Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drugie alternatywne źródło ciepła domu

marcin_open

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, czy może mi ktoś doradzić co użyć jako drugie, alternatywne, tzw. awaryjne źródło ciepła w domu.

Pierwszym jest pompa ciepła chcę się jeszcze zabezpieczyć bo słyszę czytam też o różnych przypadka czekania na części po 2 tyg.

Mam w domu kominek bez płaszcza wodnego o mocy 6kW, coś na prąd? Może ? Czy jakiś mały piec?

Gdzie ta grzałka? W bufor ją wspawać? Kominek działa bez prądu

Jak masz bufor, to najprościej zamontować w buforze. Jak nie, to w kawałek rury - przygotować dwa zawory, żeby w razie potrzeby puścić przez tę rurę z grzałką wodę a na co dzień żeby ją omijała. Tanie, proste, skuteczne.

W sumie, to szukasz trzeciego źródła ciepła. A jak kominek działa bez prądu - to masz zabezpieczenie na dużo bardziej prawdopodobną awarię jaką jest brak prądu.

10kW obciążenia przy domu 159m2 to tak trochę mało energooszczędne IMO (bo nie znam na to określenie standardu). Ale takiej mocy nie przeniesiesz wentylacją - musiałaby mieć kosmiczny przepływ.

A to obciążenie, to kto liczył? Anonim, czy spec od wieśka?

Jak masz bufor, to najprościej zamontować w buforze. Jak nie, to w kawałek rury - przygotować dwa zawory, żeby w razie potrzeby puścić przez tę rurę z grzałką wodę a na co dzień żeby ją omijała. Tanie, proste, skuteczne.

W sumie, to szukasz trzeciego źródła ciepła. A jak kominek działa bez prądu - to masz zabezpieczenie na dużo bardziej prawdopodobną awarię jaką jest brak prądu.

10kW obciążenia przy domu 159m2 to tak trochę mało energooszczędne IMO (bo nie znam na to określenie standardu). Ale takiej mocy nie przeniesiesz wentylacją - musiałaby mieć kosmiczny przepływ.

A to obciążenie, to kto liczył? Anonim, czy spec od wieśka?

No niezle to wymyśliłeś z pominięciem bufora. Warte uwagi. Z tego co pamietam nie mam możliwości zainstalowania grzałki w buforze.

Jesli chodzi o liczenie to był robiony audyt, tutaj się nie martwię wyliczone jest dobrze. Dom jest prawie pasywny. Jest naddatek 1kW mocy grzewczej. A Ty uważasz że za mało?

Macie jeszcze jakieś pomysły ? Widzę że pomysł kolego powyżej najrozsądniejszym i cenowo korzystny.