Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suche powietrze w domu z rekuperacją.

Recommended Posts

Ja się męczę jak wilgotność za mocno spada. Poprzedniej zimy wentylowałem otwierając kilka razy dziennie okna na oścież :-). Teraz uruchomiłem reku i jakoś nie mogę zachwalać tego super wynalazku (w poprzednim domu też miałem reku i problem rozwiązywałem ogromnym nawilżaczem, teraz miało być lepiej bo dom szczelny). Najpierw spróbowałem wyłączać zasilanie na dzień. Trochę pomogło. W ten weekend zamontowałem przepustnicę, która odcina strefę dzienną na czas snu. Zobaczymy na ile pomoże. Generalnie wg mnie trudno jest utrzymać jednocześnie wilgotność i poziom CO2 na należytym poziomie

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W przewentylowanym domu wilgotność będzie nieco za mała.

Zmniejszyć wydajność wentylacji i poczekać.

Ustawi się to, co potrzebne.

Przesadzacie z CO2

JEST POTRZEBNE do oddychania.

Jak jest go za mało to jest dyskomfort.

Chyba po prostu o tym nie wiecie.

Adam M.

Decydując się na WM w domu myślałem, że idę w nowoczesność i pozbywam się wszelkich problemów związanych z wentylacją.

Aż tu nagle trafiam na ten temat a tu trudna walka z suchym powietrzem, często męcząca i długa walka.

Czy zatem warto iść w kierunku centrali z wymiennikiem:

- krzyżowo-przeciwprądowej, ale wersja entalpiczna

lub

- obrotowym ?

Decydując się na WENTYLACJĘ już masz problem z suchym powietrzem. Problemu nie ma jeżeli nie będzie wentylacji. Co prawda wszyscy się poduszą z braku tlenu ale jakakolwiek wentylacja grawitacyjna zimą ma ten sam problem co rekuperacja.

Co do pytania to ja bym unikał obrotowego.

Jeszcze nie użytkuję WM, zastanawiam sie, czy okresowe wyłączanie wentylacji ma sens? Na przykład wychodząc z domu wyłączam WM, zakładając, że 'coś' produkuje wilgoć to wracając do domu zastane lepszy mikroklimat.

Rodzaj tynków może wpływać na wilgotność? Gipsowe rzekomo regulują wilgotność... Pytanie tylko czy jak już są suche jak pieprz to czy nie będa pochłaniać wilgoci którą udało się pozyskać.

..........

Rodzaj tynków może wpływać na wilgotność? Gipsowe rzekomo regulują wilgotność... Pytanie tylko czy jak już są suche jak pieprz to czy nie będa pochłaniać wilgoci którą udało się pozyskać.

Nie, nie będą, w każdym tynku jest Alladyn ze swoja lampą i będzie wyczarowywał tą wilgoć.

Murator nie wspomina o Alladynie: https://muratordom.pl/wnetrza/prace-wykonczeniowe/tynk-wewnetrzny-gipsowy-kontra-tradycyjny-ktory-wybrac-aa-ZfoN-nBwh-6J9d.html

Tynk gipsowy jest obecnie najchętniej stosowany do tynkowania ścian od wewnątrz. Tynki te uznaje się je za produkt zdrowy i ekologiczny. Gips tworzy mikroklimat przyjazny organizmowi ludzkiemu. Pochłania i przechowuje nadmiar wilgoci. Oddaje go, gdy w pomieszczeniu robi się zbyt sucho.

J................... Pytanie tylko czy jak już są suche jak pieprz to czy nie będa pochłaniać wilgoci którą udało się pozyskać.
odpowiedziałem Ci dokładnie na to pytanie które zacytowałem. Pomyśl. Umocz rolkę papieru toaletowego w wodzie, jak myślisz, pochłonie wilgoć, czy wyjmiesz suchy?

Oczywiście pytanie było retoryczne, chodziło mi o poruszenie tego tematu i zebraniu jakichkolwiek spostrzeżeń forumowiczów. Nie spodziewałem sie alladyna i rolki papieru ;)

O właściwościach tynków można przeczytać w wielu miejscach, broszury reklamowe, artykuły w prasie. Niestety nie spotkałem się z konkretnymi danymi, porównaniem tynków cementowych i gipsowych, ich czasu reakcji na zmiane wilgotności i realny wpływ na odsetek pary wodnej w pomieszczeniu w jednostce czasu.

Być może znajdą się forumowicze rejestrujacy wilgotnośc np w salonie z kominkien i zmiane wilgotności przed rozpaleniem i po wygaszeniu kominka, podsumowując, że po X

wilgotność wróciła do pierwotnej. Lub inny przypadek.

Tynki gispowe zapewne szybciej reaguja na zmiane wilgotności w pomieszczeniu, ale czy jest to odczuwalne? Czas reakcji zapewne jest spory a czynników mających wiekszy wpływ wiecej.

Co do pytania to ja bym unikał obrotowego.

Dlaczego? Jakie są wady poza tym, że może się mieszać cześć powietrza (wg rożnych danych ok 5%).

Ruchome części się zużywają.

Potem trzeba je naprawiać/wymieniać/serwisować.

Ruchome części, czyli albo mamy dwa wentylatory.

Albo dwa wentylatory i rotor.

Dwie ruchome, trzy ruchome hmm taki lekki minus.

Jakie jeszcze przeciwwskazania?

Dlaczego? Jakie są wady poza tym, że może się mieszać cześć powietrza (wg rożnych danych ok 5%).

Nie ważne ile %. Ważne, że jak w kanałach wywiewnych zalęgnie się jakieś życie to jest przeszczepiane do nawiewnych. Jak pojawi się czad czy inna substancja szkodliwa w kotłowni, w salonie, to tylko przy obrotowym jest rozprowadzana po sypialniach.

Trochę mnie dziwi wymuszanie w rozporządzeniu w sprawie wt takiego umiejscowienia czerpni i wyrzutni, żeby uniemożliwić zaciąganie powietrza wywiewanego, a jednocześnie dopuszczanie wymiennika obrotowego do używania.

W jaki sposób reagują? O ile szybciej, od C-W?

Wspomniałem już, danych nigdzie nie uświadczyłem, sam poszukuje odpowiedzi.

Moge tylko domniemywać taki przypadek: relatywnie wieksza wilgotność może pojawić sie w pomieszczeniu po umyciu podłóg, tynk chłonie wilgoć nastepnie oddaje jak spadnie poziom w pomieszczeniu. Oczywiście w międzyczasie WM może wymienić to wilgotne powietrze. Lub rozpalam kominek który przez kilka godzin wysusza powietrze w salonie, po wygaszeniu część wilgoci z tynków wraca do pomieszczenia.

Jak dokładnie miałoby przebiegać takie zjawiska, z jaką intensywnością tego nie wiem i nikt nie opisuje dokładnie.