Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana wężyków. na co?

jacek.zoo

Recommended Posts

witam, chciałem wymienić wszystkie wężyki przyłączeniowe którymi są podłączone baterie w łązienkach i w kuchni. wiadomo że nie tak często ale zdarza się że taki wężyk strzeli i wtedy mamy baaardzo duży kłopot. wymyśliłem żeby wymienić na pex, tylko czy są takie kształtki które można zacisnąć albo zakręcić na pexa, z jednej strony takie jak wkręca się w baterie, gz z gumowym oringiem a z drugiej strony na nakrętke podajże 1/2" gw. jeżeli takich kształtek nie ma to na co innego można wymienić tę nieszczęsne wężyki. pozdrawiam

witam, chciałem wymienić wszystkie wężyki przyłączeniowe którymi są podłączone baterie w łązienkach i w kuchni. wiadomo że nie tak często ale zdarza się że taki wężyk strzeli i wtedy mamy baaardzo duży kłopot. wymyśliłem żeby wymienić na pex, tylko czy są takie kształtki które można zacisnąć albo zakręcić na pexa, z jednej strony takie jak wkręca się w baterie, gz z gumowym oringiem a z drugiej strony na nakrętke podajże 1/2" gw. jeżeli takich kształtek nie ma to na co innego można wymienić tę nieszczęsne wężyki. pozdrawiam

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz odpowiednie kształtki lub skręcane redukcje

Tomraider

To żeś pomógł :)

Podpowiedz chociaż jak to szukać, jakie to są przekroje itp

Pierwsze z brzegu od wuja google, może tak kolega sam odrabiałby swoje zadanie domowe

w pierwszym lepszym sklepie z hydrauliką , czy hipermarkecie wszystko znajdziesz

rura pex ma 16 mm . gwinty wężyków to nypel(gwint zewnętrzny) lub mufa (gwint wewnętrzny) najczęściej 1/2 cala bądz 3/8 cala.

https://pex.pl/p/47/13/zlaczka-prosta-pex-16x1-2-gw-skrecana-zlaczki-pex-skrecane-ksztaltki-i-zlaczki-pex.html

https://www.ceneo.pl/21887290

ponieważ dziecko popsuło mi czarodziejską kulę do wróżenia i nie mogę zgadnąć co z czym będziesz łączył to łaskawie wstaw zdjęcia i wymiary średnice rurek i wężyków

Edytowane przez tomraider

wiadomo że nie tak często ale zdarza się że taki wężyk strzeli i wtedy mamy baaardzo duży kłopot. wymyśliłem żeby wymienić na pex,

Kula naprawiona , zapytana o pomysł wymiany wężyków na pex zrobiła wielce zdumioną minę a potem pękła , ze śmiechu. Zamiast kombinować z pexem i złączkami zainwestuj co 5 lat w wężyk za 8 zł i za tak niewielkie pieniądze będziesz mógł spać bezpiecznie i spokojnie jak niemowle przy cycku mamy.

Najtaniej i najmniej problemowo będzie kupić wężyki karbowane ze stali nierdzewnej np. https://www.karbowane.pl/wezyk-do-baterii-stojacej-12-x-m10-40-cm-p-73.html do dostania w dużych marketach budowlanych, wężyk wykonany ze stali nierdzewnej a więc niezniszczalny :]

Bardzo ciekawe, do przeanalizowania :) a nie wiesz czy ta stal jest w miare gruba czy taka cienka ze ledwo jej tam jest?