aaron21 01.01.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Witam, Pytanie może prozaiczne ale to moja pierwsza budowa i wszystkim będę musiał zająć się sam więc chętnie skorzystam z rad innych..Obecnie stoję przed wyborem wykonawcy. Muszę oddać projekt do adaptacji i wyceny i zastanawiam się czy na tym etapie muszę już szczegółowo wiedzieć np. jak konkretnie ma wyglądać ogrzewanie, czy muszę wiedzieć konkretnie z jakich materiałów mają być wykonane poszczególne elementy czy też mogę poczekać na rady firmy wykonawczej bądź też zmienić zdanie w późniejszym czasie..? Czego tak naprawdę muszę być pewien na tym etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.01.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Po pierwsze to musisz chyba wiedzieć co chcesz. Kosztorys budowy to jest wycena robót, więc chyba nie możesz go oddać do "wyceny". Im więcej sam wiesz i im szybciej tym lepiej dla Ciebie i budynku, nie musisz wiedzieć jakie będą plytki czy panele ale warto wiedzieć gdzie jaki materiał będzie, to samo z CO warto wiedzieć czy podłogówka czy grzejniki -inne grubości posadzek. A to ma wpływ na wysokość kondygncaji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.01.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Adaptacja to nic innego jak przystosowanie gotowego projektu do działki budowlanej ale i też uwzględnienie własnych życzeń.Pomyśl nad materiałem na dach. Jeśli dach ma być pokryty blachą to dachówka ceramiczna która jest obecnie zawarta w projekcie niczego nie zmienia ale jeśli będzie odwrotnie to taka sytuacja wymaga już przeliczenia więźby dachowej. Sam wybór wykonawcy to cena prac budowlanych natomiast ta jest zależna od ich zakresu, a ten jest z kolei zależny od rodzaju materiałów budowlanych.Cena podawana przez wykonawcę dla bloczka z betonu komórkowego może się zmienić jeśli materiałem będzie ceramika poryzowana.Taka sama zmiana dotyczy dachu krytego dachówką ceramiczną i blachą. Porady firmy wykonawczej nie zwalniają Ciebie w żadnym stopniu z myślenia.Ich rozwiązania proponowane inwestorowi często służą tylko i wyłącznie ukrywaniu poczynionych wcześniej niedoróbek, więc radzę wszelkie pomysły konsultować z kierownikiem budowy. Dobrym rozwiązaniem jest kierownik budowy który nie jest związany z firmą budowlaną. Ten etap jeszcze jest daleko ale rodzaj ogrzewania w domu wiąże się ściśle z rodzajem komina który jest stawiany razem ze ścianami.Wiedza i zdecydowanie w tej dziedzinie jest związane z oszczędnościami na materiale budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts