danielon 03.01.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Witam serdecznie zdecydowalismy sie z zona kupic dzialke chcemy podpisac umowe wstepna i dac zadatek. Czy musimy podpisywac ja w obecnosci notariusza czy mozemy np w obecnosci dwoch swiadkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Temerniak 04.01.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Lepiej w obecności notariusza zawsze to bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 04.01.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Świadków nie musi być. Najlepiej u notariusza ale to niestety wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.01.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 ja podpisywałem bez notariusza , osoba sprzedająca nie była mi znana , więc ryzyko było nie zaprzeczam . wydaje mi się ,że obecność notariusza niewiele zmieni , ponieważ jeśli ktoś będzie chciał oszukać to i tak oszuka i zniknie z kasą . Odzyskanie kasy to w obu przypadkach tylko i wyłącznie SĄD , a sprawy trwają latami , pieczątka notariusza nie pozwoli odzyskać kasy wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 04.01.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Umowę wstępną nie trzeba u notariusza. Zanim kupisz działkę sprawdź jej księgę wieczystą i popytaj o media. Ja się tak nadziałem, dopytywałem o działkę w maju i w maju podpisałem umowę wstępną wszystko było ok. Na początku czerwca przyjechało PGE i wkopało kabel na granicy działki i częściowo na działce o czym nie poinformował mnie sprzedający (teraz twierdzi że nic nie wiedział), działkę kupiłem miesiąc później już z kablem i teraz mam problem z ogrodzeniem w tej części działki bo fundament ogrodzenia włazi na kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam serdecznie zdecydowalismy sie z zona kupic dzialke chcemy podpisac umowe wstepna i dac zadatek. Czy musimy podpisywac ja w obecnosci notariusza czy mozemy np w obecnosci dwoch swiadkow? W formie aktu notarialnego pozwoli wyegzekwować umowę, gdyby sprzedający chciał się rozmyślić - to jej podstawowa zaleta. Do tego o bezpieczeństwo transakcji zadba notariusz - sprawdzi KW, napisze umowę, zada trudne pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 pieczątka notariusza nie pozwoli odzyskać kasy wcześniej Pozwoli przenieść własność działki wyrokiem sądowym - bez podpisu sprzedającego, gdy kupujący wywiąże się ze swoich obowiązków z umowy przedwstępnej. Można też przy okazji umowy przedwstępnej zawartej w formie aktu wpisać to do KW. To fajne zabezpieczenie na okoliczność, gdyby ceny działek znacząco wzrosły albo sprzedający znalazłby innego klienta, który już teraz natentychmiast płaci gotówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.01.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) KW sprawdzałem sam, umowę gotowca z internetu zmodyfikowałem pod konkretną nieruchomość i siebie , trudne pytania zadawałem sam by nie pluć sobie w brodę , że notariusz o czymś 'zapomniał' . Notariusz Nic nie wyegzekwuje bez SĄDu , nie ma magicznej różdżki . . Sam piszesz w drugim poście o przeniesieniu własności bez podpisu drugiej strony umowy w sądzie , Zerwanie zwykłej umowy też kończy się w sądzie i jeśli są tam stosowne zapisy też uzyskasz to samo . Wpis do księgi wieczystej też możesz zrobić osobiście bo robi się to w sądzie i nie ma większej różnicy kto wpisuje. Roszczenia np spłat też można wpisać osobiście tylko trzeba przedstawić odpowiednie dokumenty , odbywa się rozprawa co do zasadności wpisu i już... Edytowane 4 Stycznia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Sam piszesz w drugim poście o przeniesieniu własności bez podpisu drugiej strony umowy w sądzie , Zerwanie zwykłej umowy też kończy się w sądzie i jeśli są tam stosowne zapisy też uzyskasz to samo . Nie, nie uzyskasz bez umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego przeniesienia własności w sądzie. Wygrasz co najwyżej zwrot zadatku x2. Tylko co z tego, jak ceny nieruchomości wzrosną i/lub przepadnie Ci termin wydania pieniędzy żeby uniknąć podatku? Możesz co najwyżej walczyć o naprawienie takiej szkody. Szanse różne. Ale nie wywalczysz przeniesienia własności. Zwykła umowa przedwstępna (nie w formie aktu) nie może być też podstawą żadnego wpisu w KW. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.01.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Nie, nie uzyskasz bez umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego przeniesienia własności w sądzie. Wygrasz co najwyżej zwrot zadatku x2. Tylko co z tego, jak ceny nieruchomości wzrosną i/lub przepadnie Ci termin wydania pieniędzy żeby uniknąć podatku? Możesz co najwyżej walczyć o naprawienie takiej szkody. Szanse różne. Ale nie wywalczysz przeniesienia własności. Zwykła umowa przedwstępna (nie w formie aktu) nie może być też podstawą żadnego wpisu w KW. I to pod warunkiem, że w umowie będzie to (pisemnie określony) zadatek a nie zaliczka. I tego też dopilnuje notariusz - moim zdaniem na pewno warto zdać się na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 05.01.2018 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Księgi wieczyste sprawdziłęm są wporządku II, III i IV rozdział, z przyłączem pradu i wody nie bedzie problemu. Tylko na terenie tej gminy nie ma MPZP, są WZ działka narazie widnieje jako rola ale jak pytałem w gminie to powiedzieli że gdy zdecydujemy się budować składamy wniosek o przekształcenie i w ciągu dwóch miesięcy oni przekształcają ją i wtedy już można działać z przyłączami itd. W papierach jest tez napisane że rodzaj gruntu to Bp/R. Działkę chcemy kupić bliżej Wielkanocy, czy lepiej byłoby żebym złozył teraz w gminie wniosek o ustalenie warunków zabudowy mimo tego że pani z urzędu powiedziałą że raczej 100% przekształcą? mam dwóch sasiadow ktorzy budują się tez i nie mieli problemu z tym przekształceniem kupili działki jako rolne, wystąpili z wnioskiem i gmina "przerobiła" działeczki pod budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 05.01.2018 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 A jeśli działka z każdej strony jest ogrodzona, słupki graniczne wkopane to czy muszę brać geodete dodatkowo by sprawdził czy np sąsiad nie wszedł w tą działke itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.01.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 W formie aktu notarialnego pozwoli wyegzekwować umowę, gdyby sprzedający chciał się rozmyślić - to jej podstawowa zaleta. Do tego o bezpieczeństwo transakcji zadba notariusz - sprawdzi KW, napisze umowę, zada trudne pytania. Jeśli wierzysz w to że notariusz coś sprawdza to jestes idealistą. conajwyzej jakiś praktykant na jego usługach albo sekretarka. W moim akcie notarialnym o ktorego kopie na szczescie poprosiłem dzień wcześniej znalazłem 3 grube błędy z czego dwa dotyczyły powierzchni, zarówno samej działki budowlanej jak i procentu udziału w działce drogowej dojazdowej. Prosta matematyka to już dla nich za trudna sprawa. Notariusz jedynie odczytuje i podpisuje, no i kasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.01.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Twój może tak. Mój sprawdzał i dzwonił jak coś znalazł w obu przypadkach. W pierwszym znalazł dosyć dużo. Przy podpisywaniu innego aktu też coś istotnego znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 07.01.2018 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Kupujący szuka notariusza? przeglądałem odpis kw i tam np. w powierzchni było 1193 m2 a np jak patrzyłem w internecie na geoportalu to powierzchnia działki wynosiła 1183 m2 czy możliwe jest to że na takich mapach w necie powierzchnia może być nie nieprecyzyjna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 07.01.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Kupujący szuka notariusza? przeglądałem odpis kw i tam np. w powierzchni było 1193 m2 a np jak patrzyłem w internecie na geoportalu to powierzchnia działki wynosiła 1183 m2 czy możliwe jest to że na takich mapach w necie powierzchnia może być nie nieprecyzyjna ? Może i jest to całkiem prawdopodobne dlatego notariusz do umowy potrzebuje jeszcze wypisu i wyrysu z rejestru gruntówi inne dokumenty, ustala też ewentualne prawo pierwokupu i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 07.01.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Tak dane z geoportalu często różnią się od rzeczywistego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.01.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 U mnie w KW właśnie powierzchnia była nieprawidłowa. I to właśnie notariusz na podstawie dostarczonych przez nas dokumentów prostował to w KW przy okazji aktu notarialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 08.01.2018 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Dzieki na informacje , podowiaduję się wszystkiego i jak dobrze pójdzie - na Wielkanoc zakupimy działęczke a ile teraz czeka się na pozwolenie na budowe? najpierw trzeba wystąpić o mapke do celów projektowych by zrobić przyłącza i dopiero po przyłączach można starać się o pozwolenie na budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 08.01.2018 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 jaki jest koszt u notariusza przy kupnie działki za nie całę 40 tys zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts