Grzegorz_mm 03.01.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczow. Na forum natrafiłem usiłując zaprojektować rodzinne mieszkanie. Mieszkanie jest nowe i za trzy tygodnie odbieramy z zona klucze.Najwięcej problemu mam z projektem niewielkiego salonu połączonego z aneksem kuchennym.Zwracam się do was o pomoc w projektowaniu i o cenne wskazówki. Kuchnia będzie robiona na wymiar biała, błyszcząca z blatem w kolorze jasnego drewna a za blatem białe szkło. Szafki nad blatem będą do sufitu.Stół w kolorze jasnego drewna i białe lub czarne krzesła. Za kuchnia będzie kanapa a na wprost kanapy tv na jakieś malej podłużnej szafce. Zaczynając od wejścia na lewo będzie szafa do samej góry a obok zabudowana lodówka. Dalej jest komin wentylacyjny. Na drugiej ścianie obok kominu wentylacyjnego 20 cm przerwy od ściany i zlew jednokomorowy 40 cm, obok zmywarka 50 cm, piekarnik z płyta 50 cm i barek jako blat roboczy szer 60 cm i dl 120 cm. Przedłużeniem barka będzie stół i dł 120 cm i szer 80 cm. Co myślicie o takim projekcie? Odległość od ściany do stołu wynosi 110 cm czy to nie za mało na przejście? Czy dać panele wszędzie czy może przy kuchni na podłodze płytki? Czy wystarczy jeden żyrandol na to pomieszczenie czy lepiej dwa? Przesyłam plan pokoju ma on 18,1 m2. Na planie deweloper ma swoja wizje która nam się nie podoba. https://images82.fotosik.pl/954/968978b628850bb7.png Będę wdzięczny za podpowiedzi i byłoby super gdybyśmy razem z zona mogli zobaczyć swoje mieszkanie w wizualizacji. Pozdrawiam Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Grzegorz_mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 (edytowane) zmywarka ma 45 lub 60 cm. 50 cm ma tylko piecyk gazowy z piekarnikiem jako cały sprzęt. Jak ma być osobno płyta i piekarnik, to mają po 60 cm. W tym salonie nie będzie kanapy i telewizora? Najlepiej narysuj to sobie w skali na papierze milimetrowym Tu jest coś podobnego, do tego, co planujecie:http://mieszkajmilo.pl/wp-content/uploads/Aranżacja-aneksu-kuchennego.jpg http://mieszkajmilo.pl/wp-content/uploads/2012/11/1z-1024x739.jpg Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_mm 08.01.2018 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Ok Jak najbardziej tv i kanapa również będzie. Spróbowałem narysować projekt na kartce w kratkę przyjmując że 1 kratka to 10 cm. Na projekcie który narysowałem dałem zmywarkę 45 cm i kuchenkę z płytą 60 cm. https://images81.fotosik.pl/958/26e90d7a5beaa3d0.jpg Proszę o opinię jak Wam się widzi ten salon z kuchnią. Czy przejście po między stołem i ścianą będzie wystarczająco szerokie? Nad blatem w kuchni planowaliśmy dać szkło ale co w takim razie dać na kominie wentylacyjnym który jest przy zlewie i jeśli będzie tylko pomalowany może się brudzić szybko. Pozdrawiam i będę wdzięczny za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) po co szafka 10 cm?Nie lepiej poszerzyć szafkę 20 cm przy zlewie?Brakuje też zdecydowanie blatu roboczego. te 110m to mało, możecie czasem haczyć biodrem o narożnik stołu, ale w tak małym pomieszczeniu zawsze będzie ciasno. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) A może w narożniku płyta nerka? Stół można odwracać o 90 stopni na czas obiadów. Strefę kuchenną od kanapy osłania wąski regał (dostępny od strony okna) wystający nieco ponad poziom blatu kuchennego. Zlikwiduj drzwi do pokoju razem z futryną, bo teraz to wchodzenie na szafkę słupek jest klaustrofobiczne Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 08.01.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 https://images81.fotosik.pl/958/26e90d7a5beaa3d0.jpg Proszę o opinię jak Wam się widzi ten salon z kuchnią. To tak - 20 cm na przyprawy i olej, pod zlewem kosz, potem zmywarka, piekarnik - i barek? A garnki gdzie będziecie trzymać? Talerze? Sztućce? Wszystko się ma zmieścić w jednym słupku? Wy nie macie miejsca na barek, przykro mi. Jeśli już, to zamiast barku szafka narożna z wysuwaną nerką, w Ikei 70x130 cm. Ale ja i tak uważam, że ten zakręt z barkiem i stołem zagraca pomieszczenie. Wszyscy będą się o ten stół obijać, a do tego wizualnie salon stanie się mikroskopijny. Uważam, że po zlikwidowaniu zakrętu ten pokój odzyskuje oddech, mnóstwo oddechu. Przestrzeni, po której da się chodzić zamiast przeciskać. Tracicie niestety tę szafkę narożną 130 cm na rzecz zwykłej szafki 60 cm. Odpada trochę przechowywania. A może w narożniku płyta nerka? Po pierwsze - pryskający tłuszcz brudziłby regał lub kanapę, po drugie - wyklucza to zamontowanie karuzeli w szafce narożnej, co może być niewygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_mm 08.01.2018 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź Elfir. Tą ścianę górną zrobię tak jak mi poradziłeś fajnie wygląda, potem płyta nerka (tylko ta płyta nerka wchodzi na kuchenkę z płytą? jak to rozegrać?) może jednak bez tej nerki jak ona wchodzi na kuchenkę? Licząc od ściany ten barek jaką ma mieć długość, bo na skorygowanym planie przez Ciebie dołożyłeś szafkę 40 cm? czyli 60 + 60 + 40? jak goście przyjdą te przejście będzie miało tylko 70 cm. Może kosztem blatu roboczego dam trochę większe przejście i ten blat troszkę zmniejszę np zamiast 40 cm szafki dam 20 cm i w tedy przy przestawionym stole jak są goście mam przejście 90 cm troszkę wieksze? Opcja ze stołem jest ok w razie potrzeby będziemy przestawiać stół, bo na co dzień taki nam starczy (ja, żona, córka).Pomysł z wąskim regałem oddzielającym - fajny pomysł. Tobie również sandwitch dziękuje za włączenie się do dyskusji. Masz racje miejsca jest na styk. Garnki myślałem że pomieścimy w tej szafce narożnej jak jest barek. Talerze będą w szafkach na górze - nad blatem. Sztućce w słupku - jakaś szuflada wysuwana będzie.Jeszcze mam taki pomysł żeby dać piekarnik w słupku obok lodówki a płytę kupić oddzielną i zostawić tak jak na planie była czyli przed barkiem a pod spodem dać szafki wysuwne na np. na sztućce itp. tylko piekarnik będzie bardzo widoczny z salonu. Tak barek zagradza pomieszczenie, właśnie boimy się że będzie ciasno dlatego prosimy o poradę ale też chcemy jak najlepiej tą przestrzeń wykorzystać ( mieć blat i i pod nim szafki). Wiem że ten salon z aneksem jest mały i najlepiej by było zrobić kuchnie i stół na miejscu kanapy, lub salon z kanapą i kuchnią bez takiego dużego stołu, ale może jednak coś da rade wykombinować żeby jednak taki rozkład utrzymać i się z tym pomieścić. Pozdrawiam Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Grzegorz_mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 09.01.2018 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Masz racje miejsca jest na styk. Garnki myślałem że pomieścimy w tej szafce narożnej jak jest barek. Czekaj, to jak to ma wyglądać, bo ja nie rozumiem. Ma tam być szafka narożna czy barek, przy którym się siedzi? A jeśli barek, to jak się chcecie dostać do tej szafki w rogu, będziecie nurkować pod blat? Jeszcze mam taki pomysł żeby dać piekarnik w słupku obok lodówki a płytę kupić oddzielną i zostawić tak jak na planie była czyli przed barkiem a pod spodem dać szafki wysuwne na np. na sztućce itp. tylko piekarnik będzie bardzo widoczny z salonu. Pomysł wydaje mi się udany, zwłaszcza jeśli z kuchenki korzystacie częściej niż z piekarnika. Przy gotowaniu lepiej mieć pod ręką szuflady z garnkami, pokrywkami, sztućcami i innymi akcesoriami, niż biegać przez całą długość kuchni po byle drobiazg. Piekarnik moim zdaniem nie szpeci widoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_mm 09.01.2018 00:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Na pewno nie będzie to barek przy którym będziemy siedzieć. Bardziej pod blat roboczy żeby coś naszykować a pod blatem szafki. Do szafki tej w rogu myśleliśmy dostać się montując System Magic-Corner tym samym może zrezygnować z nerki narożnej? http://www.kuchenny.com.pl/galeria/System_narozny_PEKA_MAGIC_CORNER_COMFORT_220716.jpg Kwestia z piekarnikiem w szafce jest do przemyślenia. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Grzegorz_mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 09.01.2018 02:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Jak dla mnie może być i Magic Corner, koncepcja jest ta sama, czyli dwie szafki, ale jedne drzwiczki. Jedyne co bym wzięła pod uwagę, to że Magic Corner wysuwa się mocno w bok. W waszym przypadku - pod stół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Po pierwsze - pryskający tłuszcz brudziłby regał lub kanapę, po drugie - wyklucza to zamontowanie karuzeli w szafce narożnej, co może być niewygodne. Właśnie aby nie pryskało ten regał miałby być wyższy od blatu. Jego tylnia ścianka byłaby jednocześnie ekranem wyłapującym tłuszcz. Do płyty meblowej można dokleić szybę, by łatwiej było umyć. I system magic corner da się zamontować bez problemów, bo narożna szafka to 60x120. Zaleta jest taka, że da się te kuchnię złożyć z gotowców IKEA. Dzięki za szybką odpowiedź Elfir. Tą ścianę górną zrobię tak jak mi poradziłeś fajnie wygląda, potem płyta nerka (tylko ta płyta nerka wchodzi na kuchenkę z płytą? jak to rozegrać?) może jednak bez tej nerki jak ona wchodzi na kuchenkę? Ale po co ci kuchenka jak masz płytę nerkę? A piekarnik montujesz niezależnie. Nie ma żadnego wymogu by był bezpośrednio pod płytą. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 09.01.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Właśnie aby nie pryskało ten regał miałby być wyższy od blatu. Jego tylnia ścianka byłaby jednocześnie ekranem wyłapującym tłuszcz. Do płyty meblowej można dokleić szybę, by łatwiej było umyć. Trochę nie rozumiem piętrzenia problemów i rozwiązań, żeby wcisnąć płytę rogową. Ani ona nie oszczędza miejsca, ani nie poprawia ergonomii, a skutkuje naprawdę sporymi niedogodnościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Trochę nie rozumiem piętrzenia problemów i rozwiązań, żeby wcisnąć płytę rogową. Ani ona nie oszczędza miejsca, ani nie poprawia ergonomii, a skutkuje naprawdę sporymi niedogodnościami. Przede wszystkim zwiększa odległość między zlewem a płytą, dając przestrzeń do pracy obok zlewu (gdzie najczęściej sie pracuje). Mozna byłoby też płytę zwykłą zamocować na krańcu szafki 120x60 cm. Ale chciałam zapełnić narożnik, który zwykle jest niewykorzystany. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_mm 09.01.2018 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 "Ale po co ci kuchenka jak masz płytę nerkę? A piekarnik montujesz niezależnie. Nie ma żadnego wymogu by był bezpośrednio pod płytą." Ok już rozumiem Elfir. W takim razie podsumowując są dwa rozwiązania: Kuchnia z barkiem która faktycznie może zajmować zbyt dużo miejsca jak powiedziałą sandwitch, może być ciasno (mała odległość między stołem a ścianą) i może to być za dużo dla tego pomieszczenia, a przesuwanie stołu na czas obiadu lub gdy przyjdą goście może być uciążliwe. Jednak w takim rozwiązaniu zyskujemy więcej blatu roboczego co usprawni i uprzyjemni gotowanie i szykowanie posiłków. Będziemy mieli więcej szafek na przechowywanie artykułów z kuchni i jadalni. Drugie rozwiązanie to kuchnia otwarta bez barku ze stołem przy ścianie naprzeciwko aneksu kuchennego. Kosztem barku z blatem roboczym a pod nim szafki 60 i 40 powinniśmy uzyskać przestronny pokój a stół może stać cały czas w jednym miejscu i nie będzie potrzeby go przesuwać tylko czy aby na pewno pomieścimy się ze wszystkimi artykułami do kuchni? Czy przygotowywanie na takich małych blatach posiłków nie będzie uciążliwe? Chyba musimy sami zdecydować z żoną co będzie dla nas ważniejsze bo chyba ciężko znaleźć równowagę między przestronnością pokoju (kuchnia bez barku blatu i szafek) a zwiększona ilością miejsca na artykuły kuchenne (kuchnia z barkiem blatem i szafkami) Dziękuje za wskazówki, jeszcze mamy tydzień na zastanowienie się i mam nadzieję że dobrze wybierzemy Jeśli byście mieli jakieś jeszcze pomysły to proszę o podzielenie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_mm 25.01.2018 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Witam ponownie Mamy już plan. Kuchnia już jest w realizacji. Postawiliśmy na kuchnie bez barku kosztem mniejszej ilości szafek i mniejszą ilością blatu roboczego, ale zyskujemy przestronność w pokoju Mam do Was kolejną prośbę potrzebuje rozmieścić oświetlenie w salonie z kuchnią. Zrobiłem cztery punkty świetlne w pierwszej połowie salonu + listwa z oświetleniem pod szafkami górnymi na blat. Na drugiej połowie pokoju w części z tv jeden punkt oświetleniowy. Co o tym myślicie? Legenda: Czarne kółka - https://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/reflektorki-i-oprawy-stropowe/oprawy-natynkowe/oprawa-sufitowa-natynkowa-jupiter-polux,p428853,l2670.html coś takiego ale średnica około 10 cm Czerwone kółko - nie mamy pojęcia, chcielibyśmy jakąś lampe żeby pasowała trochę do lamp z części kuchennej ale było zarazem efektowne i pasowało do strefy wypoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 07.02.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Kuchnia otwarta na salon to rozwiązanie modne i praktyczne, bo zyskujemy w mieszkaniu dużą otwartą przestrzeń do wspólnego gotowania, biesiadowania i odpoczynku. Więcej informacji o tym jak kolorystycznie aranżować taka przestrzeń można przeczytać tutaj: https://www.sniezka.pl/jak-wybrac-kolor/urzadzamy-salon-polaczony-z-kuchnia-najlepsze-polaczenia-kolorow W załączeniu także rysunek zrealizowany wg wytycznych z zachowaniem skali. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annia87 14.02.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Moze cos takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts