Wojak65 05.01.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Witam i ja, dołączam się do lektury i życzę powodzenia ! Domek bardzo zbliżony do mojego (odbicie lustrzane) więc jestem ciekaw wykonania i efektów budowy. Widzę że na bieżąco po lekturze forum robisz zmiany, jedno Ci powiem jeśli już na coś się upierasz i bardzo Ci się podoba to trwaj przy tym i nie daj się namówić na żadne zmiany (bo za duże U, bo zła strona świata ble ble ble) :P:P Okno w kuchni będzie wyglądało super ! Ze spiżarni nie rezygnuj bo choć byś miała 20m kuchnię to i tak życie pokazuje że jest problem wszystko zmieścić - ja niestety nie mogłem jej mieć zaraz przy kuchni, za to będzie w centralnej części domu Powodzenia i czekam na kolejne wpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 06.01.2018 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 No i jestem po wizycie u pani architekt Wszystkie moje zmiany, i Wasze sugestie, zostały uwzględnione póki co. Czyli mniej więcej bedzie tak Chatka troszkę się poszerzy, bo na moim rysunku nie ma ścian nośnych, kominów itp Po ich uwzględnieniu będzie jakieś 15,5 m szerokości. No i zostanie jeszcze kwestia dachu. Chciałam całkiem prosty, czterospadowy w prostokącie ale pani nie zauważyła słupa przy tarasie i narysowała z uskokiem. Trzeba poprawić Kąt nachylenia 20stopni jak się uda załatwić Plan zagospodarowania narzuca 35 ale w mojej okolicy jest pełno kostek z dachem kopertowym więc myślę, że nie będzie problemu Strop drewniany i taki zostanie To póki co chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 15.01.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Cześć Aisa Długo czekałam na wieści o Twojej budowie no i proszę, doczekałam się Piękny domek wyrysowałaś, po uwzględnieniu sugestii Forumowiczów, jest idealnie Co do spiżarki czy piwniczki - rób jak Tobie pasuje Właściwie i jedno i drugie potrzebne, ale zależy jak kto sobie gospodaruje. Ja spiżarki mieć nie będę, przewiduję upychanie po szafkach kuchennych, głównie narożnych. Jeśli nie ma konieczności przechowywania własnych warzyw czy owoców przez zimę, to piwnica nie jest potrzebna. Przychylam się jednak do wypowiedzi Kaizena, bo tak jak i On, ile mogę to sobie wyhoduję a własne warzywa zdrowsze i smaczniejsze niż sklepowe. Korzystam z piwniczki babci mieszkającej obok i na razie ten układ jest ok. Trzymam kciuki za szybkie rozpoczęcie budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 15.01.2018 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Witaj Matko Naturo .... właśnie wracam z Twojego wątku i czytałam wpis, który napisałaś do Danusi... ....trzeba rozważyć i podjąć decyzje, nie opłaca się czekać, żyć przyszłością, bo czas leci. Jak tak patrzę wkoło, to sporo jest osób, które na przyszłość odkładały swoje plany czy nawet hobby i... nie doczekały ich realizacji Bierzmy sprawy w swoje ręce i do dzieła! .... Tak to dokładnie było w naszym przypadku...... no i się dzieje.... i Ci powiem, że dawno nie byłam tak szczęśliwa, bo to zawsze było MOJE największe MARZENIE !! A co do piwniczki.... nie zamierzam... chyba... zakładać ogródka, kartofli też sadzić nie będę..... teraz mam dostęp do piwnicy i co? ..... mam tam 10kg kartofli i może ze 20 słoików z kompotami, do tego 2 palety jajek a reszta.... to graty i to nie moje. W spiżarni chcę postawić lodówkę, która mam, bo jest względnie nowa a do kuchni chcę podblatową....na dwie stare dupy (jak to zwykł mawiać mój mąż ) to zupełnie wystarczy Czekam na ostateczny projekt ...... no i ten czas się dłuży jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 szkoda, żed w tak duzym domu z ogromnym holem zabrakło miejsca na pralnię.Na dodatek rozstawienie drzwi w pokojach utrudnia ustawienie szaf. Jeśli praca architekta będzie polegała tylko na przerysowaniu tego rysunku, uznam, że jest kiepskim architektem (chyba, że się uparliście, że tak ma być i koniec) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 16.01.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 szkoda, żed w tak duzym domu z ogromnym holem zabrakło miejsca na pralnię. Na dodatek rozstawienie drzwi w pokojach utrudnia ustawienie szaf. Jeśli praca architekta będzie polegała tylko na przerysowaniu tego rysunku, uznam, że jest kiepskim architektem (chyba, że się uparliście, że tak ma być i koniec) Mogę tylko podzielić w/w opinię. Rozkład oględnie mówiąc jest taki sobie i bez urazy proponuję odłożyć go na półkę i poszukać "gotowca". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 17.01.2018 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 szkoda, żed w tak duzym domu z ogromnym holem zabrakło miejsca na pralnię. Na dodatek rozstawienie drzwi w pokojach utrudnia ustawienie szaf. Jeśli praca architekta będzie polegała tylko na przerysowaniu tego rysunku, uznam, że jest kiepskim architektem (chyba, że się uparliście, że tak ma być i koniec) Pralnia będzie w pomieszczeniu gospodarczym, w sypialni garderoba z szafami/półkami i miejscem do prasowania a druga sypialnia/pracownia.... hmmm.... dla gości wystarczy w razie draki Drzwi też można będzie jeszcze skorygować.... ale o które Ci konkretnie chodzi ? Architekt rysuje wg mojego projektu, bo taki układ nam odpowiada Mogą być jakieś zmiany, bo trzeba będzie na czymś oprzeć dach ale myślę, że zmiany będą niewielkie Mogę tylko podzielić w/w opinię. Rozkład oględnie mówiąc jest taki sobie i bez urazy proponuję odłożyć go na półkę i poszukać "gotowca". pozdrawiam Każdemu podoba się co innego i bardzo dobrze.... gdyby wszystkim wokoło podobało się to samo, na świecie byłoby nudno Nie zamierzam zmieniać projektu ale wysłucham wszystkich kreatywnych uwag i pomysłów. Pozdrawiam również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 drzwi w jedej z sypialni są otwierane na ścianę, przez co wchodzi się na szafę. Gdyby były odsunięte od narożnika, szafę można byłoby schować za drzwiami. Gdyby drzwi do garderoby były na środku, dałoby się zagospodarowac 3 ściany szafami. Drzwi do garderoby oczywiście otwierane na zewnątrz lub suwane. Okno w spiżarni utrudnia ustawienie wysokich szaf do sufitu na jeden ze ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 17.01.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Mogę tylko podzielić w/w opinię. Rozkład oględnie mówiąc jest taki sobie i bez urazy proponuję odłożyć go na półkę i poszukać "gotowca". pozdrawiam A mi ten projekt się podoba, może dlatego że układ pomieszczeń jest dość podobny do naszego domku. Różnica polega tylko na tym że nasze sypialnie, pralnia i łazienka mają swoje miejsce na piętrze Aisa, jaki macie układ domu wobec stron świata? A tak w ogóle to cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 17.01.2018 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 drzwi w jedej z sypialni są otwierane na ścianę, przez co wchodzi się na szafę. Gdyby były odsunięte od narożnika, szafę można byłoby schować za drzwiami Teraz tak mam i powiem Ci, że mi to nie przeszkadza.... może dlatego nie zwróciłam na to uwagi. Kwestia do przemyślenia Gdyby drzwi do garderoby były na środku, dałoby się zagospodarowac 3 ściany szafami. Drzwi do garderoby oczywiście otwierane na zewnątrz lub suwane. Otwieranie drzwi wezmę pod uwagę.... faktycznie suwane chyba najlepsze.... i to w ścianie .... w takim przypadku umiejscowienie drzwi nie będzie miało znaczenia Okno w spiżarni utrudnia ustawienie wysokich szaf do sufitu na jeden ze ścian. No tak... ale wolę go jednak mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 17.01.2018 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 A mi ten projekt się podoba, może dlatego że układ pomieszczeń jest dość podobny do naszego domku. Różnica polega tylko na tym że nasze sypialnie, pralnia i łazienka mają swoje miejsce na piętrze Aisa, jaki macie układ domu wobec stron świata? A tak w ogóle to cześć Witam Cię Kamilo Dzięki.... mi też ten układ pasuje hihi A dom będzie stał frontem na północny zachód. Idę poczytać Twój dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 No tak... ale wolę go jednak mieć Nie twierdzę, by z niego zrezygnować, ale po prostu jest zaplanowany w złym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 17.01.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Nie twierdzę, by z niego zrezygnować, ale po prostu jest zaplanowany w złym miejscu. Jest tylko jeszcze jedna możliwość..... ale nie chcę go na frontowej ścianie .... i koło się zamyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2018 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Może gdyby dać architektowi wytyczne, a nie zamykać go w narzuconym rzucie byłoby to bardziej przemyślane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 18.01.2018 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 My już myślimy od kwietnia..... dla nas jest idealnie.... nie będziemy niczego zmieniać..... tak chciałam i tak będzie. Kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 dlatego dopytywałam się czy zmuszacie architekta do przerysowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 25.01.2018 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Wczoraj dostałam wstępny projekt.... a właściwie to 2.... pomożecie wybrać kształt dachu ?? Dach z dłuższą kalenicą i z krótszą No to która opcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 25.01.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 mnie osobiscie z dłuższa ale koszty raczej wyzsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 25.01.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Ja też wybrałabym dłuższą kalenicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 26.01.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Ja też piszę się na dłuższą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts