Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co muszę wiedzieć przed oddaniem kosztorysu budowy do wyceny?

Recommended Posts

Witam,

Pytanie może prozaiczne ale to moja pierwsza budowa i wszystkim będę musiał zająć się sam więc chętnie skorzystam z rad innych..

Obecnie stoję przed wyborem wykonawcy. Muszę oddać projekt do adaptacji i wyceny i zastanawiam się czy na tym etapie muszę już szczegółowo wiedzieć np. jak konkretnie ma wyglądać ogrzewanie, czy muszę wiedzieć konkretnie z jakich materiałów mają być wykonane poszczególne elementy czy też mogę poczekać na rady firmy wykonawczej bądź też zmienić zdanie w późniejszym czasie..? Czego tak naprawdę muszę być pewien na tym etapie?

Po pierwsze to musisz chyba wiedzieć co chcesz. Kosztorys budowy to jest wycena robót, więc chyba nie możesz go oddać do "wyceny".

Im więcej sam wiesz i im szybciej tym lepiej dla Ciebie i budynku, nie musisz wiedzieć jakie będą plytki czy panele ale warto wiedzieć gdzie jaki materiał będzie, to samo z CO warto wiedzieć czy podłogówka czy grzejniki -inne grubości posadzek. A to ma wpływ na wysokość kondygncaji.

Adaptacja to nic innego jak przystosowanie gotowego projektu do działki budowlanej ale i też uwzględnienie własnych życzeń.

Pomyśl nad materiałem na dach. Jeśli dach ma być pokryty blachą to dachówka ceramiczna która jest obecnie zawarta w projekcie niczego nie zmienia ale jeśli będzie odwrotnie to taka sytuacja wymaga już przeliczenia więźby dachowej.

Sam wybór wykonawcy to cena prac budowlanych natomiast ta jest zależna od ich zakresu, a ten jest z kolei zależny od rodzaju materiałów budowlanych.

Cena podawana przez wykonawcę dla bloczka z betonu komórkowego może się zmienić jeśli materiałem będzie ceramika poryzowana.

Taka sama zmiana dotyczy dachu krytego dachówką ceramiczną i blachą.

Porady firmy wykonawczej nie zwalniają Ciebie w żadnym stopniu z myślenia.

Ich rozwiązania proponowane inwestorowi często służą tylko i wyłącznie ukrywaniu poczynionych wcześniej niedoróbek, więc radzę wszelkie pomysły konsultować z kierownikiem budowy.

Dobrym rozwiązaniem jest kierownik budowy który nie jest związany z firmą budowlaną.

Ten etap jeszcze jest daleko ale rodzaj ogrzewania w domu wiąże się ściśle z rodzajem komina który jest stawiany razem ze ścianami.

Wiedza i zdecydowanie w tej dziedzinie jest związane z oszczędnościami na materiale budowlanym.