Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyliczyć powierzchnię użytkową strychu , skosy dach

Recommended Posts

Cześć, mam pytanko.

Potrzebuje wyliczyć powierzchnie użytkowa strychu, który adaptuje pod biuro dla swojej jednoosobowej działalności gospodarczej.

Gdzieś mi się obiło o uszy ze powierzchnie użytkową liczy się od pewnej wysokości, jakieś procenty itp, ktoś mi to wyjaśni jak to dobrze policzyć ?

mój strych to prawie same skosy tylko na środku mam 2,4M,

z góry dziękuje za zainteresowanie

PICT0150.JPG

Powierzchnia poddasza w domu jednorodzinnym może niekiedy sprawiać trudności, można spotkać się z różnymi wartościami tego samego budynku lub projektu. Różnice wynikają z zastosowania różnych norm określających sposób obliczania powierzchni: PN-070 B-02365 z 1970r. lub PN ISO 9836 z 1997r.

Norma PN ISO 9836 z 1997r. jest nowsza, zatem niektórzy wskazują, że właśnie na jej podstawie należy obliczać powierzchnię użytkową. Jednak mimo iż weszła ona w życie w 1999 roku, zapis o dezaktualizacji poprzednio obowiązującej normy z 1970 roku, nigdzie się nie pojawił.

Według starszej normy PN-070 B-02365, powierzchnia netto poddasza obliczana jest z uwzględnieniem różnych wysokości w pomieszczeniu. Część pomieszczenia o wysokości 2,20 m wliczana jest w całości, część o wysokości od 1,40 m do 2,2 m wliczana jest już tylko w połowie, natomiast część o wysokości poniżej 1,4 m nie jest wliczana w ogóle.

Nowsza norma PN ISO 9836 nie uwzględnia już wysokości pomieszczeń " obliczana jest w stanie wykończonym, łącznie z tynkami na poziomie podłogi. Jeżeli poddasze obliczone jest według tej normy, warto uzyskać/podać dodatkową informację o tym, jaka część poddasza ma wysokość 1,9 m, a jaka poniżej tej wysokości.

Starsza norma liczenia określała że do wysokości 1,4m nie mierzy się a od 1,4mdo 2,2M ustala się 50%.

Nowsza norma określa że powierzchnia użytkowa wyliczana jest dopiero od 1,9m wysokości.

Jak się ustosunkowują do tego urzędy ? chce określić powierzchnię strychu do podatku od nieruchomości, (szczególnie w Krakowie)

Zależy wg. której normy liczysz.

Wg. starszej:

- powyżej 2,2 m 100%

- w obszarze 1,4-2,2 m powierzchnię dzielisz na pół.

- poniżej 1,4 m nie wliczasz.

wg. najnowszej: liczysz wykończone na gotowo m2 powierzchni podłogi, niezależnie od wysokości. Dla ułatwienia orientacji można osobno podać m2 obszaru poniżej 1,9 m2 wysokości. Np. Poddasze 60 m2 w tym 40 m2 o wysokości poniżej 1,9 m

...Jak się ustosunkowują do tego urzędy ? chce określić powierzchnię strychu do podatku od nieruchomości, (szczególnie w Krakowie)

To postaraj się zorientować, co pod pojęciem "powierzchnia użytkowa" opisuje uchwała Rady Miasta/Gminy właściwa dla lokalizacji Twojego budynku dotycząca podatku od nieruchomości. Może napisali wg którego aktu prawnego.