jaworowe_drewno 03.01.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Szanowni, w końcu i mnie dopadło i wiosną mam zamiar uruchomić machinę budowlaną na swoim własnym kawałku ziemi. Ponieważ lubię wiedzieć co mam zamiar robić (nawet czyimiś rękami) zacząłem przeglądać projekt i w pewnym momencie natknąłem się na fragment którego nie potrafię jednoznacznie zinterpretować - odsyłam do załącznika, wyciąłem identyczny fragment z trzech rysunków i interesujące miejsca oznaczyłem. I tak kolejno, na pierwszym widzimy dwie stopy fundamentowe, jedna przebiega przez ścianę, druga wychodzi wewnątrz pomieszczenia. Na kolejnej w tych miejscach oznaczone są słupy żelbetowe, które, jak mniemam połączone powinny być odpowiednio, z belką i wieńcem powyżej. I teraz pora na trzeci rysunek, ścian - gdzie pierwszy słup stanowi część ściany przy drzwiach, a drugiego nie ma - stoi na nim ścianka działowa - czy tam jest strzał na tym ostatnim rysunku czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.01.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 na trzecim rysunku nie ma żadnych słupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 03.01.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 najlepiej zamiescic pelen projekt , rxuty , przekroje , wiezbe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.01.2018 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Widocznie słup tam nie jest potrzebny, ale widać, że jest tam podciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.01.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Może slupy były potrzebne do stropu nie muszą iść do dachu. Trzymają strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaworowe_drewno 05.01.2018 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Ok, żeby rozjaśnić nieco sprawy, budynek jest parterowy bez zagospodarowanego poddasza, obrazek na górze przedstawia w każdym przypadku rzut parteru. Dodatkowo środkowy obrazek pokazuje belkę BZ1 która leci przez całą szerokość budynku (ponad 16m) i jest podparta na trzech ścianach nośnych (tam widać akurat tylko jedną) i na logikę powinna być na tym dodatkowym słupie. Skłaniam się ku wnioskowi, że pierwszy rzut (również pierwszy, główny w całym projekcie) zawiera uproszczenie lub błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) po tym co napisałeś teraz i dokładniejszym przyjrzeniu się rysunkom wszystko jest ok.Nie na każdym rzucie są znaczone wszystkie elementy. Pierwszy rzut masz ław i ścian fundamentów, jesli tam jest słup, to on jest do samej góry. Drugi rzut masz zbrojenie wieńców, a na trzecim ściany. ten co buduje sam musi pamiętać gdzie co jest i sobie w głowie przenosić z rysunku na rysunek. gdyby na każdym miało by być wszystko, to wystarczyłby tylko jeden rzut, ale czy byłby czytelny? Dodatkowo środkowy obrazek pokazuje belkę BZ1 która leci przez całą szerokość budynku (ponad 16m) i jest podparta na trzech ścianach nośnych (tam widać akurat tylko jedną) i na logikę powinna być na tym dodatkowym słupie.przecież jest podparta i po to ten słup tam jest. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.01.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 W takim układzie błąd jest w spiżarce, tam powinien być zaznaczony poszerzony obszar słupa. Na architekturze często nie są znaczone slupy które są na konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 To nie błąd, ten co buduje i się na tym zna, wie ze tam jest słup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaworowe_drewno 05.01.2018 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 ok, myślę, że to zamyka dyskusję w tym temacie. Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts