Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suche powietrze w domu z rekuperacją.

Recommended Posts

Rozumiem ze wszyscy mierzycie wilgotność w domu lub zamierzacie ją mierzyć. A możecie podać jakiś konkretny model higrometru (np. z termometrem) z którego korzystacie i który macie sprawdzony.

Analogowy. Najlepiej kupować w sklepie stacjonarnym i wybrać taki, którego wszystkie egzemplarze wskazują to samo.

Stację pogodową wymieniale dwa razy - i ciągle pokazywała inne dane z bazy, a inne z sondy zewnętrznej jak leżały obok siebie. Zwróciłem - kupiłem inną. Ta sama sytuacja.

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Analogowy. Najlepiej kupować w sklepie stacjonarnym i wybrać taki, którego wszystkie egzemplarze wskazują to samo.

Stację pogodową wymieniale dwa razy - i ciągle pokazywała inne dane z bazy, a inne z sondy zewnętrznej jak leżały obok siebie. Zwróciłem - kupiłem inną. Ta sama sytuacja.

Mam anologa ale zastanawiam się na elektronicznym ale jak tak pokazują....

.....chyba zostanę przy tym analogowym, tylko go skalibruję.

A Ty sprawdź na przestrzeni ostatnich kilku milionów lat.

Tak od Karbonu...

Poczytaj o komorze normobarycznej.

Zrozumiesz.

Adam M.

Ludzie istnieją od około 100 tys lat więc miliony nie mają znaczenia.

Komora normobaryczna wygląda mi na snake oil. Frakcja 40% tlenu jest szkodliwa głównie z powodu toksyczności płucnej, a przy ciśnieniu 1,5 bar mamy już 0,6 ata parcjalnego co jest proszeniem się o kłopoty. Może jest to dobra terapia dla osób chorych, ale dla zdrowych z dużym prawdopodobieństwem jest to szkodliwe. Co gorsze, nie znalazłem żadnych dowodów naukowych które udowadniają przypisywane jej właściwości.

https://www.odkrywamyzakryte.com/komora-normobaryczna/

Podaj dowody naukowe na skuteczność tej "terapii". Próby kliniczne z grupą porównawczą.

Rozumiem ze wszyscy mierzycie wilgotność w domu lub zamierzacie ją mierzyć. A możecie podać jakiś konkretny model higrometru (np. z termometrem) z którego korzystacie i który macie sprawdzony.

Jest ich tyle na rynku że trudno coś wybrać a nawet jak stoją obok siebie to wskazują różne wartości.

Mam sporo tego po domu.

Stacje pogodowe: z Lidla, TFA Nexus, Davis Vantage Pro2.

Mierniki z Allegro: termometr i wilgotnościomierz.

Wszystkie mają podobne wyniki pomiarów w typowych zakresach domowych i niewiele się różnią. Bardzo dobre wilgotnościomierze będą sobie radzić powyżej 90%, gdzie większość tanich pokazuje bzdury, ale taka wilgotność nie występuje w domu nie licząc łazienki. W niej większość z nich zwariuje podczas prysznica, a niektóre mogą się zepsuć.

Polecam kupić kilka - kilkanaście takich urządzeń, włączyć obok siebie i porównać pomiary. Wyrzucić te z anomaliami. Następnie dać po jednym do każdego pomieszczenia i sprawa jasna.

Nie warto kupować drogich ani analogowych.

Cyfrowe posiadają pamięć max/min.

Bardzo dobre wilgotnościomierze będą sobie radzić powyżej 90%, gdzie większość tanich pokazuje bzdury, ale taka wilgotność nie występuje w domu nie licząc łazienki.

Jak osuszasz powietrze albo ogrzewasz, to owszem, możesz mieć mniej % niż na zewnątrz. Zazwyczaj jednak dokładasz wilgoci.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416555

Ludzie istnieją od około 100 tys lat więc miliony nie mają znaczenia.

Komora normobaryczna wygląda mi na snake oil. Frakcja 40% tlenu jest szkodliwa głównie z powodu toksyczności płucnej, a przy ciśnieniu 1,5 bar mamy już 0,6 ata parcjalnego co jest proszeniem się o kłopoty. Może jest to dobra terapia dla osób chorych, ale dla zdrowych z dużym prawdopodobieństwem jest to szkodliwe. Co gorsze, nie znalazłem żadnych dowodów naukowych które udowadniają przypisywane jej właściwości.

https://www.odkrywamyzakryte.com/komora-normobaryczna/

Podaj dowody naukowe na skuteczność tej "terapii". Próby kliniczne z grupą porównawczą.

Proszczepionkowiec, cholera...

Masz komorę, sprawdziłeś, ze szkodzi?

To nie używaj.

Pokrywka w kilku mkiejscach tłumaczy co i jak.

Jak czytam - nic nie zrozumiałeś.

Adam M.

Jak osuszasz powietrze albo ogrzewasz, to owszem, możesz mieć mniej % niż na zewnątrz. Zazwyczaj jednak dokładasz wilgoci.

Nie wiedziałem że istnieją ludzie którzy nie ogrzewają domu choćby ciepłem bytowym, kiedy na dworze jest 90% i 5°C.

Zatem zakres do 90% jest wystarczający do domowych zastosowań.

Na grafice którą zamieściłeś widać że Twój wilgotnościomierz zewnętrzny nie radzi sobie z pomiarami powyżej 90%. Wypłaszcza mu się wykres na 95%. Ciężko znaleźć takie które są dokładne w wysokiej wilgotności, ale nie ma takiej potrzeby.

http://www.findu.com/cgi-bin/wxpage.cgi?&call=FW1404&last=240

Edytowane przez JanWerbinski

Proszczepionkowiec, cholera...

Masz komorę, sprawdziłeś, ze szkodzi?

To nie używaj.

Pokrywka w kilku mkiejscach tłumaczy co i jak.

Jak czytam - nic nie zrozumiałeś.

Adam M.

Proepidemik? Promotor niedziałającej "medycyny" alternatywnej?

Byłem w komorze hiperbarycznej i wiem że ekspozycja na podwyższone ciśnienia parcjalne O2 szkodzi. Są dwa rodzaje toksyczności tlenowej: płucna i centralnego układu nerwowego. Tutaj mówimy o tej pierwszej.

Nie wiedziałem że istnieją ludzie którzy nie ogrzewają domu choćby ciepłem bytowym, kiedy na dworze jest 90% i 5°C.

Nie ma takiej sytuacji na wykresie. Jest za to sytuacja (16 lipca ok. 18:00) gdy jest 21* i ponad 95% wilgotności względnej.

Na grafice którą zamieściłeś widać że Twój wilgotnościomierz zewnętrzny nie radzi sobie z pomiarami powyżej 90%.

Nie jest to mój wykres, tylko profesjonalnej stacji meteo

Mam 4 analogowe higrometry z termometrem za całe 22,61 zł z przesyłką i dla porównania czy wilgotność się zmienia są wystarczające. Wykres przy 95% będzie się zachowywał inaczej gdyż "dochodzi" już do wody.

Pozdrawiam RedEd

Edytowane przez RedEd
poprawa

Mam stary (z jakiegoś demobilu) hygrometr włosowy.

Skrzynka, bębenek z papierkiem wyskalowanym i wskazóweczka z rysikiem podpięta do końskiego włosa ze stałym naciągiem.

Nakręcany mechanizm kreci bębenkiem.

On się nie myli. Wskazuje poprawnie już od (chyba) kilku dziesięcioleci.

Adam M.

Zróbcie sobie taki "tymi ręcami".

A ze o włos z ogona konia trudno - dopadnijcie jakiej dziewczyny co ma niezła sierść.

:lol:

Mimo, ze to totalny prymityw, wyskalowany będzie lepszy jak wszystkie elektroniki razem wzięte.

No do sieci nic nie wyśle i na srajfona...

Adam M.

Jest ich tyle na rynku że trudno coś wybrać a nawet jak stoją obok siebie to wskazują różne wartości.

Ja używam m.in. takiego.

Mając kilka czujnikow, pokazujacych różne wskazania wilgotności, można przeprowadzić test solny i wybrac ten, ktory skalibrowany jest najlepiej

https://www.humidordiscount.pl/humidor-i-cygaro-faq/jak-skalibrowac-higrometr

I w sumie dopiero po tej operacji można tu podawać poziom wilgotności wzgl u siebie

A tu cyfrowy miernik z możliwoscią kalibracji i trzema czujkami:

https://allegro.pl/stacja-pogodowa-i7308539075.html

Edytowane przez fotohobby

Nie ma takiej sytuacji na wykresie. Jest za to sytuacja (16 lipca ok. 18:00) gdy jest 21* i ponad 95% wilgotności względnej.

Nie jest to mój wykres, tylko profesjonalnej stacji meteo

Tak, w lipcu. Przecież wiemy że do usuwania nadmiaru wilgoci latem rekuperacja nie służy. Do tego celu używa się klimatyzacji.