Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cieknący śrubunek przy grzejniku drabinkowym

Recommended Posts

Hej,

Do malowania na gotowo zdjąłem grzejnik drabinkowy.

Teraz mam problem. Na wyjściu mam dwie rurki metalowe, na to śrubunek ? nypel ? ( nie wiem jak poprawnie się to nazywa ) i tulejka stożkowa.

Tyle, że to cały czas mi cieknie.

Nie potrafię tego dokręcić.

Nie podeszło tam na pewno nic bo odkręcałem to wielokrotnie.

Jedyne co wydaje mi się dziwne, ze nawet jak dokręcę to na maksa mocno to to połączenie jest luźne.

Proszę o jakieś porady.

Ja ci radze co zrobić aby nie ciekło, zrobisz po uważaniu. Mam dwa grzejniki Alu "węgierskie" z podejsciem chyba 1' (może 5/4') też kapało na śrubunkach stożkowych mosiężnych, założyłem podkładki z mankieta od rękawic spawalniczych i spokój od lat 30. może 40.? No gdzieś od końca Gierka.

No przecież nie rozkręcę jak w obiegu mam 60 stopni !!!!!

Skóry nie widać bo chowa się w części nakręcanej, czyli średnica zewnetrzna skóry jak wewnętrzna nakrętki, otwór wewnętrzny jakoś na średnicę kciuka bo skóra układa się w stożek, filozofia żadna. Raz chyba zdejmowałem do malowania, to robiłem nowe podkładki. Masz inny pomysł ? Stosuj smiało, liczy sie skutek.

No przecież nie rozkręcę jak w obiegu mam 60 stopni !!!!!

Skóry nie widać bo chowa się w części nakręcanej, czyli średnica zewnetrzna skóry jak wewnętrzna nakrętki, otwór wewnętrzny jakoś na średnicę kciuka bo skóra układa się w stożek, filozofia żadna. Raz chyba zdejmowałem do malowania, to robiłem nowe podkładki. Masz inny pomysł ? Stosuj smiało, liczy sie skutek.

ehm chodziło mi o zdjęcie od autora postu ;)

BTW

Może ktoś zapodac instrukcje jak załącza fotografie ?

Zapisujesz zdjęcie np na "pulpicie", klikasz "odpowiedz" pod postem na którego odpowiadasz, wpisujesz odpowiedź, klikasz na ikonkę "dodaj zdjęcie" (u mnie to 6 od lewej w dolnym rzędzie nad oknem wpisywania, pojawiają się dwie zakładki do wyboru: "z komputera" i "z URL" - wybierasz "z komputera", potem "wybierz plik" -otwiera się eksplorator Twojego kompa, szukasz potrzebnego zdjęcia, wybierasz i klikasz "otwórz" - zamknie się eksplorator, następnie "dodaj plik" i zapisujesz odpowiedź.

pokazałeś zdjęcie zaworka od grzejnika, jeśli przykręcasz to w otwór gdzie trzymasz kciuk, to tam jest podłączenie na eurokonect, taki do pexów, a jeśli w ten otwór co jest z gwintem, to tam żaden stożek, tylko pakuły na redukcje na rurze i normalnie skręcić.

Ale jeśli upierasz się na stożek, to musisz dać nowy, ten co masz w rurze jest stary zużyty, już ściśnięty.

Ogólnie wygląda mi to na rzeźbę.

No właśnie nie ma tam podtoczenia.

Jest stożek w jedna i druga stronę.

To nie stożki czy śrubunki tylko połączenie skręcane z pierścionkiem zaciskowym , na zdjęciu widać że przy odkręcaniu zsunąłeś go z rury w ścianie , młotkiem delikatnie postukać by się cofnął (piercionek i tulejka z gwintem wystająca ze ściany) i skręcać , tak jak teraz przy wysunięciu pierścionka (parę milimetrów) z rury podczas skręcania pierścionek nie ma się na czym zacisnąć więc jest lużny i cieknie.cofnij go i będzie po sprawie.

Tomraider.

to musisz dać nową tulejkę.

Z drugiej strony to nie wiem czy ten zawór jest przystosowany do takiego montażu.

Ze zdjęć wynika że zawór jest ok. ma wewnątrz podtoczenie na rurę w którą rura wchodzi w niego jakieś 3 mm i tyle powinna wystawać rura przed pierścionkiem natomiast teraz jak na zdjęciu rura nie wystaje a wręcz to pierścionek wystaje i nie ma się na czym zacisnąć , najłatwiej nałożyć zawór i delikatnie w niego pukając cofnąć pierścionek by cofnął się na rurę tak by rura wystawała z pierścionka jakieś 2 lub 3 mm. Możliwe ze coachu13 dokręcając zagniótł pierścionek (zdeformował) za bardzo i ten nie będzie chciał się łatwo cofnąć lub po skręceniu nie zaciśnie się dokładnie na rurze powodując przeciek, wtedy trzeba nowy pierścionek, ale powinno być ok.

Tomraider.