Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany z płyt KG, podzielenie pokoju a wentylacja.

Recommended Posts

Cześć Wam,

Mam gotowy dom od kilku lat, ale zostawilem sobie poddasze "na potem", chce z tym teraz ruszyć i wybudować tam mieszkanie, ale przez lata trochę zmieniło mi się myślenie.

W projekcie ściany, są z ceramiki, jednak chciałbym je zastąpić z KG, dlatego też odpada, aby pierwsze robić ściany, a potem wylewkę... A jako, że chce zrobić 100% podłogówkę to nie wyobrażam sobie dawać na tym KG...

1. Wpadłem na pomysł, że pierwsze "wytrasuje" miejsce, gdzie mają powstać ściany z jakieś cegły, czy też pustaka np. max, lub silka/ytong, zrobię dookoła wylewkę i dopiero wtedy na tak gotowym, widocznym podłożu zrobię ściany z KG; zdecydowałem się na KG z uwagi na wagę, oraz wygłuszenie. Mogę tak zrobić, dobrze myślę ?

2. Na poddaszu mam dużą łazienkę jako całość, teraz chciałbym po prostu ją przedzielić, tak aby WC oraz łazienka były osobno, pojawia się problem bo już istnieje tam wentylacja pod łazienkę jak na projekcie; całość....

Daje do podglądu na szybko zrobiony rysunek w autocadzie jak chcę, żeby to wyglądało. Aktualnie w projekcie nie ma tych górnych drzwi, jest to po prostu jeden duży kwadrat...

Bez tytułu.jpg

Da się to jakoś załatwić, tak, abym nie musiał murować drugiego kanału i przebijać dachu ? Np. przez WC przeciągnąć góra rurkę i podłączyć pod tą samą wentylację ? Wiem, że jest zasada, że nie dajmy dwóch kratek, czy też dwóch pomieszczeń pod jeden kanał, ale jakby nie patrząc to będzie to samo pomieszczenie, tylko... przedzielone ścianą...

Z góry dziękuje za odp, jak się nie da to nie i po zimie zdewastuje dach.

Jeśli to poddasze to możesz zakupić kominek jako odpowiedniego rodzaju dachówkę lub pod blachę. Innym wyjściem jest kanał wentylacyjny PCV umieszczony pomiedzy płytami gk w ściance prowadzący do pomieszczenia z WC.

To w niczym nie przeszkadza bo ze wzgledu na bliskość większy ciąg oraz więcej wilgoci będzie w większym pomieszczeniu.

Zmniejszony ciąg lub jego brak w pomieszczeniu z WC objawiający się jakimś przykrym zapachem można regulować poprzez odpowiednie kratki