zibuch 30.10.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Ja się męczę jak wilgotność za mocno spada. Poprzedniej zimy wentylowałem otwierając kilka razy dziennie okna na oścież . Teraz uruchomiłem reku i jakoś nie mogę zachwalać tego super wynalazku (w poprzednim domu też miałem reku i problem rozwiązywałem ogromnym nawilżaczem, teraz miało być lepiej bo dom szczelny). Najpierw spróbowałem wyłączać zasilanie na dzień. Trochę pomogło. W ten weekend zamontowałem przepustnicę, która odcina strefę dzienną na czas snu. Zobaczymy na ile pomoże. Generalnie wg mnie trudno jest utrzymać jednocześnie wilgotność i poziom CO2 na należytym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Ja się męczę jak wilgotność za mocno spada. Poprzedniej zimy wentylowałem otwierając kilka razy dziennie okna na oścież . A w czym to niby mialo pomóc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.10.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Zmniejsz wentylacje i będzie ok ja mam teraz 50-60% jak przegnę z kominkiem to 45%. Jak będą ostre mrozy to już będzie dyskomfort ale teraz to niema bata żeby było za sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.10.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Generalnie wg mnie trudno jest utrzymać jednocześnie wilgotność i poziom CO2 na należytym poziomie Z tym radzą sobie wyłącznie rekuperatory z higroskopijnym wymiennikiem obrotowym. O ile temperatura nie spadnie zbyt nisko, to konstrukcje z celulozowym wymiennikiem również dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 W przewentylowanym domu wilgotność będzie nieco za mała.Zmniejszyć wydajność wentylacji i poczekać.Ustawi się to, co potrzebne.Przesadzacie z CO2JEST POTRZEBNE do oddychania.Jak jest go za mało to jest dyskomfort.Chyba po prostu o tym nie wiecie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.10.2018 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Decydując się na WM w domu myślałem, że idę w nowoczesność i pozbywam się wszelkich problemów związanych z wentylacją. Aż tu nagle trafiam na ten temat a tu trudna walka z suchym powietrzem, często męcząca i długa walka. Czy zatem warto iść w kierunku centrali z wymiennikiem: - krzyżowo-przeciwprądowej, ale wersja entalpiczna lub - obrotowym ? Decydując się na WENTYLACJĘ już masz problem z suchym powietrzem. Problemu nie ma jeżeli nie będzie wentylacji. Co prawda wszyscy się poduszą z braku tlenu ale jakakolwiek wentylacja grawitacyjna zimą ma ten sam problem co rekuperacja. Co do pytania to ja bym unikał obrotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 02.11.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Co do pytania to ja bym unikał obrotowego. Dlaczego? Jakie są wady poza tym, że może się mieszać cześć powietrza (wg rożnych danych ok 5%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.11.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Ruchome części się zużywają.Potem trzeba je naprawiać/wymieniać/serwisować. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianbb 03.11.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Jeszcze nie użytkuję WM, zastanawiam sie, czy okresowe wyłączanie wentylacji ma sens? Na przykład wychodząc z domu wyłączam WM, zakładając, że 'coś' produkuje wilgoć to wracając do domu zastane lepszy mikroklimat. Rodzaj tynków może wpływać na wilgotność? Gipsowe rzekomo regulują wilgotność... Pytanie tylko czy jak już są suche jak pieprz to czy nie będa pochłaniać wilgoci którą udało się pozyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 .......... Rodzaj tynków może wpływać na wilgotność? Gipsowe rzekomo regulują wilgotność... Pytanie tylko czy jak już są suche jak pieprz to czy nie będa pochłaniać wilgoci którą udało się pozyskać. Nie, nie będą, w każdym tynku jest Alladyn ze swoja lampą i będzie wyczarowywał tą wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianbb 03.11.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Murator nie wspomina o Alladynie: https://muratordom.pl/wnetrza/prace-wykonczeniowe/tynk-wewnetrzny-gipsowy-kontra-tradycyjny-ktory-wybrac-aa-ZfoN-nBwh-6J9d.html Tynk gipsowy jest obecnie najchętniej stosowany do tynkowania ścian od wewnątrz. Tynki te uznaje się je za produkt zdrowy i ekologiczny. Gips tworzy mikroklimat przyjazny organizmowi ludzkiemu. Pochłania i przechowuje nadmiar wilgoci. Oddaje go, gdy w pomieszczeniu robi się zbyt sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 J................... Pytanie tylko czy jak już są suche jak pieprz to czy nie będa pochłaniać wilgoci którą udało się pozyskać. odpowiedziałem Ci dokładnie na to pytanie które zacytowałem. Pomyśl. Umocz rolkę papieru toaletowego w wodzie, jak myślisz, pochłonie wilgoć, czy wyjmiesz suchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianbb 03.11.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Oczywiście pytanie było retoryczne, chodziło mi o poruszenie tego tematu i zebraniu jakichkolwiek spostrzeżeń forumowiczów. Nie spodziewałem sie alladyna i rolki papieru O właściwościach tynków można przeczytać w wielu miejscach, broszury reklamowe, artykuły w prasie. Niestety nie spotkałem się z konkretnymi danymi, porównaniem tynków cementowych i gipsowych, ich czasu reakcji na zmiane wilgotności i realny wpływ na odsetek pary wodnej w pomieszczeniu w jednostce czasu. Być może znajdą się forumowicze rejestrujacy wilgotnośc np w salonie z kominkien i zmiane wilgotności przed rozpaleniem i po wygaszeniu kominka, podsumowując, że po X wilgotność wróciła do pierwotnej. Lub inny przypadek. Tynki gispowe zapewne szybciej reaguja na zmiane wilgotności w pomieszczeniu, ale czy jest to odczuwalne? Czas reakcji zapewne jest spory a czynników mających wiekszy wpływ wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2018 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Od regulacji wilgotności zwykle była wentylacja a nie tynki... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2018 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Od regulacji wilgotności zwykle była wentylacja a nie tynki... Taaa. A od regulacji temperatury nawilżacze? Tynki gispowe zapewne szybciej reaguja na zmiane wilgotności w pomieszczeniu. W jaki sposób reagują? O ile szybciej, od C-W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.11.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Co do pytania to ja bym unikał obrotowego. Dlaczego? Jakie są wady poza tym, że może się mieszać cześć powietrza (wg rożnych danych ok 5%). Ruchome części się zużywają. Potem trzeba je naprawiać/wymieniać/serwisować. Ruchome części, czyli albo mamy dwa wentylatory. Albo dwa wentylatory i rotor. Dwie ruchome, trzy ruchome hmm taki lekki minus. Jakie jeszcze przeciwwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Oczywiście, oglądałeś ten rotor.I tylko on się tam kręci... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Dlaczego? Jakie są wady poza tym, że może się mieszać cześć powietrza (wg rożnych danych ok 5%). Nie ważne ile %. Ważne, że jak w kanałach wywiewnych zalęgnie się jakieś życie to jest przeszczepiane do nawiewnych. Jak pojawi się czad czy inna substancja szkodliwa w kotłowni, w salonie, to tylko przy obrotowym jest rozprowadzana po sypialniach. Trochę mnie dziwi wymuszanie w rozporządzeniu w sprawie wt takiego umiejscowienia czerpni i wyrzutni, żeby uniemożliwić zaciąganie powietrza wywiewanego, a jednocześnie dopuszczanie wymiennika obrotowego do używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianbb 04.11.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 W jaki sposób reagują? O ile szybciej, od C-W? Wspomniałem już, danych nigdzie nie uświadczyłem, sam poszukuje odpowiedzi. Moge tylko domniemywać taki przypadek: relatywnie wieksza wilgotność może pojawić sie w pomieszczeniu po umyciu podłóg, tynk chłonie wilgoć nastepnie oddaje jak spadnie poziom w pomieszczeniu. Oczywiście w międzyczasie WM może wymienić to wilgotne powietrze. Lub rozpalam kominek który przez kilka godzin wysusza powietrze w salonie, po wygaszeniu część wilgoci z tynków wraca do pomieszczenia. Jak dokładnie miałoby przebiegać takie zjawiska, z jaką intensywnością tego nie wiem i nikt nie opisuje dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianbb 04.11.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Od regulacji wilgotności zwykle była wentylacja a nie tynki... Adam M. Czytam, że forumowicze ratuja sie myciem podłóg, gotowaniem, flakonami, nawilżaczami itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts