Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrzna + kominek + rekuperacja + 100% ogrzewanie podłogowe - czy to ma sens

aaron21

Recommended Posts

Opcja z przełącznikiem sieć agregat nawet ręcznym nie mówię już o automatycznym plus dobry generator z prawdziwą sinusoidą to już naprawdę duży wydatek chyba lepiej te butle :) wszystko zależy jak często brakuje prądu, mi został w spadku piec gazowy pod który podpiętą mam butlę ale przy braku prądu i tak nic to nie da, ale kuchenka gazowa już tak i kominek w którym paliłem przez ostanie 7 lat też, spokojnie przetrwam nawet cały sezon bez prądu gorzej z CWU ale żona morsuje wiec spoko :)

Co w przypadku dłuzszej przerwy w dostawach prądu, zakładając, że pompa jest jedynym źródłem ogrzewania i podgrzewania wody.. ? W jaki sposób najlepiej się przed tym zabezpieczyć?

Obczaić okoliczne wypożyczalnie agregatów i wypożyczyć w razie W.

Trzeba też przygotować do tego instalację. Teoria mówi, że minimum to przełącznik i przyłącze. Ale jak tak przycisnąłem dwóch elektryków, to stwierdzili, że w sumie to zamiast przełączać przełącznikiem mogę wyrzucić bezpieczniki przy liczniku (jak nie ma prądu i chcę odpalić agregat) a przyłączyć mogę do gniazda siłowego zewnętrznego (w przypadku agregatu jednofazowego musiałbym odpowiedni kabel zrobić, żeby każda faza została zasilona z tej jednej którą generuje agregat).

Obczaić okoliczne wypożyczalnie agregatów i wypożyczyć w razie W.

Trzeba też przygotować do tego instalację. Teoria mówi, że minimum to przełącznik i przyłącze. Ale jak tak przycisnąłem dwóch elektryków, to stwierdzili, że w sumie to zamiast przełączać przełącznikiem mogę wyrzucić bezpieczniki przy liczniku (jak nie ma prądu i chcę odpalić agregat) a przyłączyć mogę do gniazda siłowego zewnętrznego (w przypadku agregatu jednofazowego musiałbym odpowiedni kabel zrobić, żeby każda faza została zasilona z tej jednej którą generuje agregat).

Jeżeli masz przełącznik to musisz mieć wydane warunki / podpisaną umowę z dostawcą z adnotacją, że masz awaryjne źródło zasilania, opcja z bezpiecznikiem pozwoli zrobić to bez wiedzy dostawcy ;)

Energetyka chyba chce się zabezpieczyć na możliwość pojawienie się napięcia w sieci gdy teoretycznie jest ona wyłączona (np. tak samo jest z PV jest warunek, że jeśli nie ma sieci zasilającej to musisz odciąć swoją 'elektrownie' od sieci.)

Niech Was ręka boska broni przed domorosłymi elektrykami.

Rozłączenie od sieci Musi być niezawodne i w 100% niezależne od umiejętności, wprawy, czy rozeznania użytkownika.

Korzystanie z takich protez wielokrotnie kończyło się śmiertelnymi porażeniami Bogu ducha winnych, niekiedy dalekich sąsiadów.

Pozdrawiam

Pratchawiec

(np. tak samo jest z PV jest warunek, że jeśli nie ma sieci zasilającej to musisz odciąć swoją 'elektrownie' od sieci.)

Zakład nie pozwoli odebrać takiej PV jeśli nie jest to automatyczne, w przypadku instalacji ON-GRID uniemozliwia korzystanie z fotowoltaiki bez takiego odbioru (dedykowany licznik dwukierunkowy i do tego zaprogramowany)

Wyrzucić komin, zrobić podłogowe ogrzewanie (ew. ścienne) w całym domu :)

No komin wyrzucam :) zostanie jeden do kominka. Rozumiem że sprawę poprawnej wentylacji w domu zapewni mi rekuperacja? Ogrzewanie podłogowe 100%.

Jeśli chodzi o kotłownie lub i instalacje muszę coś zmieniać w projekcie?

• 2 weeks później...
Ok. Decyzja podjęta:

PC + kominek (bez płaszcza - dla klimatu raz kiedyś)

Jeszcze jedno pytanie.

Jestem w fazie adaptacji projektu:

W oryginalnym projekcie mam kominek + kotłownie i ogrzewanie gazowe.

Co powinienem zmienić w projekcie by dostosować go pod PC?

Witam,

Przy zamianie ogrzewania z kotła gazowego na pompę ciepła, przede wszystkim można pominąć budowę oddzielnego pomieszczenia kotłowni oraz budowy kominów spalinowych. Jeżeli już zdecydujemy się na kotłownię, możemy wykorzystać ją również jako pralnię, suszarnię lub spiżarnię. Przy zastosowaniu wentylacji mechanicznej z rekuperacją, możemy również pominąć budowę komina wentylacyjnego.

Czy zastanawiał już się Pan nad wyborem producenta pompy ciepła i rekuperatora?

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch