nie otworzysz obydwu drzwi swobodnie. Po drugie garaż masz oddzielnie, z jednej strony to plus ale kosztowo musisz wykonać elewację garażu z każdej strony co podroży koszt. Druga kwestia, to sama filozofia, budujesz garaż, który ma większą powierzchnię od salonu...??? NIe lepiej wyrzucić garaż jak masz ograniczonybudżet i zbudować fajny 100 metrowy domek parterowy bez poddasza (odchodzi koszt schodów i stropu)

Domek mały, więc trudno cokolwiek powiedzieć. Musisz mieć kotłownię przynajmniej 2,5 - 3m2 na piec, zbiornik na wodę, pralkę itp.

Jedna łazienka bez wanny - do przemyślenia. Po co Tobie okno w tej łązience z widokiem na garaż? Przecież tam światła wogóle nie będzie. Jak coś to łazienka z prysznicem, bez okna i ewentualnie można wrzucić pralkę. Warto wygospodarować przynajmniej 1,5 m2 na wc dla gości

schody i kanapa - złe ustawienie, bo jak swobodnie zejść ze schodów (przydałby się obszar 1,5x1,5 m2 wolnej przestrzeni) czy przejść do kuchni nie obijając o fotel?

Wejście na schody jest przy drzwiach wejściowych do budynku, koło kanapy jest ostatni stopień pod stropem.

Ojej, dzięki za taki odzew, to po kolei. Bedzie na pewno jeszcze jedna zmiana w projekcie ze względu na schody nachodzące na drzwi. Dom będzie o te kilkanaście cm dłuższy.

Tak, to dom dla dwóch osób. Innego stropu niż betonowy nie chcę, niezależnie od tego, czy dom byłby parterowy czy z poddaszem. Możliwe, że garaż nie będzie na razie budowany, wszystko rozbije się o koszty. W łazience jest okno tylko uchylne, dla przewietrzenia pomieszczenia, widoków nie będę z niego oglądać. Musi tam być wanna, innej opcji nie biorę pod uwagę.

Dom będzie powiększony o te kilkanaście cm, bo schody wchodzą na drzwi wejściowe. Wejście na schody jest od strony wiatrołapu, gdzie specjalnie nie dałam drzwi ze względu na jego wielkość. W całym domu planujemy ogrzewanie podłogowe. Na górę nie mamy na razie pomysłu, więc na razie nie będziemy robić nawet tych schodów. Z lewej strony oprócz pieca gazowego będzie też bojler i pralka. Podobno jak nie będzie tam tych drzwi przesuwnych, to może tam być ten piec.

Na kuchnię nie mam zupełnie pomysłu. Nie podoba mi się natomiast ustawienie zaproponowane przez architekta.

To pomieszczenie na dole to moje biuro, pracuje z domu.

Wiatrołap jest chłodniejszy, wiec zimne powietrze będzie uciekało na poddasze.

.

U mnie na fizyce w podstawowce pani mowila ze cieple powietrze ucieka do gory ale moze w alternatywnym swiecie zimne jest lzejsze i unosi sie do gory? Dobrze ze o tym ze zimne powietrze ucieka do gory nie wiedza baloniarze.

U mnie na fizyce w podstawowce pani mowila ze cieple powietrze ucieka do gory ale moze w alternatywnym swiecie zimne jest lzejsze i unosi sie do gory? Dobrze ze o tym ze zimne powietrze ucieka do gory nie wiedza baloniarze.

Owszem.

Nie miałam na myśli uciekania w wyniku konwekcji, tylko wychłodzenia spowodowane otwieraniem drzwi wejściowych - obniżanie temperatury w obrębie wejścia, w którym to obrębie znajdują się schody.

Gdyby to tak ładnie działało, nikt na poddaszu nie montowałby ogrzewania, bo skoro tam gromadzi się ciepłe powietrze...

To po co robicie użytkowe poddasze zwiększając koszty budowy?

Plan wymusza na nas kąt nachylenia dachu pomiędzy 40 a 45 stopni. U nas będzie to 40 stopni bez żadnej ścianki kolankowej, więc pewnie dla większości nie jest to w ogóle poddasze użytkowe.

Dla nas powierzchni na parterze jest aż nadto. Możliwe, że powierzchni na górze w ogóle nie będziemy ruszać.

To po co schody? Zrób wyłaz taki opuszczany z sufitu i już. Chyba ze rozważacie zagospodarowanie kiedyś tam to warto dziurę na schody zostawić w stropie i zasłonić.

Nie będzie schodów, będzie zasłonięta dziura w stropie tak na wszelki wypadek. W tym miejscu planuję dużą szafę na buty i ubrania wierzchnie.