Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Pytanie może prozaiczne ale to moja pierwsza budowa i wszystkim będę musiał zająć się sam więc chętnie skorzystam z rad innych..

Obecnie stoję przed wyborem wykonawcy. Muszę oddać projekt do adaptacji i wyceny i zastanawiam się czy na tym etapie muszę już szczegółowo wiedzieć np. jak konkretnie ma wyglądać ogrzewanie, czy muszę wiedzieć konkretnie z jakich materiałów mają być wykonane poszczególne elementy czy też mogę poczekać na rady firmy wykonawczej bądź też zmienić zdanie w późniejszym czasie..? Czego tak naprawdę muszę być pewien na tym etapie?

https://forum.murator.pl/topic/234896-co-musz%C4%99-wiedzie%C4%87-przed-oddaniem-kosztorysu-budowy-do-wyceny/

Po pierwsze to musisz chyba wiedzieć co chcesz. Kosztorys budowy to jest wycena robót, więc chyba nie możesz go oddać do "wyceny".

Im więcej sam wiesz i im szybciej tym lepiej dla Ciebie i budynku, nie musisz wiedzieć jakie będą plytki czy panele ale warto wiedzieć gdzie jaki materiał będzie, to samo z CO warto wiedzieć czy podłogówka czy grzejniki -inne grubości posadzek. A to ma wpływ na wysokość kondygncaji.

Adaptacja to nic innego jak przystosowanie gotowego projektu do działki budowlanej ale i też uwzględnienie własnych życzeń.

Pomyśl nad materiałem na dach. Jeśli dach ma być pokryty blachą to dachówka ceramiczna która jest obecnie zawarta w projekcie niczego nie zmienia ale jeśli będzie odwrotnie to taka sytuacja wymaga już przeliczenia więźby dachowej.

Sam wybór wykonawcy to cena prac budowlanych natomiast ta jest zależna od ich zakresu, a ten jest z kolei zależny od rodzaju materiałów budowlanych.

Cena podawana przez wykonawcę dla bloczka z betonu komórkowego może się zmienić jeśli materiałem będzie ceramika poryzowana.

Taka sama zmiana dotyczy dachu krytego dachówką ceramiczną i blachą.

Porady firmy wykonawczej nie zwalniają Ciebie w żadnym stopniu z myślenia.

Ich rozwiązania proponowane inwestorowi często służą tylko i wyłącznie ukrywaniu poczynionych wcześniej niedoróbek, więc radzę wszelkie pomysły konsultować z kierownikiem budowy.

Dobrym rozwiązaniem jest kierownik budowy który nie jest związany z firmą budowlaną.

Ten etap jeszcze jest daleko ale rodzaj ogrzewania w domu wiąże się ściśle z rodzajem komina który jest stawiany razem ze ścianami.

Wiedza i zdecydowanie w tej dziedzinie jest związane z oszczędnościami na materiale budowlanym.